Acht restaurants krijgen eerste Michelinster, geen verrassingen bij twee- en driesterrenzaken
Update / VIDEOHet is weer de dag van het jaar voor culinair Nederland: wie krijgt er een ster, wie krijgt een tweede en wie - help - verliest de status die Michelin verleent aan de top van de restaurantwereld? Brabant en Limburg deden het goed in de categorie ‘nieuwkomers’, maar de echte top bleef ongewijzigd.
Delen per e-mail
Vooraf werden Daalder in Amsterdam en Meliefste in Wolphaartsdijk getipt als kanshebbers voor hun eerste ster, maar zij vielen uiteindelijk allebei buiten de prijzen . De nieuwkomers met een eerste ster werden: Eden (Valkenswaard), Marrees (Weert), Varsaen (Ravenstein), Beluga Loves You (Maastricht), Rantrée (Maastricht), Noble Kitchen (Cromvoirt), Zout & Citroen (Oosterhout) en Graphite by Peter Gast (Amsterdam).
Voorafgaand aan de nieuwste culinaire sterrenregen telde ons land nog drie driesterrenrestaurants en achttien zaken met twee sterren. Dit aantal bleef gelijk, omdat alle zaken hun sterrenaantal behouden. Zo ook De Librije, die al sinds 2004 mag rekenen op drie sterren. ,,En we vinden het nog steeds leuk”, zegt Thérèse Boer, die het hoogstaande culinaire etablissement runt met haar man Jonnie. ,,En het is fijn om hier weer te staan."
Minder sterren
Toch zal Nederland in de praktijk maar twee restaurants hebben met drie sterren. Jacob Jan Boerma van De Leest besloot onlangs om zelf zijn drie sterren in te leveren, waardoor er nog twee overblijven. Naast De Leest zijn er na vandaag meer zaken die met minder sterren verder moeten. Blok's (Amstersfoort, *), Bridges Dining (Amsterdam, *), La Trinité (Sluis, *), Strandlodge (Winterswijk, *) en Beluga (Maastricht, **) raken allemaal een ster kwijt.
Laatstgenoemde is tegelijkertijd ook een nieuwkomer met één ster. Beluga had onder de oude eigenaar Hans van Wolde twee sterren, maar de nieuwe chef-kok Servais Tielman moest zich met Beluga Loves You opnieuw bewijzen om de sterren te verdienen. Het resulteerde in één ster.
De eerste gids werd dit jaar in ontvangst genomen door de vrouw van voormalig sterrenchef Lucas Rive. Het was een teken van waardering naar Rive, die afgelopen kerst na een kort ziekbed overleed op 57-jarige leeftijd. Hij was jarenlang werkzaam als chefkok bij restaurant De Bokkedoorns in Overveen, dat onder zijn leiding twee Michelinsterren kreeg. In 2013 opende hij in Hoorn restaurant Lucas Rive, dat eveneens werd beloond met een Michelinster.
Nieuwe awards
De Franse bandenfabrikant reikte dit jaar voor het eerst drie prijzen uit. Nieuw is de Young Chef Award voor de 23-jarige Cas Pikaar van restaurant Doyy in Eindhoven. Voor het eerst was er ook de Service Award, die Michelin in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland toekende aan Peter Bruins van restaurant Bokkedoorns in Overveen. De beste sommelier van het jaar is Koen van der Plas van Kasteel Heemstede in Houten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Eten onderweg: ‘Naast me at iemand kippenbouten uit een mandje, dat vond ik zo leuk’
Wat aten Napoleons soldaten? En waar is een picknick meer dan een paar kleffe boterhammen? Culinair historicus Charlotte Kleyn onderzocht voor haar boek het eten van reizigers, toen en nu. Ze gluurde ook in broodtrommels. ,,Wat we eten onderweg, zegt uiteindelijk iets over een eetcultuur.’’ -
PREMIUM
Gwyneth Paltrow raadt dieet aan om te herstellen na corona. Maar hoe gezond is dat?
Gwyneth Paltrow krijgt de wind van voren van artsen vanwege het dieet dat ze adviseert voor mensen die herstellen van corona. De Britse nationale gezondheidsdienst waarschuwt zelfs voor de tips van Paltrow. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
video
Topman Dirk van den Broek: Verlaag btw op groente en fruit naar 6 procent
Supermarktketen Dirk van den Broek begint vandaag een petitie met als inzet de verlaging van btw op groente en fruit (van 9 naar 6 procent). De supermarkt vindt het niet kunnen dat gezonde, verse producten vaak duurder zijn dan ongezonde boodschappen. ,,Hoogste tijd voor actie.’’ -
PREMIUM
Ach, die heerlijke umamikick
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Na een vijfgangenmenu met twee sterren vindt mevrouw Hamersma het tijd voor iets eenvoudigers. -
Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.”