Wilma Maree met haar terracotta-verwarming.
Volledig scherm
Wilma Maree met haar terracotta-verwarming. © Foto Ruud Voest

Waarom de populaire 'bloempotkachel' niet werkt én erg gevaarlijk is

'extreem slecht idee'Ze worden de laatste tijd volop aangeprezen: terracotta potjes die met een waxinelichtje eronder heerlijke warmte zouden afgeven. Belachelijk, vindt natuurkundige Adriaan ter Braack. Ze werken namelijk totaal niet, maar zijn wel erg gevaarlijk. De brandweer waarschuwt voor brandgevaar én de enorme hoeveelheid fijnstof die vrijkomt.

37 reacties

 • Jan Westland

  3 maanden geleden
  Als je de bloempot kachel wilt gebruiken als luchtfilter. Dan moet er natuurlijk wel een geschikt filter in worden aangebracht. En het blijft oppassen met brand gevaar bij deze dingen. Ze worden bloedheet. Dan liever gewoon op normale wijze een theelichtje neerzetten in een deugdelijk potje. Kaarsen zijn trouwens erg gezellig in de winter.
 • Jan Westland

  3 maanden geleden
  Als je huis slecht geïsoleerd is dan kun je er met Waxinelichtjes niet tegen aan stoken. Maar in goed geïsoleerde woonkamer (huizen gebouwd vanaf 1990) kun je met de gordijnen dicht en 10 Waxinelichtjes een heel behaaglijke temperatuur bereiken. De bloempot "kachel" zal aan die warmte geen moer toevoegen. Want, zoals gezegd, je kunt geen energie uit het niks creëren. Toch kan zo'n kacheltje nuttig zijn, maar dan uitsluitend om de fijnstofdeeltjes uit de verbrandingslucht te filteren.
 • Hans de Bruin

  4 maanden geleden
  @Maas Blotenburg. Dan kan je beter een paar bakstenen in de vensterbank zetten die, als de zon er op schijnt zonnewarmte opnemen en die de warmte als het kouder wordt ('savonds) weer afgeeft
 • Bert Tromp

  4 maanden geleden
  Je moet er ook een paar gaatjes in boren dat de rook / walm en uit kan....
 • Wim Barelds

  4 maanden geleden
  Jammer, de boodschap wordt gemist. Mensen die grijpen naar dit soort oplossingen zijn wanhopig, omdat ze financieel aan de grond zitten en hun energierekening niet kunnen betalen. Dan lees ik oplossingen als een kruik. Die moet ook verwarmd worden met gas of elektra dus kost ook geld.