Volledig scherm
De vestiging van Aldi in Oudenbosch. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Aldi begint campagne tegen oneerlijke vergelijking boodschappenmandje Kassa

Koken & etenSupermarktketen Aldi is het zat. Keer op keer geeft Kassa een verkeerd beeld van de supermarktprijzen, vindt de budgetketen. Het gaat bij het tv-programma alleen om de prijs. De kwaliteit is in de vergelijking telkens van ondergeschikt belang en dat moet maar eens afgelopen zijn. Kassa is het niet eens met het commentaar.

Volledig scherm
Poster van Aldi.

In kranten verschijnen vanaf vandaag advertenties en op abri's komen posters waarin Aldi wijst op de hoge kwaliteit van de producten die de supermarkt verkoopt. Kassa moet ophouden appels met peren te vergelijken, vindt de supermarkt.

Het consumentenprogramma van omroep BNNVARA haalt elk jaar dezelfde boodschappen - een reeks gangbare budgetproducten - bij zes verschillende supermarkten. De laatste keer kwam Dirk als goedkoopste uit de bus, Lidl en Aldi als duurste. 

Die test geeft een verkeerd beeld, vindt Nienke van de Streek, directeur Verkoop en Formule van Aldi Nederland. ,,In de opzet van de test wordt namelijk alleen gekeken naar de prijs. De kwaliteit van een product wordt geheel buiten beschouwing gelaten”, zo laat Van de Streek weten. ,,Aldi heeft dit jaar en vorig jaar aan de redactie laten weten het niet eens te zijn met de opzet van de test, echter deze aanhoudende bezwaren heeft Kassa naast zich neergelegd.” 

Kwaliteit

In een reactie laat Kassa weten het niet eens te zijn met het commentaar van de Aldi op het boodschappenonderzoek. Rob Meekes redacteur bij Kassa laat weten dat er gekozen is voor een prijsonderzoek omdat kwaliteit lastig te vergelijken is. ,,Kwaliteit kun je vaak niet één op één vergelijken, smaak is bijvoorbeeld subjectief. Bovendien is prijs voor onze kijkers interessant.”

Daarnaast hamert Meekes erop dat Aldi en Lidl wel degelijk positief aan bod komen in de test: ,,Onze supermarktdeskundige Paul Moers geeft context aan de test. Zo zegt hij op tv en in het nieuwsbericht dat Aldi en Lidl goed scoren als het gaat om kwaliteit.”

Pluimage

Aldi lijkt experts van diverse pluimage aan zijn kant te hebben. Retailkenner Dirk Mulder van ING meldde in een tweet direct dat het onderzoek van Kassa ‘niet serieus te nemen’ valt. ,,Toch knap dat Kassa het klootjesvolk wijsmaakt dat een mandje boodschappen bij de AH goedkoper is dan bij de Aldi’’, reageerde columnist Arthur van Amerongen (Volkskrant, HP/De Tijd). Ook retailexpert Paul Moers benadrukt bij Kassa dat de test alleen naar de prijs kijkt en niet naar de kwaliteit. Over die kwaliteit zegt Moers: ,,En daar blijven die discounters ongelofelijk goed in.”

Nog explicieter zegt retailprofessor Laurens Sloot het op Twitter. ,,Als je merken gaat vergelijken moet je ook de kwaliteit één op één kunnen vergelijken, anders ben je bewust de zaak aan het besodemieteren.’’ En: ,,Het wordt hoog tijd dat Kassa een keer aangeklaagd wordt voor het bewust verspreiden van onjuiste en onvolledige informatie. #prutsonderzoek #fakenews.’’ 

De uitspraak van Sloot dat Kassa bewust onjuiste informatie verspreid verwijst Meekes naar het rijk der fabelen. ,,Iedere prijslijst wordt voor publicatie ter controle aan de supermarkten voorgelegd.” 

Peter Garstenveld, hoofdredacteur van het vakblad Distrifood gaf op zijn LinkedIn-pagina aan dat hij met Kassa heeft gediscussieerd over de methodiek. ,,Het slaat nergens op en heb het in mijn column sjoemelonderzoek genoemd. Gaat voorbij aan iedere realiteit, op zijn minst ontbreekt het aan context.’’

Heisa

Vorig jaar was er ook al heisa om de vergelijking van Kassa. In vakblad Distrifood kraken experts de methode: er worden maar 26 artikelen aangeschaft en die artikelen zijn ook nog eens ongelijksoortig: de ene koffie of een pak stroopwafels van het huismerk is niet hetzelfde als die van een andere keten. Terwijl consumenten niet alléén maar op prijs afgaan, weet Nienke van de Streek van Aldi. ,,We weten dat onze klanten niet alleen voor scherpe prijzen gaan, maar ook voor een topkwaliteit.” Haar bedrijf doet nooit concessies aan die kwaliteit, aldus Van de Streek.

Voornemens om de boodschappentest aan te passen wegens de klachten van Aldi zijn er bij Kassa niet. Als het niet lukt om het tv-programma op andere gedachten te brengen, dan gaat Aldi kijken of er ook juridisch iets te ondernemen valt tegen de testmethode. Op de eventuele juridische stappen kan Meekes niet reageren, wel is hij overtuigd van de journalistieke integriteit van het programma.

Om consumenten te informeren over de oneerlijke vergelijking heeft Aldi een speciale pagina ingeruimd op de eigen site.