AH: klant kan best zelf beoordelen of zijn bessen nog goed zijn
Albert Heijn wil het label 'beste kwaliteit tot en met' schrappen om voedselverspilling tegen te gaan. Klanten mogen hun eigen groente en fruit gaan controleren op de houdbaarheid. Andere supermarkten werken niet met het label, of hebben geen plannen om met dit etiket te stoppen.
Delen per e-mail
Het label 'beste kwaliteit tot en met' staat op producten als verpakte komkommers, avocado's, paprika's, appels, bessen en aardappelen. ,,Het gaat voornamelijk om groente en fruit'', zegt Pauline van den Brandhof, woordvoerder van Albert Heijn. ,,Het label is bedoeld om klanten te laten weten wanneer de smaak van het product optimaal is. Je ziet echter dat mensen zich sterk laten leiden door het label met het weggooien van groente en fruit. Er staat nog niets concreets op de planning, maar we zijn wel in overleg om het label op den duur te verwijderen. We willen hiermee graag voorkomen dat mensen iets eerder weg gooien dan nodig is’’, zegt Van den Brandhof.
Vorige week maakte de Engelse supermarktketen Tesco bekend het 'beste kwaliteit tot en met' label op groente en fruit te schrappen. ,,We vinden het een goede stap die Tesco zet. Hiermee voorkom je inderdaad nog meer voedselverspilling'', aldus van den Brandhof.
,,Uit onderzoek blijkt gewoon dat mensen niet goed omgaan met het weggooien van voedsel'', zegt Else de Kwaasteniet van het Centraal Bureau van Levensmiddelenhandel. Jaarlijks wordt in Nederland zo'n 2 miljoen ton aan voedsel verspild. Dat is 100 kilo per persoon, waarvan 40 kilo in de kliko thuis beland. Dat zijn niet alleen restjes voedsel, maar ook ongeopende verpakkingen die weg worden gedaan, omdat de houdbaarheid is verstreken, blijkt uit onderzoek van de Wageningen & University.
,,Door het verwijderen van zo'n label gaan mensen eerder een beroep doen op hun zintuigen. Ze kunnen zelf hun groente en fruit controleren door te ruiken, proeven of voelen of iets nog goed is om te eten'', zegt de Kwaasteniet.
Ten minste houdbaar tot
Er zijn meer plannen rondom de houdbaarheid van levensmiddelen. In Nederland hebben verschillende organisaties, waaronder het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het voedingscentrum de Greendeal Over de datum gesloten.
,,Het doel van deze deal is om consumenten te informeren over de houdbaarheid van voedsel. Op deze manier wordt het begrip, en het gebruik van houdbaarheidsdata onder consumenten bevorderd'', zegt Raoel Koole, woordvoerder van het LNV.
Voor lang houdbare artikelen geldt dat ze vaak lang na het verstrijken van de THT-datum (tenminste houdbaar tot) gegeten kunnen worden. Frisdranken, honing, gedroogde pasta, rijst, thee of koffie kunnen een jaar later nog genuttigd worden, blijkt uit de houdbaarheidswijzer van Over de datum. Boter, chocolade, pindakaas of chips kun je nog goed eten tot twee maanden na het verstrijken van de THT-datum, of zelfs langer. Voor brood, kaas of yoghurt geldt dat ze vaak zonder risico's tot een aantal dagen na de THT-datum nog gegeten kunnen worden.
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Waarom een biefstukje uit de VS anders smaakt dan uit Ierland
Wat de koe eet is bepalend voor de smaak van het vlees, zeggen kenners. Vooral de discussie over wat beter vlees oplevert - gras of graan - loopt soms hoog op tussen de experts. Keuringsdienst van Waarde ging op zoek naar antwoorden. -
‘Vrouw overlijdt na eten van giftige paddenstoel in restaurant met Michelin-ster’
Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek begonnen naar het sterrenrestaurant RiFF in Valencia. Aanleiding is het overlijden van een 46-jarige vrouw. Ook zijn achttien andere gasten ziek geworden na een bezoek aan het restaurant. Ze hadden allemaal het verrassingsmenu met daarin morieljes besteld. De zaak is voorlopig dicht. -
Straks zit er een 'plastic' tas in je kommetje soep
Iedereen weet dat de plasticsoep in de oceanen een groot probleem is, maar niemand heeft er ooit een kommetje van gegeten. Vanaf vandaag is dat verleden tijd. In het hippe Amsterdamse restaurant Roest kunnen klanten een 'plastic' tas kopen voor in de soep. -
Grootste Nutella-fabriek ter wereld ligt stil door kwaliteitsproblemen
De grootste Nutellafabriek ter wereld ligt al sinds dinsdag stil. Moederbedrijf Ferrero nam die beslissing nadat problemen zijn vastgesteld met de kwaliteit. De fabriek in het Franse Villers-Écalles produceert normaal 600.000 potten pasta per dag, een kwart van de wereldproductie. -
Koken & Eten Op deze plekken kun je nog altijd een goedkoop ontbijtje scoren
Ikea verkoopt niet langer het befaamde ontbijt voor 1 euro, bestaande uit een croissant, een broodje, eitje, kaas of ham, jam, boter en koffie of thee. Maar niet getreurd, er zijn voldoende andere plekken waar je voor maximaal 4 euro een ontbijtje kunt scoren.
-
Wat Eten We Vandaag: Visballetjes met ketjapsaus
Gooi alle ingrediënten voor de visballetjes in de blender en je deeg is klaar. Zo simpel kan het zijn! En het gaat gelukkig niet ten koste van de smaak. -
Lastercampagne tegen Robèrt van Beckhoven: ‘Ik dacht dat ik geen vijanden had’
Robèrt van Beckhoven is de dupe van een lastercampagne tegen hem. Verschillende media ontvingen deze week een brief waarin onder staat dat Van Beckhoven geen contact meer heeft met drie van zijn kinderen. Het liefst zou de patissier naar de politie stappen, maar dat kan niet omdat de brief anoniem verstuurd is. -
Koken & eten Vega's doen eigen 'vleeskeuring’ in nieuwe datingapp
Vegetariërs en veganisten kunnen voortaan gemakkelijker een afspraakje maken met een gelijkgestemde. De datingapp Veganific telt nu circa 500 mensen die zoeken naar de liefde, maar dat moeten er snel meer worden.