Aanbod aan alcoholvrije ‘sterke drank’ in opmars
Koken & etenEen biertje zonder alcohol is al heel normaal en het aanbod aan wijnen zonder neemt ook toe. De volgende stap is sterke drank met 0 procent alcohol, voorspelt ABN Amro. De consument lijkt er klaar voor.
Is gin en tonic je favoriete drankje? Dan kun je er nu ook een alcoholvrije variant van drinken. Die van de Britse producent Seedlip bijvoorbeeld of van de Belgische Nona June en No Ghost. Deze 'gins’ maken ze op dezelfde manier, door te destilleren, als gewone en de smaak lijkt ook steeds meer op de echte (die met alcohol).
Gin is maar één voorbeeld van de opkomst van alcoholvrije sterke drank. Tegenwoordig is er ook alcoholvrije rum, vermouth, wodka, en whisky. Alcoholvrijshop.nl verkoopt ook kruidenbitters zonder en met heel weinig alcohol.
,,We verwachten dat het aantal nieuwe introducties van alcoholvrije wijn en 0-procentdestillaten gestaag zal toenemen", zegt Nadia Menkveld die voor ABN Amro onderzoek deed naar alcoholvrije drank. ,,2018 was een piekjaar. Hoewel het overgrote deel bier betrof, gingen ook andere typen alcoholvrij de markt op. Dit jaar ging het om een relatief groot aantal typen wijn en cider zonder alcohol.”
Uitgelachen
Dat de belangstelling voor alcoholvrij de laatste jaren toeneemt, blijkt wel uit de verkoop van bier met 0 procent alcohol die is gestegen. Weliswaar gaat het om net geen 6 procent van de markt op dit moment, maar de tijden dat je met zo’n biertje in je hand werd uitgelachen, zijn allang voorbij.
Producenten zien geld in deze markt, stelt Menkveld. ,,De grootste alcoholproducent ter wereld is Diageo, bekend van onder andere Smirnoff en Guinness. Het bedrijf had een minderheidsbelang Seedlip en nam onlangs een meerderheidsbelang.” Menkveld wijst ook op de bereidheid van consumenten om nieuwe dranken zonder te proberen. ,,Volgens het Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP is de alcoholconsumptie in pure liters alcohol in tien jaar tijd met 10 procent afgenomen.” Het ging om minder bier (min 15 procent), minder wijn (min 5 procent) en minder sterk (min 10 procent).
De omslag kwam in 2017, zegt Jacqueline van Lieshout, dat met haar bedrijf Ontwijnen (naar het gelijknamige boek dat ze schreef over het stoppen met drinken) bijna duizend mensen online liet 'afkicken’. ,,De Gezondheidsraad veranderde in dat jaar het advies naar ‘liever geen alcohol drinken’, terwijl daarvoor nog ‘maximaal twee glazen voor mannen en een glas voor vrouwen per dag’ gold.”
Inmiddels brouwen hippe millennials drankjes zonder alcohol en zijn er twintigers die bewust niet drinken, aldus Van Lieshout. ,,De schappen met alcoholvrij bier zijn in de supermarkt vaak leeg. Heineken heeft - heel knap - zo'n goed biertje gemaakt dat veel mensen om gingen. Dat heeft zeker een bijdrage geleverd aan de populariteit.”
Het blijft wel een supergevoelig onderwerp, weet Van Lieshout. ,,Ik krijg nog vaak berichten - vaak van vrouwen - dat ze het niet kunnen maken om niet te drinken. Dat zouden hun vriendinnen of man niet pikken. Het is echt een pijnpunt. Daarom is het handig als je een alcoholvrije variant kunt drinken zoals die gin. Dan ziet niemand dat er 0 procent alcohol in zit.”
In onderstaande video vertellen experts wat een maand geen alcohol doet met je lichaam:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Wat is (on)gezonder: 50 kilometer lopen of 50 biertjes drinken tijdens het feesten?
Vier dagen kilometers wandelen, is dat wel goed voor een mens? Kunnen we niet beter vier dagen flink feesten? Vier deskundigen geven hun mening. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Koken & Eten
Zo maak je pasta wél goed klaar: ‘Spoel gekookte pasta nooit af met koud water’
Niets zo erg als in de keuken eindigen met een platgekookte of nét niet gare pasta. Pasta koken lijkt gemakkelijk, maar toch pakt iedereen het anders aan. Want hoeveel water doe je nu eigenlijk bij de pasta en voeg je daar nog zout aan toe, of niet? En hoelang laat je die pasta pruttelen? -
Koken & Eten
Maak van Hemelvaartsdag de perfecte aspergedag: ‘Nu zijn ze op hun best’
De een eet ze zodra de eerste oogst van het land komt, de ander eet asperges met Pasen. Maar er zijn ook Nederlanders die iets langer wachten. Dat is niet eens zo’n gek idee: asperges zijn nu op hun best. Een ander voordeel is dat de prijs ook flink is gezakt. Goede keuze dus als je familie met Hemelvaartsdag komt eten. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Koken & Eten
Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen? -
Maag Lever Darm Stichting wil alcoholgebruik indammen
De Maag Lever Darm Stichting werkt graag mee aan ‘een maatschappelijke omwenteling op het gebied van alcohol’. ,,Als wij van betekenis kunnen zijn, dan dragen we daar graag aan bij.” De stichting staat open voor een gesprek met alcoholinstituut STAP en kankerfonds KWF.