Allergisch voor pinda's? Veelbelovend onderzoek komt stapje dichter bij behandeling
Pindakaas is populair, maar voor de vele kinderen met een allergie kan het een kwestie van leven of dood zijn als ze ervan snoepen. Nieuw onderzoek van de Stanford University is hoopgevend: een pinda-allergie blijkt tijdelijk omkeerbaar.
Delen per e-mail
Voor hun onderzoek verzamelden de wetenschappers van de Stanford University 20 proefpersonen met een pinda-allergie. Daarvan gaven ze 15 patiënten een injectie met een antilichaam, de andere vijf kregen een placebo toegediend.
Elke deelnemer moest daarna verschillende gezondheidstesten ondergaan, waaronder een huidprik en een elektrocardiogram of ‘ecg’, waarbij de elektrische activiteit van de hartspier wordt geregistreerd. Daarna ondergingen ze tests in het lab.
Zo moesten deelnemers 15 dagen na de toediening van de medicatie kleine dosissen pinda’s eten. Wat bleek: 73 procent van de groep die het antilichaam kreeg, ofwel 11 van de 15 proefpersonen, was in staat om na een dikke twee weken een volledige pinda te eten zonder een allergische reactie erop te krijgen.
De mensen uit de placebogroep konden daarentegen geen pinda’s verorberen zonder erop te reageren. Op dag 45 werd de test herhaald en toen kon nog 57 procent van de groep die de injectie kreeg de pinda opeten zonder problemen.
Remmende eigenschappen
Het antilichaam in de injectie werkt in op een molecuul dat veel voorkomende allergische reacties veroorzaakt zoals zwellingen, netelroos en een anafylactische shock. Door die remmende eigenschappen verwachtten de onderzoekers dat het antilichaam de effecten van de allergie zou stoppen, maar ze hadden niet verwacht dat de effecten zo lang zouden aanhouden.
Waarom is de uitvinding van deze injectie nu zo belangrijk? Momenteel zijn de behandelingen voor voedselallergieën nog beperkt. Meestal moeten patiënten het voedsel waar ze allergisch voor zijn in kleine doses innemen totdat ze er uiteindelijk ongevoelig voor worden. Dat proces wordt orale immunotherapie genoemd, maar kan 6 maanden tot een jaar duren. Bovendien bestaat er nog altijd een kans op een dodelijke allergische reactie.
Dat je kleine kinderen het best zo vroeg mogelijk bloot kunt stellen aan pinda's, bleek vorig jaar al. Allergologen van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde adviseerden baby’s vanaf vier maanden al pinda’s en eieren te eten te geven. Sterker nog, het is juist goed als ze dat soort voeding krijgen, want dan worden ze daar minder snel allergisch voor.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Koken & eten Restaurants zijn klaar met no-shows en vragen vaker om betaling vooraf
Met de opmars van no-shows zien restaurateurs hun omzet kelderen. Vooral met kerst, de hoogtijdagen in de horeca, zijn niet-nagekomen reserveringen funest. ‘Het kan toch niet zo zijn dat ik failliet ga doordat een ander geen fatsoen heeft.’ -
Wat Eten We Vandaag: Klassieke chocolademousse
Met een extra intense chocoladesmaak door de pure chocolade (70%). De slagroom klop je zonder suiker lobbig en die gaat erbovenop. Tip: je kunt dit gerecht 1 dag van te voren maken. Voeg de slagroom en de frambozen dan pas op het laatst toe. -
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’. -
Duur ongelukje: fles wijn van 2.500 euro aan diggelen
Een wijnhandelaar die in het Vlaamse dorp Maarkedal een lading peperdure wijnen kwam leveren, zal die levering niet snel vergeten. Toen de handelaar de koffer van zijn auto opendeed bij restaurant Paul De Pierre, viel daar uitgerekend de allerduurste fles uit die hij bij zich had. -
Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox
Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.
-
PREMIUM
En is het wat? Deze vegan burger is een voedzame keuze (en neem er vooral mayo bij)
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot. In deze serie beoordeelt een professioneel diëtiste nieuwe producten en geeft antwoord op de vraag: en is het wat? Ditmaal test ze de ‘Supreme Vegan Burger’. -
Koken & eten Broccolistam weggooien is zonde: zes manieren om deze wél te gebruiken
Volgens laatste cijfers uit 2018 verspillen we per persoon zo’n 40 kilo aan voedsel per jaar. Nergens voor nodig, als je weet hoe je het moet voorkomen. -
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips.