9x groenten en fruit die je niet per se biologisch hoeft te kopen
Tegenwoordig doen we steeds mee ons best om gezonder te eten, mét liefde voor het milieu. We leggen steeds minder vlees op ons bord en kiezen vaker voor biologische lekkernijen. Het enige nadeel? Die bioproducten zijn op hun beurt minder lief voor onze portemonnee. Al is het niet altijd nodig om veel geld uit te geven: deze groenten en fruit kun je met een gerust hart niet-biologisch kopen.
Delen per e-mail
Het toppunt van biologisch voedsel? Dat zijn natuurlijk groenten en fruit die je in je eigen moestuin kweekt of die je in een biologische supermarkt koopt. Al is dat niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen beschikt over een tuin, balkon of terras, groene vingers en voldoende tijd en zin om een moestuin te onderhouden. En bio is vaak duur, zeker als je het vergelijkt met de huismerken van sommige supermarkten.
Bovendien is het kopen van bio ook een persoonlijke keuze. Wie enkel en alleen biologisch vlees eet, doet dat omdat de dieren beter behandeld zouden worden. Anderen kiezen dan weer voor biologisch fruit en groenten omdat er bij de productie minder pesticiden en andere chemische middelen gebruikt worden.
Toch is het niet altijd nodig om groenten en fruit met een biolabel in je winkelwagen te leggen. Zo stelt de Amerikaanse milieu-organisatie EWG (Environmental Working Group) elk jaar een lijst samen met zogezegde schone gewassen, oftewel groenten en fruit die niet per se biologisch moeten zijn. Hieronder de lijst.
Mango en papaya
Tropisch fruit als mango en papaya hebben een dikke schil, waardoor ze volgens EWG amper restanten van bestrijdingsmiddelen bevatten.
Bloemkool
Creatieve keukenprinsesjes kunnen opgelucht ademhalen: voor hun favoriete bloemkoolrijst of -pizza kunnen ze aan de slag met een gewone bloemkool.
Kiwi
Volgens EWG worden er amper pesticiden gebruikt bij de productie van kiwi's, maar het kan dus verstandig zijn de schil niet op te eten.
Aubergine
Gegrild, gebakken of gemengd in een tapenade: aubergine is enorm divers. En de glanzende schil absorbeert amper chemicaliën. Dus je kan met een gerust hartje de non-organische aubergines in je winkelzak kieperen.
Broccoli
Van alle broccoli's die de EWG onderzocht heeft, was 70 procent pesticide-vrij.
Uien
Uien bestaan uit laagjes en net daarom moet jij je geen zorgen maken als je een niet-biologische ui koopt.
Ananas
De schil van een ananas werkt als een harnas. Niet gemakkelijk om te snijden én het beschermt de lekkernij tegen pesticiden.
Watermeloen
Net als de ananas heeft de watermeloen een ontzettend dikke schil die de vrucht beschermt tegen alle chemische stoffen.
Asperges
Asperges zijn het lekkerste als je ze vers bij de boer koopt, maar ook die in de supermarkt zijn best oké.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sneller uit het ziekenhuis dankzij eiwitrijke hapjes: beter voor de patiënt én goedkoper
Kokos-mangoshake, vegetarische kapsalon, een kaasbroodje met dip. Met zes kleinere eiwitrijke porties per dag, in plaats van de gebruikelijke drie, laat het HagaZiekenhuis patiënten beter en sneller herstellen. -
Nieuw advies: eet dit liever niet als je zwanger bent
Zwangere vrouwen kunnen beter helemaal geen tonijn, makreel, zwaardvis, paling, snoekbaars of haai eten. Ook niet als die vis uit blik komt. Ook is het beter om helemaal geen kaas van rauwe melk te eten: geen zachte maar ook geen harde. -
Koken & eten
Kiezers willen vlees eten best indammen, maar hun favoriete politieke partij heeft daar vaak geen trek in
Veel Nederlanders willen best minder vlees, eieren en zuivel eten, maar hun favoriete partij in veel gevallen niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag verschijnt. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
PREMIUM
Scheveningen wordt toeristentrekker met take-away, maar wat kan er verder in de horeca?
Scheveningen wordt een toeristentrekker met take away. Door de lockdown zit er voorlopig niks anders op, dan badgasten in maart op deze manier te bedienen. Die inschatting maakt Maarten Hinloopen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Den Haag.
-
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Waarom aandachtig eten helpt als je wilt afvallen
Het gaat er bij afvallen niet om, wat je eet. Iedereen weet dat het belangrijk is om verse producten te eten, die weinig calorieën bevatten en dat je moet wegblijven van snacks vol suiker en vet.