Volledig scherm
© Unsplash

9x groenten en fruit die je niet per se biologisch hoeft te kopen

Tegenwoordig doen we steeds mee ons best om gezonder te eten, mét liefde voor het milieu. We leggen steeds minder vlees op ons bord en kiezen vaker voor biologische lekkernijen. Het enige nadeel? Die bioproducten zijn op hun beurt minder lief voor onze portemonnee. Al is het niet altijd nodig om veel geld uit te geven: deze groenten en fruit kun je met een gerust hart niet-biologisch kopen.

Het toppunt van biologisch voedsel? Dat zijn natuurlijk groenten en fruit die je in je eigen moestuin kweekt of die je in een biologische supermarkt koopt. Al is dat niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen beschikt over een tuin, balkon of terras, groene vingers en voldoende tijd en zin om een moestuin te onderhouden. En bio is vaak duur, zeker als je het vergelijkt met de huismerken van sommige supermarkten. 

Bovendien is het kopen van bio ook een persoonlijke keuze. Wie enkel en alleen biologisch vlees eet, doet dat omdat de dieren beter behandeld zouden worden. Anderen kiezen dan weer voor biologisch fruit en groenten omdat er bij de productie minder pesticiden en andere chemische middelen gebruikt worden. 

Toch is het niet altijd nodig om groenten en fruit met een biolabel in je winkelwagen te leggen. Zo stelt de Amerikaanse milieu-organisatie EWG (Environmental Working Group) elk jaar een lijst samen met zogezegde schone gewassen, oftewel groenten en fruit die niet per se biologisch moeten zijn. Hieronder de lijst.

Mango en papaya

Tropisch fruit als mango en papaya hebben een dikke schil, waardoor ze volgens EWG amper restanten van bestrijdingsmiddelen bevatten. 

Volledig scherm
© Shutterstock

Bloemkool

Creatieve keukenprinsesjes kunnen opgelucht ademhalen: voor hun favoriete bloemkoolrijst of -pizza kunnen ze aan de slag met een gewone bloemkool.

Volledig scherm
© Unsplash

Kiwi

Volgens EWG worden er amper pesticiden gebruikt bij de productie van kiwi's, maar het kan dus verstandig zijn de schil niet op te eten.

Volledig scherm
© Unsplash

Aubergine

Gegrild, gebakken of gemengd in een tapenade: aubergine is enorm divers. En de glanzende schil absorbeert amper chemicaliën. Dus je kan met een gerust hartje de non-organische aubergines in je winkelzak kieperen. 

Volledig scherm
© Unsplash

Broccoli

Van alle broccoli's die de EWG onderzocht heeft, was 70 procent pesticide-vrij.

Volledig scherm
© Unsplash

Uien

Uien bestaan uit laagjes en net daarom moet jij je geen zorgen maken als je een niet-biologische ui koopt. 

Volledig scherm
© Unsplash

Ananas

De schil van een ananas werkt als een harnas. Niet gemakkelijk om te snijden én het beschermt de lekkernij tegen pesticiden. 

Volledig scherm
© Unsplash

Watermeloen

Net als de ananas heeft de watermeloen een ontzettend dikke schil die de vrucht beschermt tegen alle chemische stoffen. 

Volledig scherm
© 24Kitchen

Asperges

Asperges zijn het lekkerste als je ze vers bij de boer koopt, maar ook die in de supermarkt zijn best oké.

Volledig scherm
© Unsplash

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.