Aantal fastfoodrestaurants in de lift
Nederland telt 422 fastfoodrestaurants. Dat is 17 procent meer dan vijf jaar geleden. En het einde is nog niet in zicht.
De groei van het aantal restaurants met hamburgers, friet, taco’s en gefrituurde snacks gaat iets langzamer dan de groei van lunchrooms en grillrooms, maar vooral in grote steden, langs de snelweg en in outletcentra groeit de sector gestaag. Uit een rapport van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partner blijkt dat het einde van de groei voorlopig nog niet in zicht is.
Vooral de inwoners in Noord-Holland hebben kans dichtbij een fastfoodrestaurant te wonen. Per 100.000 inwoners is er omgerekend 3,2 restaurant beschikbaar. De hoofdstad is snackkampioen. Als Amsterdam niet meetelt, is het gehalte fastfoodrestaurants juist lager dan gemiddeld. Drenthe en Zeeland tellen beduidend minder fastfoodrestaurants, vooral door minder kilometers snelweg en minder grote steden.
Het aantal fastfoodrestaurants in Nederland zit in de lift. Volgens onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners zijn grote ketens als McDonald's, KFC en Burger King daarbij heer en meester.
Middenmoot
In Nederland behoort bijna 85 procent van de fastfoodrestaurants tot de grote drie, McDonald's, KFC en Burger King. Per 100.000 inwoners zijn er 1,4 McDonald's-vestigingen te vinden. Daarmee zit Nederland internationaal in de middenmoot. In Europa voeren Oostenrijk en Frankrijk de lijst aan, met relatief de helft meer aanbod dan in Nederland. De Verenigde Staten spant de kroon met bijna 4,5 filialen van McDonald's per 100.000 inwoners.
Van Spronsen & Partners verwacht dat de groei van fastfood de komende vijf tot zeven jaar zal doorzetten, richting de vijfhonderd restaurants. Een fenomeen als maaltijdbezorging wint immers ook aan populariteit, stellen de onderzoekers. Daarnaast is sprake van expansiedrift bij de grote ketens. KFC en Burger King lijken bijvoorbeeld flink te willen uitbreiden in Nederland. En in de grote steden zijn ook al nieuwe spelers als Five Guys en Ellis Gourmet Burger neergestreken. Die hebben een iets ander concept en trekken dus ook weer een iets andere doelgroep.
Zo maak je de ultieme hamburger op de barbecue:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eíndelijk weer samenzijn met Suikerfeest: 'Ramadan is niet alleen vasten, maar banden met familie aanhalen’
De ramadan is afgelopen, maandag is het Suikerfeest. Na twee coronajaren konden moslims dit jaar weer samenkomen tijdens iftars en in de moskee. Saliha Bochhah en haar man Farid Habyby uit Gouda vertellen over hoe zij deze belangrijke maand hebben ervaren. -
PREMIUM
Zo voorkom je een dieet-burn-out
Stop met diëten, begin met puzzelen: in zijn boek De afvalpuzzel fileert psycholoog Martijn Bond veertig valkuilen over afvallen en leert hij je hoe je - met geduld en compassie voor jezelf - in evenzoveel stappen groeit naar een gezonder leven. En hoera: fouten maken mag. -
PREMIUM
Probeer ook eens deze originele varianten op de klassieke pannenkoek
In het leven van Meneer Hamersma blijkt de pannenkoek een grotere rol te spelen dan hij dacht. -
Minder eten en tóch voldaan: zo krijg je dat voor elkaar
Het nieuwe jaar is begonnen en dat is voor veel mensen reden om wat overtallige kilo's kwijt te raken. Als je gaat afvallen en geen zin hebt om met een hongerig gevoel rond te lopen, volgen hier wat tips van experts. -
Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox
Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.