Aantal bierbrouwerijen verdubbeld, maar er is geen keiharde concurrentie: ‘Je hebt elkaar ook nodig’
Koken & etenTot voor kort dronken Nederlanders voornamelijk pils. Tegenwoordig verzuipen we bijna in de biersoorten die er zijn. Niet gek dat het aantal Nederlandse bierbrouwerijen in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld is, met name kleine lokale brouwerijen doen het goed.
Stond de teller in 2016 nog op 435 Nederlandse brouwerijen, in april dit jaar lag dat aantal op ruim duizend, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). In Zuid-Holland en Overijssel kwamen er de meeste brouwerijen bij, in eerstgenoemde provincie groeide het aantal van 51 in 2016 naar 149 nu. In Overijssel nam het aantal toe van 26 naar 76. Noord-Brabant blijft volgens de cijfers de absolute ‘brouwhotspot’ van het land met 214 brouwerijen.
Tekst loopt verder onder de grafiek.
Jan Ausems, voorzitter van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, ziet dat de groei met name zit in de kleine brouwerijen die hun ketels elders huren. ,,Een aantal kleine brouwers huurt hun ketels bij brouwerijverhuurders. Daar kunnen ze met hun eigen recept en label bijvoorbeeld 1000 liter bier laten maken.”
Het succes van de kleine lokalen zit ‘m volgens Ausems in de zogenaamde ‘craft beer-revolutie’, in 2011 overgevlogen uit de Verenigde Staten. ,,Je zag dat veel piepkleine brouwerijen lokaal bier gingen brouwen, vaak echte nichebieren met zure of extreem bittere smaken. Onder bierliefhebbers is toen een subcultuur ontstaan waarin ambachtelijk gebrouwen bier centraal stond en waarin het niet erg is om 12 euro te betalen voor een blikje bier.”
Plafond
Hoewel de aantallen de afgelopen vijf jaar zijn verdubbeld, verwacht Ausems al twee jaar dat het plafond is bereikt. ,,Ik hoor geregeld geluiden van kleine brouwers dat zij moeite hebben hun bier te slijten. Als je je brood hiermee wil verdienen, moet je minstens een ton per jaar verdienen. Naast een andere baan kun je dit niet lang volhouden. Het kan niet anders dan dat de zwaksten op den duur het loodje leggen.”
Wat in 2017 voor Martijn de Zeeuw in de keuken als hobby begon, groeide vorig jaar uit tot een eigen bierbrouwerij, Brouwerij De 12 Stuyvers, met daarnaast een baan in de jeugdreclassering. ,,Ik vond bier altijd heel leuk en lekker. Het mooie aan bier is dat je vanuit een paar basisgrondstoffen een heel bijzonder product kan maken. In 2019 won ik de Open Nederlandse Kampioenschappen Amateurbierbrouwen en dat was voor mij het moment waarop ik dacht: hier moet ik iets mee.”
Ook De Zeeuw is een van de kleine lokalen, en richt zich op de omgeving Alphen aan den Rijn. In zijn omgebouwde schuur brouwt hij allerlei speciaalbiertjes, van triple tot IPA. Zijn standaardbieren brouwt hij elders op grotere schaal. Zijn klanten? ,,De meeste bieren verkoop ik aan winkeliers of slijterijen. Het gebeurt weleens dat mensen vragen of ik ze iets kan verkopen, maar daar zit veel tijd in. Het is slimmer om vijf dozen tegelijk te verkopen.”
Hoewel het door de verdubbeling van het aantal bierbrouwers lastiger lijkt om zijn bier aan de man te brengen, ziet De Zeeuw er ook wel het goede van in. ,,Tuurlijk is er meer concurrentie, maar anderzijds heeft het ook iets moois. Doordat lokaal hip en happening is, ontstaan er ook leuke samenwerkingen tussen brouwerijen. Dat gaat van kennis delen tot samen bier op de markt brengen en samen inkopen doen. In commerciële zin ben je wel elkaars concurrenten, maar je hebt elkaar ook nodig.”
In de video hieronder zie je hoe het bierbrouwen in ‘brouwhotspot’ Brabant eraan toe gaat:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox
Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. -
Koken & Eten
Deze TikTok-foodhack maakt broccoli snijden eenvoudiger (en schoner)
Een rauwe broccoli in stukjes snijden kan een beproeving zijn. De groentestukjes vliegen door de druk van het mes alle kanten op en je keuken is een rommeltje. Een Britse vrouw heeft op TikTok een trucje gedeeld waarmee je de broccoli volledig intact houdt én een puinhoop op je keukenblad vermijdt. -
De terrassen zijn een week open maar op veel plekken blijven ze leeg
Bij een deel van de horecaondernemers ging vorige week de vlag uit toen ze na een half jaar sluiting onder strikte voorwaarden weer de terrassen mochten openen. Een week later is de stemming op veel plekken behoorlijk omgeslagen, merken Koninklijke Horeca Nederland en FNV Horeca. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
Koken & Eten
Voedingscentrum waarschuwt voor rauwe melk: ‘Ga niet eerst een ommetje maken’
Een bezoekje brengen aan de boer in plaats van de supermarkt. Een toenemend aantal mensen kiezen ervoor om hun melk zo vers mogelijk te halen. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Maar of rauwe melk ook echt gezonder is, is onduidelijk. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUMhalen & brengen
Brasserie Chapter doet het iets anders, zonder al te gek te doen
Brasserie Chapter is een vrijbuiter die voor de streek iets anders wil koken zonder al te gek te doen. Zoals gegrilde spareribs met een vleugje vissaus en whiskey. ,,En dólgraag opgediend in het restaurant zelf.”