Achter een goedkoop flesje wijn zit een wereld van concurrentie en pesticiden
Koken & EtenWijn kost in de supermarkt vaak maar een schijntje. Dat kan alleen door grootschalige productie en het gebruik van pesticiden en dat lijkt niet zonder risico, zo ontdekten de makers van het tv-programma De prijsknaller.
Wijn voor een appel en ei vinden we in Nederland heel normaal. Voor 3,5 euro koop je al een liter witte wijn, rode wijn of rosé. Dat kan nooit goede kwaliteit zijn, vindt wijnverkoper Erik Tax die aan het woord komt in tv-programma De prijsknaller van KRO-NCRV dat morgenavond te zien is op NPO 3.
Beter gezegd: je kunt wel wijn maken met dat prijskaartje eraan, maar alleen door grootschalig druiven te laten groeien, oogsten, maken en bottelen. Peter-Josef Zenzen, wijnhandelaar, laat in de aflevering van het nieuwe programma zien dat hij wijn bottelt uit alle uithoeken van de wereld: van Californië tot Australië. Bottelen op één centraal punt is namelijk veel goedkoper dan wijn in flessen doen op het wijngoed waar de druiven groeiden.
Ook aan het oogsten is nog maar weinig romantisch te ontdekken: er komt geen mensenhand aan te pas. Grote machines halen alle trossen van de wijnplanten, waar takken en bladeren meekomen. De opbrengsten zijn klein en de supermarkten hebben de wijnmakers bij de strot. Ze krijgen de opdracht wijn te leveren voor een bepaalde prijs en hoe ze dat doen, is hun probleem, erkent Zenzen. ,,Als ik niet lever, dan heb ik geen werk.”
Wijn vol pesticiden
Om de productie te vergroten gebruiken de wijnboeren druivensoorten die veel druiven leveren. Die soorten zijn wel gevoelig voor ziekten, waardoor het spuiten met pesticiden gemeengoed is, erkent wijnboer Patrick Farbos. Ook werken hij en zijn collega's met onkruidverdelgers. Het gevolg: in goedkope wijn (Zenzen heeft het liever over ‘betaalbare wijn’) zitten pesticiden. Tot wel 26 verschillende soorten, aldus wetenschapper Violette Geissen.
We gooien er niet met onze pet naar
Levensgevaarlijk, vindt Valérie Murat die zich met de non-profitorganisatie Alerte Aux Toxiques al jarenlang inzet voor de strijd tegen bestrijdingsmiddelen. Wijnboeren grijpen in sommige wijngebieden tussen april en september wel twintig keer naar chemische middelen.
Dat dat niet zonder gevaar is, daar kan Sylvie Berger over meepraten. Pesticiden hebben haar ziek gemaakt. Zij werkte in de Franse wijngaarden en lijdt nu aan Parkinson. In Frankrijk is dat inmiddels een erkende beroepsziekte. Daarom krijgt zij een uitkering van de Franse overheid. Dat betekent echter niet dat pesticiden verboden zijn. Wijnboer Patrick Farbos stelt dat hij niets verkeerd doet. Hij houdt zich aan de regels en vindt dat hij geen keus heeft. ,,We gooien er niet met onze pet naar.”
Het kan ook anders, zo laat wijnmaker Thierry Valette zien. Hij is hard in zijn oordeel over collega's die wel pesticides gebruiken en grootschalig werken. ,,Ze produceren maar wat ze willen en nemen geen verantwoordelijkheid voor de consequenties.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUM13
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit. -
Koken & eten
Dit is waarom je zuinig moet zijn met sojasaus
Sojasaus is een populaire Aziatische smaakmaker. Bij de sushi, door je wokgerecht, in de marinade van je vlees: de saus - gemaakt van gefermenteerde sojabonen - voegt aan veel gerechten extra veel smaak toe. Toch kun je er beter niet te scheutig mee zijn, waarschuwt het Voedingscentrum. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
PREMIUMKoken & Eten
Deze groenten kun je beter niet invriezen (en nog 13 tips om je vriezer slim te gebruiken)
Hoe zorg je ervoor dat de diepvries jouw beste vriend wordt in drukke tijden? Joke Michiel, gastvrouw en sommelier in sterrenrestaurant Souvenir in Gent, deelt haar tips. -
-
-
Beter Eten
Waarom je nu even naar de dokter moet, zeker als je 50 plus bent en te dik
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Na alle zware kerstdiners, oliebollen en champagne kan ons cholesterol tot recordhoogte stijgen. Waarom we de risico’s volgens cardiologen niet mogen onderschatten en wat we kunnen eten om er iets aan te doen. -
PREMIUMKoken & Eten
Louise Fresco zag broodtrommeltje verdwijnen: 'Millennials nemen een wrap en een latte’
Is vlees slecht? Is havermelk elitair? Is de natuur beter dan de boerderij? Denken over voeding is best lastig. Landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco (70) schreef er een boek over. ‘In West-Europa is het belang van religie sterk afgenomen, maar nu zijn het bloggers en diëtisten die vertellen wat je niet mag.’