‘19 bieren bevatten te veel resten bestrijdingsmiddel’
In bier zit in veel gevallen het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Een nieuw onderzoek laat zien dat 19 van 31 geteste bieren een percentage bestrijdingsmiddel bevatten dat boven de 0,5 microgram per liter ligt.
Het onderzoek is uitgevoerd door laboratorium Eurofins in opdracht van AHealthyLife. De initiatiefnemer is Juglen Zwaan. De bieren met de meeste glyfosaat (het bekendste merk is Roundup) zijn Budweiser budvar, Swinckels, Bavaria, Schultenbräu en Warsteiner. Ook in Heineken, Oettinger, Bavaria alcoholvrij en Heineken alcoholvrij zit het middel. Boeren gebruiken het onkruidbestrijdingsmiddel bij het verbouwen van de tarwe.
De branchevereniging Nederlandse Brouwers stelt dat de resultaten van het onderzoek van AHealthyLife.nl in lijn zijn met het onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit eerder deed. De conclusie van die metingen: het gehalte van glyfosaat in bieren op de Nederlandse markt lag ver onder het maximum ligt dat op basis van het gerstgehalte toelaatbaar is. Er zijn geen gezondheidsrisico’s vanwege glyfosaat in bier, zo meldt de NVWA desgevraagd.
De reden voor de warenautoriteit om uit te zoeken hoe het zat met het middel in bier was een soortgelijk onderzoek dat in Duitsland in 2016 werd uitgevoerd. Dit liet zien dat in alle geteste bieren glyfosaat zat, maar in lage gehalten.
Wat ons betreft zou het middel afgeschaft mogen worden
Bij brouwerij Swinckels gaan niet meteen de alarmbellen af. Het klopt dat het middel in bier terecht kan komen, maar het gehalte ligt ver onder de wettelijk toegestane hoeveelheid, zegt Reinier Rombouts. ,,Om daar last van te hebben, zou je 4.000 liter bier op een dag moeten drinken. En als je dat zou doen, krijg je andere problemen.’’
Rombouts wil de kwestie niet bagatelliseren. ,,Maar het lijkt erop dat dit dezelfde conclusie is die de NVWA twee jaar geleden trok.’’ Het is niet leuk dat deze uitkomst uit de bus komt. ,,Voedselveiligheid is superbelangrijk en daar controleren we ook elke dag op. Wat ons betreft zou het middel afgeschaft mogen worden, maar wij hebben niet alles in de hand.’’
Glyfosaat staat al jaren ter discussie. Het middel zou kankerverwekkend zijn. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek bestempelt het middel als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Wetenschappers zijn het niet met elkaar eens welke gevolgen het middel heeft op de gezondheid van mensen en dieren.
De maker van Roundup, het Amerikaanse Monsanto, werd in 2017 ontmaskerd toen bij een rechtszaak bleek dat het bedrijf optrad als ghostwriter van onderzoek dat de nadelige werking van glyfosaat moest afzwakken.
Weet je al wat jij eet vanavond? Hier zie je hoe je krokante asperges met kip maakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Poepbacterie op touchscreens McDonald's
Een hamburger bestellen via een touchscreen bij McDonald's? Grote kans dat op het scherm poepbacteriën zitten. Bij een test die in het Verenigd Koninkrijk werd gedaan, bleek op elk scherm E.colibacteriën te zitten. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Hoe Bols van de ondergang werd gered: ‘In Nederland kwamen we niet veel verder dan rum-cola’
Het was doorbijten, in coronatijd. De sluiting van de horeca wereldwijd deed de Amsterdamse likeurkampioen Lucas Bols flink pijn. Maar nu kan Bolsredder Huub van Doorne Nederland de cocktailcultuur verder bijbrengen. ,,Ik zag dat Bols verwelkte.’’
-
PREMIUMKoken & Eten
Dit onbekende graan is rijk aan vitaminen, mineralen en ligt wat Solange betreft snel in alle supermarkten
Solange Domaye heeft een missie: het Afrikaanse graan fonio wereldwijd op de kaart zetten, in de strijd tegen de Oekraïnse graancrisis. Domaye is een hoogopgeleide moeder en ondernemer. En ze is consul van Tsjaad. ,,Door de oorlog ligt de graantoevoer stil en lijden veel mensen in Afrika extra honger.” Fonio is de oplossing, betoogt zij. -
De grootste fouten die je maakt, terwijl je denkt gezond bezig te zijn
Gezond eten kan lastig zijn. Je doet zo je best, maar hoe vermijd je klassieke fouten? Diëtist Anneleen Visser vertelt. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.