Volledig scherm
© Shutterstock

8 producten die je niet moet eten voor het slapen

Het is algemeen bekend dat je geen liters koffie moet drinken en kilo's snoep naar binnen moet werken voor het slapen gaan. Maar er zijn ook gezonde etenswaren die je 's avonds beter kunt laten staan. Een aantal van deze producten zullen je verrassen. 

Kruisbloemige groenten

Volledig scherm
© Shutterstock

Volgens onderzoek van Eat Clean kunnen kruisbloemige groenten beter gegeten worden tijdens de lunch. Bloemkool en broccoli zitten vol met vitamines en mineralen, deze zijn natuurlijk goed voor je, maar er zitten ook veel onoplosbare vezels in. Hierdoor blijft je lichaam nog lange tijd doorgaan met het verteren van de vezels waardoor je lichaam geen rust krijgt. 

Rood vlees

Volledig scherm
© Shutterstock

Biefstuk, rosbief of carpaccio zijn rode vleessoorten die vol zitten met proteïne. Deze proteïne kost, net zoals de vezels in broccoli en bloemkool, veel tijd om te verteren. 

Tomatensaus

Volledig scherm
© Shutterstock

Pastasaus kan beter vermeden worden als avondeten. In de pastasaus zit een hoge zuurgraad waardoor je 's ochtends last kunt hebben van maagzuur. Een hoge zuurgraad verhoogt daarnaast ook je kerntemperatuur waardoor je onrustig slaapt. Kun je toch geen afscheid nemen van de pastasaus? Zorg er dan voor dat je dit drie uur voor het slapen gaan eet.

Gezouten vlees en kaas

Volledig scherm
© Shutterstock

Gezouten vlees en kaas kan als borrelhap gegeten worden, maar je kunt dit  tijdens het avondeten beter vermijden. Het bevat namelijk tyramine. Dit is een stofje dat je alerter maakt waardoor je langer wakker blijft.

Pure chocolade

Volledig scherm
© Shutterstock

Pure chocolade zit vol cafeïne. Het bevat zelfs net zo veel cafeïne als een kop koffie. Ook zit er in pure chocolade, net als in gezouten vlees en kaas, de stof tyramine. Waardoor je, wederom, langer wakker blijft.

Koffie

Volledig scherm
© Shutterstock

Dit is misschien geen verrassing. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen, maar cafeïne houdt je lichaam uren lang bezig. Hierdoor krijg je geen rust en zul je langer wakker liggen. 

Alcohol

Volledig scherm
© Shutterstock

Hoewel alcohol je soms slaperig en slap kan laten voelen heeft het negatieve effecten op je slaapcyclus. Hierin wordt vooral je REM-slaap aangetast. Dit is een stadium van je slaapcyclus waarin je stil ligt en droomt. Door alcohol blijf je onrustig en kom je vaak niet in deze REM-slaap.

Frisdrank

Volledig scherm
© Shutterstock

We horen vaak dat frisdrank niet goed voor je is. Frisdrank blijkt ook slecht te zijn voor je nachtrust. In frisdrank zit namelijk zoveel suiker dat je lichaam de hele nacht actief is, waardoor je niet in slaap kunt vallen.