Volledig scherm
Een winkelwagen in de Aldi. © ANP

‘Alle kipvleeswaren bij Aldi en Lidl worden verkocht zonder beterlevenkeurmerk’

Bij de Nederlandse vestigingen van Aldi en Lidl worden uitsluitend kipvleeswaren verkocht zonder dierenwelzijnskeurmerk. Dat blijkt uit een steekproef van Wakker Dier. De supermarkten hebben hiermee het slechtste aanbod qua dierenwelzijn in deze categorie. Bij Albert Heijn is het ook niet goed gesteld: daar heeft slechts acht procent een keurmerk. 

,,De consument kan niet eens kiezen voor een kipvriendelijkere boterham. Dat is niet meer van onze tijd”, vindt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De vleeswaren de verkrijgbaar zijn bij de Aldi zijn afkomstig van plofkip. De supermarkt zegt daarmee in 2020 te willen stoppen en over te stappen op een soort tussenkip. Deze kip groeit minder snel dan de plofkip, maar de leefomstandigheden zijn nog altijd slecht, concludeert wakkerdier. Daarom voldoet deze kip niet aan de welzijnscriteria van het één ster Beter Leven keurmerk. Lidl is begin 2019 al overgestapt op de tussenkip.

Plus

De steekproef werd gehouden onder de twaalf grootste supermarktketens. Coop, Dirk en Plus hadden het meeste aanbod aan kipvleeswaren mét dierenwelzijnskeurmerk. Plus verkoopt sinds oktober zelfs enkel nog huismerk kipvleeswaren met ster. Hilhorst: ,,Plus is de eerste supermarkt die deze stap zet en laat zien dat het wél anders kan.”

Gemiddeld steeg het aandeel kipvleeswaren met een dierenwelzijnskeurmerk van 17 naar 23 procent. Wakker Dier wil dat alle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria van het één ster Beter Leven keurmerk, zodat de kippen meer ruimte en een overdekte uitloop naar buiten krijgen.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.