Volledig scherm
Het werd geen recordtafel voor Het Nederlandse Mosselbureau. © Nederlands mosselbureau

Allemaal een pannetje mosselen

De opbrengst van het evenement komt ten goede aan onderzoek naar prostaatkanker en zelfmoordpreventie.

Het werd gistermiddag in Antwerpen geen recordlange mosseltafel met ruim vierhonderd Belgen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het Nederlands Mosselbureau in Yerseke organiseert ieder jaar de Langste Mosseltafel in Park Spoor Noord in Antwerpen. 

In 2017 schoven vijfhonderd lekkerbekken aan voor een pannetje mosselen. Was de opkomst dit jaar aan de magere kant, toch gingen er zeshonderd kilo Zeeuwse mosselen over de tong. ,,Een team van 35 mensen stond klaar voor deze uitdaging: 600 kilo mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 30 minuten", aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. 

,,De timing van de Langste Mosseltafel is niet toevallig", vertelt Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers. ,,Hoewel het mosselseizoen al drie maanden loopt, zijn in het najaar de Zeeuwse mosselen op hun best: de schelpen zijn dan nog voller omdat er dan meer voedsel in zee is." Maar liefst 65 procent van de Zeeuwse productie, die zo'n 90 tot 100 miljoen kilo per jaar bedraagt, gaat naar België. De gemiddelde Belg eet jaarlijks 5 kilo mosselen.

Sommige mosselen gaan van het strand rechtstreeks de mond in. In Zeeland raap je schelpdieren zo van de grond.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.