Aantal kinderen dat alcohol drinkt daalt niet meer. ‘Dit is enorm teleurstellend’
koken & etenKinderen tussen de 12 en 16 jaar drinken nog steeds net zo veel alcohol als vier jaar eerder. De laatste cijfers laten zien dat de daling van de jaren ervoor is gestopt.
Delen per e-mail
Jongeren tussen de 12 en 16 gingen in de afgelopen zestien jaar steeds minder drinken, maar aan die daling is nu een eind gekomen. Zij dronken in 2019 nog evenveel als vier jaar geleden. 18,5 procent valt zelfs onder de zogenaamde binge-drinkers, jongeren die vijf of meer drankjes bij één gelegenheid drinken. Dat terwijl jongeren onder de 18 juist helemaal geen alcohol mogen drinken.
Van de jongeren die ondervraagd zijn heeft meer dan de helft (51,7 procent) ooit alcohol gedronken. Daarnaast is 23,9 procent van de 12- tot 16-jarigen ooit dronken of aangeschoten geweest. Dat blijkt uit het onderzoek van de GGD, het RIVM en het Trimbos-instituut.
Aan het onderzoek van Gezondheidsmonitor Jeugd door de GGD en het RIVM deden meer dan 170.000 scholieren mee. Zij vulden een vragenlijst in die de GGD en het RIVM samen opstelden. De vragen gingen over drugs, alcohol, roken, seks en het gebruik van sociale media.
Basisschoolleerlingen
Ook jongere kinderen, die in groep 7 en 8 van de basisschool zitten, drinken soms al alcohol. Van de ondervraagde leerlingen heeft 47 procent wel eens een slok of een heel glas gedronken, blijkt uit de rapportage van het Trimbos-instituut. Dat publiceerde cijfers van zowel de middelbare school als de basisschool. In hun onderzoek onder scholieren tussen de 12 en 16 jaar en de groepen 7 en 8 op de basisschool blijkt dat de percentages tussen 2017 en 2019 nog steeds hetzelfde zijn gebleven.
Daarnaast werd er voor het eerst in 2019 het drinken van alcoholvrije bieren, wijnen of ciders in het onderzoek meegenomen. Hiervan drinkt 9 procent deze wekelijks en van het basisonderwijs heeft 40 procent van de ondervraagden hier wel eens wat van gedronken.
Nieuwe maatregel
,,Het is opmerkelijk en teleurstellend en je kunt er niks positiefs over zeggen”, zegt directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut Alcoholbeleid (STAP) over de resultaten van het onderzoek. Er komt volgens Van Dalen een nieuwe wet - mogelijk rond september- waarin staat dat winkels alcohol niet meer mogen verkopen met een korting die hoger is dan 25 procent. Daarnaast zou alcohol structureel niet te goedkoop mogen zijn. Ook zou er een landelijke minimumprijs moeten komen. ,,Maar we gaan niet al onze hoop op deze nieuwe maatregelen vestigen.”
Jongeren meer risico
Ook Floor van Bakkum, manager preventie bij afkickkliniek Jellinek, vind het zorgelijk dat de daling niet verder doorzet. ,,De leeftijdsgrens en de NIX18-campagne hebben de ouders op het netvlies gedrukt dat alcohol slecht voor je is en dat heeft een paar jaar effect gehad. Maar nu ebt dat effect simpelweg weg.”
Van Bakkum wil ouders op het hart drukken aandacht te besteden aan het onderwerp. ,,Ouders denken dat ze vaak weinig invloed hebben, maar we zien dat met strengere regels jongeren minder drinken.” Ook zou de naleving volgens de preventiemanager omhoog moeten. ,,Want minderjarigen kunnen nog steeds aan alcohol komen. Hoe vroeger je begint met alcohol drinken, hoe groter de risico's voor je lichaam en de kans op verslaving.”
Roken en veel suiker
Het onderzoek richtte zich verder onder meer op roken, suikerrijke dranken en energiedrankjes. Van de minderjarigen heeft 15,8 procent wel eens een trekje of een hele sigaret gerookt, 2,4 procent rookt dagelijks een hele sigaret of meer en 3,9 procent rookt wekelijks. Daarnaast drinkt 32,8 procent van de scholieren dagelijks drankjes met veel suiker erin en 94,9 procent drinkt maximaal één energiedrankje per dag, wat ontzettend hoog is. Beide kunnen tot overgewicht leiden. Wel geeft 74,2 procent van de respondenten aan dagelijks water te drinken.
Preventiemaatregelen
De hoge cijfers van alcoholgebruik bij jongeren laten zien dat er meer maatregelen nodig zijn. Ook om het Nationaal Preventieakkoord te realiseren, dat getekend is in 2018. In het akkoord staat dat niemand onder de 18 jaar alcohol mag nuttigen. Het GGD GHOR, de overkoepelende brancheorganisatie van de GGD, benadrukt ook dat er extra maatregelen moeten komen. Hierin benadrukken de experts dat met de stagnatie van de daling het moeilijker is om de doelstellingen van het Preventieakkoord te bewerkstelligen.
Van Dalen is niet al te optimistisch. ,,De Nederlandse overheid pakt de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie niet op, behalve die van de prijsvoorstellen. Er moeten dus drastische maatregelen komen wat betreft verkooppunten en reclame, die moeten zoveel mogelijk beperkt worden.” Van Dalen ziet anders een sombere toekomst tegemoet. ,,Deze cijfers waren ook zo enorm teleurstellend.”
In dit filmpje zie je wat ontwenningsverschijnselen bij alcohol precies doen met je lever en brein:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FIT Challenge: dag 7
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Koken & Weten Patat met minder koolhydraten: is dat echt gezonder of zijn het ‘papstaafjes’?
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is koolhydraatarme friet gezonder?
-
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Koken & eten Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Een chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen. -
Koken & Eten Irritatie over reclame vitaminepreparaat: nieuwe producent ‘achtervolgt’ klanten in spe overal
De vitaminecapsules van Vitaepro zijn inmiddels een jaar op de markt, maar in mei is de Zweedse producent met een agressieve reclamecampagne begonnen. Het bedrijf weet zich nu al verzekerd van een groep geïrriteerde consumenten, want wie maar een flintertje belangstelling toont, krijgt meteen cookies geplaatst. Daardoor duiken advertenties op de websites die ze bezoeken telkens op.