70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers.
Delen per e-mail
Burgerlijke ongehoorzaamheid, dat is de kern van de oproep van de initiatiefnemers van IoApro1501. Ze roepen restauranthouders in heel Italië op hun zaak te openen voor publiek. Vrijdagavond geven zo’n 70.000 restaurants in heel Italië gehoor aan de oproep en de bedoeling is om ook na het weekend gewoon open te blijven. „We openen om niet meer te sluiten”, zeggen de initiatiefnemers in een video op hun Facebookpagina. „Wij zijn niet verantwoordelijk voor de besmettingen, maar we betalen wel de hoogste prijs.” In het overgrote deel van Italië mag de horeca overdag tot 18.00 uur open zijn, maar dat is niet genoeg om te overleven, stellen de ondernemers.
„Ik wil benadrukken dat we geen coronaontkenners zijn”, zegt Marco Guidi aan de telefoon. Hij is de woordvoerder van Umberto Carriera, eigenaar van zes restaurants en initiatiefnemer van het protest. „Wij willen gewoon aan het werk, veel van de collega’s hebben niet eens meer het geld om de rekeningen te betalen.”
Volgens Guidi is de situatie dramatisch, bij zo’n 80 procent van de horecaondernemers is de overheidssteun nooit aangekomen. Het heropenen van de bedrijven is absolute noodzaak. „Als we niet bij de Caritas willen belanden, zullen we weer aan het werk moeten.”
Het initiatief wordt enthousiast ontvangen, de Facebookpagina van IoApro1501 loopt over van steunbetuigingen en vragen. Restauranthouders uit heel Italië vragen zich af wat te doen in geval van een boete: niet betalen en doorsturen is het advies van de initiatiefnemers. Zij bereiden ook een rechtszaak voor tegen de in hun ogen onterechte regels.
Kritiek
Maar er is ook kritiek, een aantal mensen becommentarieert het initiatief als onbehoorlijk nu er dagelijks nog steeds zo’n vijfhonderd coronaslachtoffers vallen. Guidi wimpelt de kritiek laconiek af. „Als ze ons geld willen overmaken, dan blijven wij ook thuis.”
In Nederland heeft restaurant De Kiet in Eindhoven aangekondigd aanstaande zondag (weer) open te gaan. Het restaurant was afgelopen zondag ook al open, maar sloot de deuren toen er na 21.00 uur controleambtenaren van de gemeente langskwamen. In Nederland mogen horecabedrijven alleen afhaalmaaltijden verkopen.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Italiaanse regering valt: coalitiepartij trekt ministers terug
Een kleine Italiaanse coalitiepartij heeft haar ministers teruggetrokken uit de regering-Conte. Het gaat om de partij Italia Viva van ex-premier Renzi. Zonder Italia Viva heeft premier Conte geen meerderheid meer in het parlement. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Wat Eten We Vandaag: Kip uit de oven met wortel en mandarijn
Geef een frisse draai aan je kipgerecht met onze kip uit de oven met wortel en mandarijn. De regenboogwortelen en gele biet zorgen voor een kleurrijke touch.
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta ovenschotel met zalm en broccoli
Ovenschotels zijn niet alleen lekker, maar ook makkelijk te maken. De variaties zijn eindeloos en wij kiezen er deze keer voor om pasta te combineren met broccoli onder een laagje kaas met daarop zalmfilet. -
PREMIUM
Koken & eten Niet meer diëten, maar ‘intuïtief eten’: zin in een koekje, dan néém je een koekje
Intuïtief eten is een stroming binnen de voedingsleer die veel overhoop gooit. Zo bestaat er geen goede of slechte voeding, mag je eigenlijk gewoon alles eten, zijn er geen vaste tijden, noch een minimum- of maximumaantal maaltijden. -
PREMIUM
Frankrijk is alweer bezig met de derde avondklok: maar of het zin heeft?
Het kabinet overweegt om een avondklok in te stellen. In Frankrijk en andere landen hebben ze daar volop ervaring mee. Maar werkt het daar ook?