Albert Heijn steekt lokale restaurants in acht steden helpende hand toe met een plek in het koelschap
Koken & etenCorona maakt creatief, blijkt keer op keer. Bij acht XL-winkels van Albert Heijn komen in de koelvitrines diners van lokale chefkoks te liggen. Het gaat om een proef.
Delen per e-mail
De bescheiden lokale samenwerking met restaurants krijgt vorm in acht Albert Heijn XL-winkels in Nederland, meldt de AH-woordvoerder desgevraagd. Het gaat om winkels in Amsterdam, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Delft, Leiden, Ede en Nijmegen. In Ede gaat het om één weekend.
Pilot
,,We zijn hier afgelopen weekend mee begonnen en doen dit vier weekenden lang tot en met 14 februari”, aldus Jerina van Heck. ,,Het gaat om een wisselend aanbod van verschillende restaurants en keukens, van Italiaans tot Indonesisch. De boxen zijn voor twee personen en variëren van 2 tot 3-gangen diners.” De prijzen liggen tussen de 20 en 40 euro.
Het is een rottijd waar we in zitten, als je dan zoiets kunt doen is dat heel erg positief
Het is niet de enige supermarkt die lokaal steun biedt. In Delft hebben drie Plus-ondernemers en twee Jumbo-vestigingen de handen ineengeslagen om de lokale restaurants te helpen. Ze deden eind december een oproep in een video. Albert Heijn gaat verder met de proef. Hans Verhoeven trapte als eerste Tilburgse restaurant af. ,,Het is een rottijd waar we in zitten, als je dan zoiets kunt doen is dat heel erg positief”, vertelt Hans Verhoeven van het Tilburgse restaurant Kok Verhoeven. De chefkok gaat diners maken voor twee personen, met een amuse en voor- en hoofdgerechten. In een box à 39,95 euro.
,,Het is een pilot”, zegt Mike de Bruin, assistent-manager van de AH XL in Tilburg. ,,Heel tof om te doen, lokale ondernemers hebben het moeilijk door corona, zo kunnen we ze helpen. Als het succesvol blijkt, geven we er in de toekomst mogelijk een vervolg aan.”
Andere tak van sport
Hij heeft nog geen flauw benul hoe hard het gaat lopen. ,,Wat als ik heel het weekend in de keuken moet staan?” Verhoeven schiet in de lach. ,,Nou, dat mag ik hopen. De keukenbrigade is er ook heel blij mee.”
Het is wel een andere tak van sport dan ‘sausjes maken in de keuken’. ,,Natuurlijk hebben wij ook wel regels in de keuken, maar die in de supermarkt zijn echt heel erg streng. Je moet alles nauwgezet vermelden. Van allergenen, de grammen aan gewicht tot de e-nummers.”
Maar: het is fijn om weer bezig te zijn, vertelt de chefkok. Ze zijn binnenkort al bijna een jaar dicht. ,,Het maakt iedereen wel erg creatief, om ons heen verzinnen koks de gekste dingen. Ik hoorde van een sterrenkok die in een SRV-wagen door de stad rijdt bijvoorbeeld. Dat moet je ook doen, bezig blijven.”
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met je eigen auto de kartbaan op om eten af te halen? Hier kan het!
De Kartfabrique in Utrecht is al een tijd dicht vanwege de lockdown, maar maakt nu de weg vrij om op een bijzondere manier een maaltijd af te halen. -
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar. -
PREMIUM
De hete sauzen van broers Freek en Stan zijn ‘hot’ in heel Europa: ‘We krijgen zelfs dankbetuigingen’
Een misverstand wil Freek Raijmakers (31) graag uit de wereld helpen. Bij hete saus draait het niét alleen om hitte. ,,Smaak is uiteindelijk belangrijker dan pittigheid.” Raijmakers kan het weten: Samen met broer Stan bedient hij vanuit Asten liefhebbers van hete saus in heel Europa op hun wenken. Webshop Heatsupply begon als een gok van twee broers, maar is serious business. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUM
Sergio Herman wil nieuw culinair paleis bouwen om in te wonen én koken
Topkok Sergio Herman heeft plannen met een oude boerenschuur en woonhuis in Terhofstede in Zeeland. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ontvangen voor een culinaire beleving. Ook wil hij er gaan wonen. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Koken & eten
Moet je kip wassen voor je hem bakt? En andere belangrijke vragen over voedselveiligheid
Een kippendij of kippenpoot afspoelen en droogdeppen met keukenpapier; menig thuiskok doet het voor het bakken, maar is het ook nodig? Experts geven antwoord.