Onderzoek: Hergebruik CO2 is een mooi idee maar werkt meestal niet
De meeste veelbelovende technieken om CO2 op te vangen en te hergebruiken, leveren niet de klimaatwinst op die ervan wordt verwacht. Toepassing van die nieuwe technieken kost zelf ook weer energie. Vaak zelfs zoveel dat de totale uitstoot niet of nauwelijks naar beneden gaat.
Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen dat vrijdagmiddag is gepubliceerd.
De uitkomst van het onderzoek is een fikse domper voor overheden en bedrijven die investeren in ‘Carbon Capture and Utilisation’, het opvangen en hergebruiken van CO2, om hun klimaatdoelen te halen. CO2 is een broeikasgas dat vrijkomt bij het gebruik van fossiele brandstoffen, het is een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde.
Als je dat gas meteen opvangt bij de bron, zoals bij een energiecentrale of een cementfabriek, en het vervolgens verwerkt in nuttige chemicaliën, brandstoffen of bouwmaterialen, dan draagt dat flink bij aan de oplossing van het klimaatprobleem, zo is het idee.
Opgebruikt
De onderzoekers uit Nijmegen hebben voor 74 verschillende toepassingen onderzocht of dat echt zo is. Ze hebben dit gedaan op basis van ‘levenscyclus analyses’, waarin een product wordt gevolgd vanaf het allereerste begin, het winnen van de grondstoffen, tot het eind nadat het is opgebruikt.
De uitkomsten hebben ze gelegd naast de internationale klimaatdoelen van Parijs, waaraan ook Nederland zich heeft verbonden: halvering van de CO2-uitstoot in 2030, en vrijwel helemaal geen uitstoot meer in 2050, teneinde de opwarming van de aarde te beperken tot ver onder de twee graden, liefst anderhalve graad, vergeleken met het pre-industriële tijdperk.
Spelbreker
,,Helaas, ik voel me een beetje een spelbreker, maar slechts acht van de 74 onderzochte toepassingen voldoen aan de doelen voor 2030, slechts vier aan die van 2050”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, klimaatwetenschapper Kiane de Kleijne. Sommigen reduceren te weinig, andere zijn nog zo in ontwikkeling dat ze te laat klaar zijn om voor het halen van de doelen nog invloed te hebben.
Bij het omzetten van CO2 in brandstoffen, zoals methanol voor de scheepvaart bijvoorbeeld, komt de afgevangen CO2 alsnog vrij zodra díe brandstoffen worden gebruikt. Bij hergebruik in plastics blijkt voor het omzetten van de CO2 in iets nuttigs zoveel energie nodig te zijn, dat uiteindelijk de uitstoot nauwelijks omlaag gaat. Positieve uitzonderingen zijn bouwmaterialen, omdat de hergebruikte CO2 daar in blijft opgeslagen. En in de glastuinbouw kan hergebruik van CO2 ertoe leiden dat er in de kassen minder gas wordt gebruikt.
Er zit dus ook een positieve kant aan het onderzoek, zegt De Kleijne. ,,We weten nu wat níet werkt. Maar ook wat wél werkt. Laten we ons geld in die oplossingen steken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
PREMIUM11
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMAchtergrond
Hoe de koers van Tata Steel groener werd na druk van personeel
Dat werknemers hun bedrijf een groenere toekomst kunnen bezorgen, bleek de afgelopen jaren in de IJmond. Juist Tata Steel, het vervuilendste bedrijf van Nederland, stelde zijn duurzaamheidsplannen fors bij na druk van het personeel. Or-voorzitter Cinta Groos: ‘Je kunt als werknemer veel meer dan je denkt.’ -
PREMIUMwetenschap
Ze zijn slim, communiceren en hebben emoties: de bij is een ingenieus wezen om te koesteren
Hoe is het om een bij te zijn? Het antwoord komt van Lars Chittka. ,,Iedere individuele bij heeft een bewustzijn, uitgedragen door prachtig uitgewerkte hersenen’’, aldus de Duitse etholoog.
-
61
Mogelijke droogte in zomer: Rijkswaterstaat houdt nu al 100 miljoen kuub water vast
-
-
-
Europees Raadsvoorzitter76
Ook van Brussel naar Parijs neemt Charles Michel liever het vliegtuig of de auto dan de trein
De Europese Unie loopt wereldwijd voorop met een streng klimaatbeleid maar dat blijkt niet uit het reisgedrag van de voorzitter van de EU-leiders, Charles Michel. Hij huurde vorig jaar 22 keer een privévliegtuig. -
PREMIUMreportage63
Nooit kregen Nederlandse melkboeren zoveel geld voor liter melk, bioboeren hebben nakijken
Nederlandse melkveehouders hadden vorig jaar een historisch hoog inkomen. Het rijk wil dat meer boeren biologisch gaan werken. De familie Verstraten in Westerbeek ziet nog te veel (financiële) nadelen om over te stappen.