Volledig scherm
© Shutterstock

Achter deze avozilla's kun je je verschuilen, zo groot zijn ze

Koken & etenZe zijn vijf keer zo groot als gewone avocado's en wegen vaak meer dan een kilo: avozilla's zorgen voor veel opwinding in Australië. Daar is een boer begonnen met het telen van de vrucht. 

De gigantische avocado's kunnen zo groot worden als een mensenhoofd. ,,Iedereen wil weten hoe je vredesnaam aan zulke mega-avocado's komt'', zegt boer David Grove uit Queensland, tegen de zender 9News. Hij is de enige die de vruchten in Australië verbouwt. ,,De toevoer is nu nog niet groot, we hebben ze alleen naar groentespeciaalzaken verzonden, niet naar supermarkten.''
Daar komt verandering in, want Grove heeft 2000 struiken geplant in Bundaberg. De vruchten wegen gemiddeld zo'n 1,2 kilo. De zwaarste die is geoogst, woog 1,8 kilo. 

De avozilla's zoal de grote vruchten worden genoemd, komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Het is een kruising tussen de enorme, waterige West-Indische soort en de kleinere, boterig smakende Guatemalteekse. De buitenproportionele omvang van de avocado's zou geen invloed hebben op de smaak: de telers melden dat ze net zo lekker smaken als gewone. Je kunt met een half exemplaar ongeveer negen boterhammen beleggen met geprakte avocado.

Zuid-Afrika

Of de Nederlandse supermarkten de vruchten zullen gaan verkopen, lijkt onwaarschijnlijk gezien het geringe aanbod. Jumbo laat weten dat de vraag naar avocado's de afgelopen jaren is toegenomen. 'Mochten we zien dat onze klanten behoefte hebben aan een dergelijk formaat, dan zullen we zeker overwegen om deze in ons assortiment op te nemen', aldus een woordvoerder van de supermarktketen. Bij AH zijn ze uiteraard ook nog niet te koop. Wie weet in de toekomst, reageert een woordvoerder.
Tesco verkocht in 2013 en 2014 een gelimiteerd aantal in de supermarkten in Ierland en Groot-Brittannië. Het is een nichemarkt, zei Grove tegen de Britse krant The Guardian.

Er zijn maar vier soorten bomen die de vruchten voortbrengen. Die staan voornamelijk in het woud nabij de Modjadjiskloof in Zuid-Afrika. 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.