WMO bevestigt warmterecord van 38 graden in arctisch gebied
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bevestigt dat het op 20 juni 2020 maar liefst 38 graden Celsius werd in het Russische dorp Verchojansk, in de regio Jakoetië. Dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in het arctisch gebied.
De VN-organisatie meldt dat het record werd gevestigd tijdens een uitzonderlijke en lange hittegolf in Siberië. In het Siberische gebied boven de poolcirkel was het die zomer op de meeste dagen 10 graden warmer dan normaal. De WMO meldt dat de klimaatverandering alarmerend is. De temperaturen in het arctisch gebied stijgen twee keer sneller dan het wereldwijde gemiddelde.
Extreem landklimaat
Verchojansk ligt in het oosten van Siberië en zo’n 115 kilometer ten noorden van de poolcirkel. De temperaturen worden er sinds 1885 in de gaten gehouden. Het is het koudste bewoonde stukje op aarde, met temperaturen tot wel -67 graden. Dat in contrast met de zomer: dan kan het boven de 30 graden worden. Het gebied heeft een extreem droog landklimaat (zeer koud in de winter, warm in de zomer).
Maar 38 graden, dat werd het er nog nooit. Sterker: die temperatuur was nog nooit gemeten in het arctisch gebied. Het vorige record in Verchoyansk stamt uit 1988: op 25 juli werd een temperatuur gemeten van 37,3 graden Celsius, aldus wetenschappers German Alekseenkov en Vasily Smolyanitsky van het Roshydromet Arctisch en Antarctisch Onderzoeksinstituut.
Smeltende permafrost en zee-ijs
Door de warme temperaturen in de regio Jakoetië, waar ook Verchoyansk ligt, smelt de permafrost (het ‘eeuwige ijs’ in de bodem). Al veertig procent is aangetast. De regio kampte afgelopen zomer bovendien met veel natuurbranden: een recordaantal hectares sinds het begin van de metingen in 2003 ging er in vlammen op.
Het was afgelopen zomer in het gehele noordpoolgebied buitengewoon warm: in de eerste helft van juli lag de temperatuur tot 10 graden boven het klimatologisch gemiddelde. De warmte is een van de oorzaken voor de uitzonderlijk lage hoeveelheid zee-ijs op de Noordpool: er is ruim twee miljoen vierkante kilometer zee-ijs minder dan gemiddeld in deze tijd van het jaar, een laagterecord.
Ook recordwarmte op Zuidpool
Deze zomer bevestigde de WMO ook al een recordtemperatuur voor het zuidelijke poolgebied: op 6 februari was het 18,3 graden Celsius bij het Esperanza-station in Argentinië. Een melding van 20,75 graden Celsius op Antarctica werd toen afgewezen, maar 18,3 graden was ook een nieuw hitterecord. Het vorige record stond op 17,5 graden Celsius en stamt uit 2015.
De WMO is nog bezig met het verifiëren van andere recente warmterecords. Het werd in zowel 2020 als 2021 maar liefst 54,4 graden op de warmste plek ter wereld, Death Valley in de Amerikaanse staat Californië. Ook het Europese warmterecord van 48,8 graden op het Italiaanse eiland Sicilië afgelopen zomer moet nog worden bevestigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
82 bergen beklimmen voor het klimaat: Roeland doet het
-
Klimaatactivisten lijmen handen op Van Gogh-schilderij in Londens museum vanwege olieverf
Twee milieudemonstranten in Groot-Brittannië hebben zich donderdag vastgelijmd aan de lijst van een schilderij van Vincent van Gogh dat in een Londense kunstgalerie wordt tentoongesteld. Het duo wilde een statement maken tegen het gebruik van olieverf. -
Iconisch Coca-Cola-flesje krijgt make-over in strijd tegen plastic: ‘Kleine verandering met grote impact’
Hoewel de dop van een plastic Coca-Cola-flesje en het flesje zelf samen gerecycled mogen worden, belanden ze nog te vaak in verschillende afvalbakken. Om die reden heeft 's werelds bekendste frisdrankmerk een geheel nieuw flesje gelanceerd, in de hoop dat de dop en het flesje wél in dezelfde prullenbak belanden. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was.
-
PREMIUM
Koffie kopen op het station? Breng je eigen mok mee: ‘Er moet een wegwerpbeker-schaamte ontstaan’
De aantallen zijn hallucinant: elk jaar worden op de ongeveer 400 stations in Nederland 30 miljoen papieren koffie- en theebekers weggegooid. Dat zijn er 80.000 per dag. En 3500 per uur. De NS heeft de strijd tegen deze enorme berg afval ingezet en spoort reizigers aan hun eigen mok mee te nemen: ,,Er moet een soort wegwerpbeker-schaamte ontstaan.” -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
PREMIUMmet video
Voorjaarsdroogte slaat hard toe: boeren waarschuwen voor mislukte oogsten
Nederland gaat gebukt onder een van de droogste voorjaren ooit. Een deel van de oogst dreigt te mislukken. Boeren waarschuwen voor voedseltekorten.