Albert Heijn doet test met plasticvrije groenten en fruit
Koken & etenAlbert Heijn doet een test met een groente- en fruitafdeling zonder plastic. De supermarktketen wil zien hoe de ‘blote’ producten zich houden zonder bescherming.
De proef, die een maand duurt, loopt in een vestiging in Hoofddorp waar honderd ongekoelde producten te koop zijn. AH wil het verpakkingsmateriaal in de winkels terugdringen met 25 procent in 2025. Juist plastic is veel klanten een doorn in het oog, aldus AH.
Alle supermarkten zijn bezig de plasticberg te verkleinen. In totaal moet hij 20 procent lager, zo maakte de branche vorige maand via het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel weten. Ook moeten de verpakkingen in supermarkten vanaf 2025 voor 95 procent recyclebaar zijn.
Laseren
Jumbo begon vorige zomer met een andere manier om plastic verpakkingen terug te dringen: etiketten worden met een laser op producten van de versafdeling, zoals gember, courgette en flespompoen, gebrand. Dit gaat volgens Jumbo niet ten koste van de smaak, geur of de houdbaarheid van groente.
Plus is gestopt met het gebruik van de zwarte kunststof verpakkingen voor aardappelen, groente, fruit en vleeswaren. Het plastic wegwerpservies is in het barbecueseizoen vorig jaar vervangen door herbruikbare varianten.
Plastic is niet alleen verspilling, meldt AH. Verpakkingen zorgen ervoor dat producten langer houdbaar blijven, waardoor de winkels en de klanten hun komkommers of appels niet onnodig hoeven weggooien, wat ook milieuwinst is omdat de groenten en fruit dan niet voor niets zijn geproduceerd.
Frambozen
Er is al veel aangepast, aldus AH. Zo hebben bakjes zacht fruit zoals bessen en frambozen nu een dun laagje plastic dat het doosje afdekt en is de hoeveelheid verpakkingsmateriaal van bijvoorbeeld wasverzachter gehalveerd. De topvrouw van AH, Marit van Egmond, laat weten dat 150 winkels ook gebruik maken van dry misting: verneveling waardoor groenten langer houdbaar blijven wanneer er geen plastic omheen zit.
Her en der zijn er initiatieven om verpakkingen helemaal uit te bannen. Zo is de 20-jarige studente Romee Hoeksma begonnen met haar bedrijf Loose, dat verpakkingsvrij voedsel verkoopt. Het kan veel extremer. Zo deed het Britse dorp Penzance vorig jaar plastic in de ban. Na te hebben afgerekend met rietjes, wegwerpbekers en verpakkingen geldt het dorp nu als eerste plasticvrije stad in Groot-Brittannië.
Bij Jinek vertelde journalist Teun van de Keuken begin dit jaar over zijn hekel aan plastic:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Biologisch product in supermarkt soms al goedkoper dan A-merk
Consumenten die biologische producten kopen, zijn goedkoper uit dan vijf jaar geleden. Waren producten toen gemiddeld twee keer zo duur als reguliere, nu is dan nog 63 procent. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Koken & Eten
Waarom topkok Heston Blumenthal in huilen uitbarstte toen hij een broodje wilde eten
De Britse topkok Heston Blumenthal staat bekend om zijn bijzondere experimenten met eten, zoals unieke combinaties van ingrediënten. In zijn nieuwe boek Is dit een kookboek? legt hij uit hoe je op een oneindig aantal manieren tegen koken aan kunt kijken. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen met mindful eten. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Koken & eten
Bijna alle blikjes tonijn bevatten ‘ploftonijn’
Tonijn in blik, de meest gegeten vissoort in Nederland, is in 93 procent van de gevallen niet duurzaam gevangen. Dit zorgt voor overbevissing en onnodig veel bijvangst die dood overboord wordt gekieperd. De actie Stop Foute Tonijn, die vandaag begint, moet consumenten wakker schudden. -
-
-
PREMIUM
Prijst het pilsje zich met de nieuwste prijsverhoging uit het café? ‘Brouwerijen jagen consument de kroeg uit’
Wéér een prijsverhoging voor het pilsje. Grote brouwerijen rekenen sinds 2020 ruim 20 procent meer voor hun fusten en ze worden nóg duurder. De horeca klaagt. En de consument? ,,Die blijft drinken en dat weten de brouwers ook.”Breda -
PREMIUMKoken & Eten44
Schaarste aan groenten in winkels: ‘We verkopen maximaal twee paprika's per klant’
Het is koud in Spanje. En dat merken we in Nederland. De aanvoer van groenten uit Zuid-Europa loopt spaak en dwingt groentewinkels tot maatregelen. ,,We verkopen maximaal twee paprika's, komkommers, broccoli's en kroppen ijsbergsla per klant.”