Recept van de dag
-
Koken & Weten
Is decaf (on)gezonder dan gewone koffie?
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is decaf koffie gezonder? -
PREMIUM
De rum van Ruben Maduro verovert in rap tempo de wereld: ‘Goud in handen, het is de nieuwe gin’
Op bezoek bij rumdistilleerderij Spirited Union van Ruben Maduro. De geboren Bredanaar verovert de wereld met zijn botanische rum, geïnspireerd door zijn overgrootvader. ,,Rum is zeker weten de nieuwe gin.” -
PREMIUM
Braadworststoofpot met witte bonen
Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: braadworststoofpot. Met een net zo ‘slow’ rood wijntje. -
PREMIUM
Horeca moedeloos door onzekerheid en zorgen om personeel en inkopen: ‘Het gaat ergens pijn doen’
EINDHOVEN - Dat ze op woensdag 28 april weer het terras mogen openen, nee daar heeft eigenlijk niemand nog geloof in. De onzekerheid over wanneer dan wel drijft horecaondernemers in de regio tot wanhoop. -
PREMIUMKoken & eten
Wijnexpert Hamersma: Doe es gek, drink superwijn van een andere druif dan chardonnay of pinot grigio
We kennen allemaal de chardonnay en de merlot: klassiekers onder de druiven. Maar wie kent de arneis of de negra? Wijnkenner Harold Hamersma selecteert tien flessen van onbekendere druivenrassen.
-
PREMIUM
Cafetariahouder krijgt ene na andere boete voor foutparkeren; ‘Maar bezorger wacht alleen op bestelling’
Cafetariahouder Bayram Guven uit Huissen krijgt de ene na de andere boete voor foutparkeren van zijn bestelbusjes in de Bruinstraat of Langestraat. Volgens de ondernemer toont de gemeente Lingewaard geen begrip voor hem. -
PREMIUMVraag het ons
Wat betekent de BMI en wat zegt het over je gezondheid?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert Monica Mars, voedingsdeskundige, de vraag: wat is BMI eigenlijk? -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Hoe lang kunnen we nog bananen eten? Hardnekkige schimmel verwoest plantages
Een schimmel die ervoor zorgt dat de bananenplant het loodje legt verspreidt zich over de wereld. Is dit het einde van de banaan?
-
PREMIUMKoken & eten
Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en nog vier voedselmythes
Over weinig onderwerpen bestaan zo veel meningen als over voedsel, maar hoe weet je wat waar is? De Britse epidemioloog Tim Spector ontrafelt in zijn nieuwe boek voedselmythes. Dit zijn de belangrijkste. -
Take-away-route voor smulpapen langs drie topchefs en een sterrenkok in Groene Hart
Een toeristische route door het Groene Hart gecombineerd met een culinaire kennismaking met vier toprestaurants. -
Gezelligheid én een gratis kom soep, wie wil dat niet? Er is alleen nog hulp in de keuken nodig
Bewoners van de flat aan het Vierwiekenplein in Oud-Beijerland worden woensdag getrakteerd op een smakelijke kom soep. Als Bezoek op de Stoep genoeg vrijwilligers vindt, tenminste. Kok Pierrôt van Straten en zijn team zoeken hulp in de keuken én uitdelers. -
Na Jumbo en Makro zet ook AH het mes in managementlaag: reorganisatie raakt 7500 medewerkers
De winkelorganisatie van Albert Heijn gaat op de schop. Zo'n 7500 leidinggevenden krijgen door de reorganisatie een nieuwe functie. De functies teamleider en assistent-supermarktmanager verdwijnen, bevestigt de supermarktketen na berichtgeving van RTL Nieuws. Albert Heijn meldt dat er geen arbeidsplaatsen verloren gaan. -
PREMIUMKoken & eten
Asperges koken zonder water: de pure smaak blijft bewaard
Asperges met beenham, gesmolten boter, ei en een glas pinot blanc: hoe klassiek wil je het hebben? Het kan ook anders, vindt Harold Hamersma. Samen met zijn echtgenote geeft hij tips voor de lekkerste wijnen bij de beste recepten.
Restaurantrecensies
-
PREMIUM
Waarom twee IJsselsteinse mannen zaterdag proberen een ranzig, naar riool stinkend visje weg te werken
Stel je voor, de overtreffende trap van gore putlucht en rottende eieren, gecombineerd met de ongetwijfeld nare textuur van een langdurig gefermenteerd oostzeeharinkje. Dat is waar IJsselsteiners Reniet van Rinsum en Don Kater zich zaterdag aan overgeven. Letterlijk waarschijnlijk. -
PREMIUM
Opticiens beginnen in crisistijd aan avontuur in de horeca: ‘Anders kak je zo in’
Je moet het maar durven; tijdens de coronacrisis een horecabedrijf opzetten. Andre de Jong en Mirjam Lammerse zien vooral de uitdaging, zoals ze dat hun hele ondernemersbestaan al doen. Als alles volgens planning verloopt opent Brasserie De Schie aan de Kandelaarweg net over de grens van Schiedam-Kethel met Rotterdam rond Kerst. -
Enschede kijkt uit naar opening biefstukrestaurant Loetje
Het bekende biefstukrestaurant Loetje komt naar het Volkspark in Enschede. Dat bericht kwam in mei 2019 naar buiten. Daarna bleef het stil. „De opening zal niet lang meer op zich laten wachten”, belooft de keten nu.
-
reageer25
Uniek praktijkexperiment in supermarkten met prijsverhogingen voor ongezonde producten
Als gezonde producten goedkoper zijn of meer opvallen in de supermarkt, kiezen mensen er dan vaker voor? En laten klanten ongezonde producten links liggen als ze duurder zijn? Dat gaan wetenschappers van het Amsterdam UMC een jaar lang onderzoeken in 8 Coop-supermarkten in Nederland. Ze kijken ook of de aanpassingen daadwerkelijk gezondheidswinst opleveren. -
Koken & eten
Edsilia Rombley laat BN’ers in kunstwerken van chocolade happen: ‘Het is hilarisch én leerzaam’
Edsilia Rombley presenteert Showcolade, een nieuw tv-programma van Omroep Max. Het draait helemaal om chocolade en de prachtige objecten die chocolatiers ermee kunnen maken. Bekende Nederlanders gaan happen in kunstwerken die amper van echt te onderscheiden zijn. Denk aan een zoutstrooier, een kinderlaarsje, een plakbandhouder of een sigaar. -
PREMIUM
Jesse (25) wil dat de knop omgaat bij eten bestellen: ‘Horeca betaalt hoge kosten aan Thuisbezorgd’
In een tijd waarin veel horecaondernemers zijn aangewezen op bezorging lijkt Thuisbezorgd dé oplossing om maaltijden aan de man te brengen. Volgens Utrechter Jesse Enkelaar (25) is niets minder waar: ondernemers staan namelijk een flinke smak met geld af aan het platform. En dus kwam hij in actie. ,,Denk na over waar je bestelt.” -
Potjes kruiden waar mogelijk glas in zit, illegaal weer in de handel
Potjes met kruiden die vorig jaar uit de schappen zijn gehaald omdat in de potjes mogelijk glas zit, zijn opnieuw op de markt verschenen. Het gaat om kruiden van het merk Verstegen. De potjes zijn kennelijk niet vernietigd, zo blijkt uit een strafrechtelijk onderzoek.
-
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
PREMIUM
Beleggen in wijn? Zo ga je niet nat: ‘Een goed netwerk is essentieel’
Je houdt van wijn, kunt een zoete van een droge onderscheiden en hebt wat geld: dus waarom niet investeren in wijn? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeggen professionals. Hoe pak je het aan? -
PREMIUM
Ramadan in coronatijd: moslima’s koken warme hap voor daklozen in een gesloten restaurant
Opnieuw kunnen Nederlandse moslims door corona de ramadan niet samen vieren. Maar tien vrouwen uit Amsterdam laten zich daardoor niet uit het veld slaan.
-
Ook Plus geeft kippen beter leven: ‘Ze kunnen weer een beetje meer kip zijn’
Supermarktketen Plus stapt voor de verkoop van kip over op het Beter Leven-keurmerk. Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer in een gezonder tempo, meldt Anne Hilhorst van Wakker Dier. -
PREMIUM
Café Buddingh in Dordrecht maakt definitief plaats voor de taco’s en nacho’s van Macho mama
Van je pop-up zaak een écht restaurant maken en dat midden in coronatijd. Carlo van Ast zag zijn concept Macho mama afgelopen jaar een vlucht nemen en besloot zijn café Buddingh in Dordrecht om te bouwen tot Mexicaans restaurant. -
Koken & eten
Netflix-docu ‘Seaspiracy’ zorgt voor ophef: veel visfans bedanken voortaan voor lekkers uit zee
Wie de Netflix-documentaire Seaspiracy ziet, gaat nadenken over zijn eigen visconsumptie. Vleesvervangers als falafel, Quorn en tofu kennen we inmiddels, maar er zijn ook smakelijke visvervangers op de markt. Hieronder vind je inspiratie. -
PREMIUMhoe is het nu met?
Vrienden breiden hun succesvolle ‘McDrijf’ deze zomer uit met tweede barbecuevlot: ‘Het liep storm’
Op het water barbecueën en als een malle hamburgers en kipspiesjes verkopen. Zo zag de zomer van Ido Kehati (22), Max Klein (22) en Hielke Kruyt (21) er vorig jaar uit, die een ‘McDrijf’ begonnen op de Reeuwijkse Plassen. Vanwege het succes nemen ze deze zomer een tweede vlot in gebruik. -
PREMIUM
Duizenden maaltijden voor minderbedeelden tijdens ramadan: ‘We beginnen met buren die behoeftig zijn’
Het is vandaag de eerste dag van de ramadan, de heilige maand voor moslims. Een maand van vasten, maar óók van geven. Moskeeën, verenigingen en restaurants in de regio delen samen vele duizenden maaltijden uit aan minderbedeelden: ‘We beginnen met de buren die behoeftig zijn’
-
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
PREMIUM
Topman Jumbo over reorganisatie: ‘Zeker niet bedoeld om familie Van Eerd rijker te maken’
De reorganisatie van Jumbo is géén bezuinigingsoperatie, maar hard nodig om de winkels rendabel te houden. Dat zegt Ton van Veen, financieel topman van de supermarktreus uit Veghel. ,,Dit is geen truc om te besparen op loonkosten. We geven onze medewerkers juist meer mogelijkheden zich te ontplooien.’’ -
Chef-koks maken bekende snacks na in nieuwe RTL-wedstrijd
Vanaf 27 april is het nieuwe programma Snackmasters op RTL 4 te zien. In de show, gepresenteerd door Martijn Krabbé en Miljuschka Witzenhausen, nemen acht chef-koks het tegen elkaar op om bekende snacks zoals Sultana’s en Hamka’s zo identiek mogelijk na te maken.