Volledig scherm
© UIG via Getty Images

Advies aan Fransen: hooguit twee glazen per dag!

Koken & EtenDe nieuwe campagne van de Franse overheid om wat te doen aan overmatig alcoholgebruik, maakt de tongen los. Maximaal twee glazen per dag, niet elke dag en hooguit tien per week: dat wil er bij veel Fransen niet in.

Een bijhorend clipje toont deze keer niet de botsing van een dronken automobilist of iemand die tegen de grond wordt geslagen in een kroegruzie, maar een man die na een avondje uit in elkaar zakt tegen een lantaarnpaal. Zijn vriendin belt de ambulance en als hij in een ziekenhuisbed ligt, zegt de voice-over 'als u meer drinkt dan twee glazen per dag, vergroot u de kans op hersenbloedingen, kanker en hoge bloeddruk'. Proost.

Volledig scherm
Man wearing a beret tasting a glass of wine, Alsace-Lorraine-Champagne-Ardenne, France. © De Agostini via Getty Images

Fransen minder laten drinken! Dat klinkt als politieke zelfmoord, met al wekelijks Gele Hesjes op straat vanwege dure benzine en te veel overheidsbemoeienis.

President Emmanuel Macron moet dus op eieren lopen, ondanks het bedroevende cijfer van 41.000 landgenoten die jaarlijks door de fles sneuvelen. ,,Zonder dat we het plezier willen ontkennen dat met de consumptie van alcohol samengaat, willen we de risico's benoemen en nieuwe consumptielimieten bekendmaken zodat Fransen daarover meer gaan nadenken'', aldus François Bourdillon die namens Santé Publique France de campagne moet verdedigen.

Comazuipen

Quote

Ik heb nog nooit een jongere bezopen uit een nachtclub zien komen, omdat hij te veel Côtes-du-Rhône ophad

Didier Guillaume

Opmerkelijk was dat de Franse minister van Landbouw, Didier Guillaume, nog maar twee weken geleden constateerde dat comazuipen een probleem was onder jongeren maar dat wijn, de nationale drank, daarmee niets te maken had. ,,Ik heb nog nooit een jongere bezopen uit een nachtclub zien komen, omdat hij te veel Côtes-du-Rhône, Crozes-Hermitage of Costières-de-Nimes ophad", zei de bewindsman tot plezier van de wijnboeren.

De wijnlobby ziet het ook graag zo en betwijfelt of de vrij schokkende cijfers kloppen, namelijk dat bijna een kwart van de Fransen, zo'n 10,5 miljoen volwassenen, meer drinkt dan de nu geadviseerde twee glazen per dag. Dat soort adviezen is vaker bijgesteld. In de jaren 50 luidde dat: maximaal 1 liter per maaltijd, dus 2 liter per dag.

Na tabak is drank de grootste zelfverkozen killer onder Fransen. Drankgebruik in Frankrijk neemt overigens al jaren af. In bedrijven als bijvoorbeeld Danone, Renault, PSA en Michelin geldt tegenwoordig een Amerikaanse/Angelsaksische cultuur. Water of energiedrankjes in plaats van een kir of whisky als aperitief bij de copieuze lunch, een fles wijn als begeleiding van de maaltijd, en een cognac, calvados of armagnac als afsluiting.

Die mentaliteitsverandering is ingezet in de grote steden, met name in Parijs en dan vooral bij bedrijven die over de hele wereld opereren. De lunch is al lang niet meer het moment om 'zaken' te doen, waarbij potentiële klanten uitgebreid werden gefêteerd. Was het pakweg twintig tot dertig jaar geleden nog vrijwel onmogelijk om in de middag contact op te nemen met iemand, nu is het normaal om tot uiterlijk 19.00 uur te werken. De lunch, vroeger het belangrijkste moment van de dag, is teruggebracht tot, in veel gevallen, een broodje en een flesje water.

Cliché

In de provincie zie je nog wel in de zogeheten 'restaurants ouvriers' dat mensen een wijntje drinken bij het eten, maar ook daar zijn de hoeveelheden sterk gedaald. En, nog zo'n hardnekkig cliché, de agenten en militairen krijgen tussen de middag ook niet meer hun ooit reglementaire, want vastgelegd in hun arbeidsovereenkomst, halve liter wijn per maaltijd. In Frankrijk gelden dezelfde strenge alcoholregels in het verkeer als in Nederland. Dat is al het geval sinds 1995. Alcoholdelinquenten worden, net als in Nederland, hard aangepakt.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.