Volledig scherm
PREMIUM
Een van de afnemers van Offerman was supermarktketen Jumbo. © Carlo ter Ellen DTCT

Aantal meldingen besmet voedsel stijgt explosief: is ons eten nog wel veilig?

Het aantal meldingen door fabrikanten van besmet voedsel is in drie jaar tijd meer dan verdrievoudigd. In 2015 ontving de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) duizend meldingen van producten waarop ziekmakende bacteriën als listeria en salmonella zijn aangetroffen, vorig jaar stopte de teller pas na 3200 registraties. 

Uit angst voor represailles en een slecht imago spelen producenten vaker open kaart, merkt de voedselwaakhond NVWA. ,,Bedrijven zijn wettelijk verplicht hun voedselwaren regelmatig te controleren en als het foute boel is, moeten ze dat ons melden,” reageert Coen van der Weijden, microbioloog van de NVWA. 

De voedselveiligheid is volgens hem gebaat bij een strenge aanpak, na meerdere schandalen zoals recent de listeria-besmetting in voorverpakte vleeswaren van producent Offerman in Aalsmeer. Het helpt dat beoordelingen van slachthuizen sinds vorig jaar openbaar worden gemaakt. ,,Het is een stok achter de deur voor bedrijven om de voedselveiligheid te waarborgen.” 

Zelf speurt hij als een soort hoofdrechercheur naar besmettingsbronnen. Zo was hij nauw betrokken bij het oplossen van de listeria-uitbraak die de afgelopen twee jaar twintig mensen ernstig ziek maakte en uiteindelijk drie levens eiste. 

Lees hieronder het interview met Coen van der Weijden. ,,Zo’n zaak waarbij miljoenen plakjes vlees moesten worden teruggeroepen, komt niet vaak voor. We hebben hem weten op te lossen door gebruik van een nieuwe dna-techniek.” 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.