Volledig scherm
De Poolse Tina Stokolska (39) eet al drie jaar lang niets anders dan fruit. © Tina Stokolska

Alleen maar fruit eten is desastreus: 'Begin er niet aan'

Niets anders dan fruit eten is desastreus. Deskundigen raden met klem af om het voorbeeld van de Vlaamse Simon Beun (26) en de Poolse Tina Stoklosa (39) te volgen. Het koppel eet al drie jaar lang kilo’s bananen, meloenen en alle andere soorten vruchten. ,,Daar leef je niet lang op.”

Volledig scherm
Tina Stokolska (39) woog in 2013 nog 83 kilogram (foto), drie jaar later is dat nog maar 51. © Tina Stokolska

Het stel, dat de wereld rond reist op zoek naar nieuwe vruchten om hun menu mee uit te breiden, hoopt zoveel mogelijk mensen van hun bijzondere levensstijl te overtuigen en ziet zelf alleen maar voordelen. Zo viel interieurarchitecte Tina 39 kilo af, voelt ze zich na het eten van dertig bananen op een dag een ‘beetje high’ en zou het helpen om depressies, chronische ziektes en kanker te genezen. Daarnaast hoef je als fruitariër volgens het koppel nooit je tanden te poetsen. 

Wetenschappelijk bewijs voor de vele voordelen die het koppel opsomt is er echter niet. Kees de Graaf (hoogleraar Sensoriek en eetgedrag aan de universiteit van Wageningen) kan niet anders dan concluderen dat honderd procent fruit eten heel ongezond is. ,,Daar leef je niet lang op. Je krijgt onder meer een eiwittentekort, waardoor je spieren afbreken. Fruit bestaat bijna helemaal uit koolhydraten, een vorm van suiker. Daar zitten geen vetten of eiwitten in. Die mis je dan, dat kan al snel desastreus zijn. Ook moet je best veel fruit eten om je energielevel op peil te houden.”

Hoewel fruit vol suikers zit, snapt De Graaf wel dat Tina van haar overgewicht afkwam. ,,Suiker maakt niet per se dik. Probeer maar eens een kilo appels te eten. Dat is gewoon moeilijk. Of een kilo druiven. Na een pond wordt het een lijdensweg om de rest naar binnen te werken. Je raakt al snel verzadigd, maar je krijgt er niet veel energie van.” Dat de op Bali wonende Poolse claimt dat ze ‘high’ wordt van alleen maar fruit eten, draagt volgens De Graaf nou niet bepaald bij aan een goede gezondheid.

Hij raadt het af om je bruine boterham met kaas in te ruilen voor een tros bananen. ,,Je hebt gewoon variatie nodig. Wie alleen maar vanille shakes drinkt, valt ook af. Omdat de shakes je neus uitkomen. Je hebt niet voor niks behoefte aan variatie. Variatie aan keuze zorgt voor een verscheidenheid aan voedingstoffen."

Gevaarlijk

Volgens het Voedingscentrum begeven Simon en Tina zich op glad ijs. ,,Ze beweren dat fruit kanker kan genezen, maar dat kan je niet bewijzen zonder grondig wetenschappelijk onderzoek", legt woordvoerder Jasper de Vries uit. Bij het voedingsinstituut in Den Haag hebben ze dagelijks te maken met dit soort verhalen. ,,Zoals dat alleen maar fruit eten gezond zou zijn of dat je honderd wordt door elke dag citroensap te drinken. Dat zijn gevaarlijke claims."

Staar je niet blind op een enkel product en kijk uit met diëten waarvoor je iets wel of helemaal niet moet eten, waarschuwt het Voedingscentrum. ,,Na een jaar of twee jaar kun je tekorten krijgen en bijvoorbeeld last van vermoeidheid. Hoe snel dit gebeurt, is per persoon verschillend. Maar over het algemeen geldt: hoe langer je eenzijdig eet hoe groter de kans op tekorten. Je hebt producten uit elk vak van de Schijf van Vijf nodig voor een gezonde evenwichtige voeding. Dertig bananen op een dag eten, zoals Tina doet, is dan ook geen aanrader." (Zie kader)

De tekst loopt verder onder de foto.

Volledig scherm
De blonde twintiger Simon Beun uit het Vlaamse Izegem raakte gefascineerd door Tina's levensstijl en besloot het zelf ook te proberen. © Tina Stokolska

Gigantische sprongen

Quote

Het verschil zit hem wel in of je alleen maar fruit eet of heel veel

Janneke van der Meulen (31), Schrijfster, atleet en expert

Schrijfster, atleet en expert Janneke van der Meulen (31) uit Amsterdam zweert bij het eten van héél veel fruit. Als ontbijt, lunch en vaak bij het avondeten. ,,Maar ik vul dat om gezondheidsredenen wel aan met biologisch bladgroen, kruiden, zeewier, kiemen, noten, zaden en pitten. Ook slik ik B12 supplementen en ben ik veel in de zon. In fruit zitten niet alle voedingsstoffen, dat moet je echt aanvullen anders mis je dingen.”

Veel meer fruit eten zou ze iedereen in ieder geval wel willen adviseren. ,,Het is één van de slimste dingen die je kunt doen voor je eigen gezondheid, de dieren en de wereld. Het is super gezond. Je gezondheid maakt gigantische sprongen. Als je alleen al elke dag ontbijt met veel fruit, worden je darmen gezonder en krijg je veel meer energie. Ik ken zelfs iemand die binnen no time tien kilo afviel, alleen maar door zijn ontbijt te vervangen door heel veel fruit en dieren uit het menu te schrappen."

Een kilo appels krijgt ook Van der Meulen, die al zestien jaar bezig is met haar levensstijl, niet weg. ,,Zoiets moet je rustig opbouwen en niet van de één op de andere dag doen." Ze vervolgt: ,,Grote meta-analyses concludeerden dat mensen die veel fruit eten het langst en gelukkigst leven. Maar het verschil zit hem wel in of je alleen maar fruit eet of heel veel", aldus Janneke.

Volledig scherm
Simon en Tina wijken twee maal per jaar van hun dieet af, dan trakteren ze zichzelf op een etentje in een veganistisch restaurant dat enkel rauwe voeding serveert. Een biefstuk zit er ook daar zeker niet in, maar enkele granen en groenten misschien wel. © Tina Stokolska

Schijf van Vijf
Fruit zonder toegevoegd suiker of siroop past in een gezond voedingspatroon en staat in de Schijf van vijf, die het Voedingscentrum heeft opgesteld. Voor volwassenen geldt het advies om 200 gram (twee stuks) fruit per dag te eten.

Fruit bevat veel voedingsstoffen en de inname van de aanbevolen hoeveelheid fruit hangt samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker. ,,Als je steeds voor ander fruit kiest kun je de verschillende voedingsstoffen uit fruit optimaal benutten. Variatie is daarbij het sleutelwoord. Fruit bevat onder andere vitamine C, foliumzuur, kalium, koolhydraten, voedingsvezels en bioactieve stoffen. Maar naast de voedingsstoffen die in fruit zitten heeft je lichaam ook andere voedingsstoffen nodig die niet in fruit zitten”, aldus een expert van het Voedingscentrum.

Dagelijks enkele stuks meer fruit eten dan aanbevolen kan prima. Wanneer je echter enkel fruit eet (en een hele enkele keer iets anders wat veganistisch en rauw is) loop je een hoop gezonde voedingsmiddelen mis. 

Volledig scherm
In de Schijf van Vijf staan producten die je helpen gezond te blijven. © Voedingscentrum
  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.