André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Koken & etenDrie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd.
Delen per e-mail
Hoe lekker en hoe mooi de taarten ook waren van de kandidaten, presentator André van Duin steelt de show tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Het begint al bij de eerste opdracht, waarvoor de bakkers pannenkoeken moeten bakken. ,,Niet zo leuk om te bakken", reageert Ellen gelaten. ,,Ik hou niet zo veel van pannenkoeken", zegt Sabine sip. Niet eens zo makkelijk, want soms mislukt niet alleen de eerste maar ook de tweede, merkte Daniël. ,,De eerste lukt niet altijd, kijk maar in mijn familie”, grapt jurylid Robèrt van Beckhoven tegen Elizabeth.
Leuk hoor, al dat gebak. Maar wat zijn nou de lekkerste pannenkoeken? Precies, die met spek. Dat vindt Van Duin in elk geval en probeert daarom spek te 'verkopen’ aan een bakker. Hij loopt met een bordje rond in de hoop dat iemand er eentje voor hem wil maken. Thijs krijgt hij zo gek. ,,Zet het beeld even stil”, adviseert Van Duin, als hij zijn bordje vol heeft. ,,Lekker bakken.”
‘Bekijk het maar’
Bij de technische opdracht - kano’s - komt Van Duin, die naar later bleek tijdens de opnamen te worden behandeld tegen kanker, weer geestig uit de hoek. Heel lekker, vindt de jury de koek met spijs. De bakkers ook. ,,Maar ja”, merkt Ellen op, ,,als je dit thuis doet, heb je een recept. En nu staat er alleen maar: maak een deeg.” ,,En bekijk het verder maar", vult Van Duin droogjes aan. ,,Ja,dat is Robèrt.”
Hoe bekend de koeken ook zijn: dat betekent nog niet dat je ze dan ook gemakkelijk kunt maken. De van oorsprong Oostenrijkse Daniël besluit de vorm niet te gebruiken, misschien omdat hij niet precies weet hoe kano's eruitzien. Het levert een langwerpige gevulde koek op. ,,Creatief met kano", merkt jurylid Janny van der Heijden op. ,,Je moet ze echt in de vorm bakken", zegt Van Beckhoven. ,,Dit is meer een dood schildpadje” , zegt Van Duin met een uitgestreken gezicht. De kano's van Elizabeth ontberen een dakje, dus die noemt Van Duin ‘het cabrioletje onder de kano's’. Deze twee afwijkende kano's scoren het minst goed: Thijs en Eric bakten de beste.
Stomme koekjes
Voor het spektakelstuk moeten de bakkers aan de slag met macarons of 'stomme koekjes’ zoals Ellen ze noemt. Je moet keihard slaan als je het beslag maakt en als je het beslag op je bakplaat hebt gespoten, moet je de lucht eruit kloppen. Lastig, lastig, dus veel koekjes barsten omdat ze nog luchtbelletjes bevatten. ,,Het is een fragiel koekje, net een vrouw", zegt Van der Heijden met een knipoog. Daniël is in mineur. Hij heeft ze nooit eerder gemaakt. ,,Ik zie het aan je werkbank", zegt Van der Heijden en steekt meteen een handje toe.
Balen. Het is voorbij
De manier waarop de torens eruit zien, krijgen achter de schermen ook kritiek. Samen met Van der Heijden beoordeelt Van Duin de torens die de kandidaten hebben gefabriceerd. ,,Ik zou hem nooit zo puntig hebben gemaakt", zegt Van der Heijden over een van de kandidaten. Dan lacht Van Duin kwajongensachtig. ,,Ik zou sowieso nooit zo'n toren hebben gemaakt.”
Ook bij de beoordeling heeft Van Duin weer een paar snedige opmerkingen in zijn mouw. Soms is het alleen al de manier waarop hij iets zegt. ,,Kom maar Elizabeth.” Pauze. ,,Met je macaróns.” Elizabeths heeft van haar taart een fraai tuintje gemaakt, maar de macarons: daar is nogal wat mee mis helaas. ,,Het is de taart met de meeste bijen", troost Van Duin haar. Ook Sabines taart valt qua smaak tegen. De koekjes zijn brokkelig en de smaak is niet goed. ,,De bijen zijn er dol op", zegt Van der Heijden. Als ze haar taart weer mag meenemen roept Van Duin haar toe: ,,En hou je bijen bij je.”
De jury merkt dat de kandidaten wisselend hebben gebakken. Soms is de ene opdracht bijna perfect verlopen terwijl de opdracht erna bij die bakker faliekant mislukt. Thijs bakte het weekend door het meest stabiel en krijgt voor de tweede keer de titel meesterbakker. De bakker die naar huis gaat, is Daniël. Zowel zijn pannenkoekentaart (niet echt pannenkoeken) als de macarons (niet zo goed gelukt) en de kano's (afwijkende vorm) waren geen hoogtepunten,. , Echt heel jammer.” ,,Balen. Het is voorbij", reageert hij na afloop geëmotioneerd. ,,Zulke fijne mensen. Heel fijne weken. Heel erg jammer.”
Er zijn nog twee mannekes en twee vrouwkes over: Thijs, Eric, Sabine, Ellen en Elizabeth.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Sinaasappel cheesecake glaasjes met mango
Dit lekkere toetje zet je snel op tafel. Ideaal als je zin hebt in iets lekkers, maar ook handig als je eters krijgt. Je kunt dit toetje namelijk heel goed voorbereiden. Na het hoofdgerecht pak je hem zo uit de koelkast, ready to eat! -
Wetenschappelijk bewezen
Bananen snel rot? Met deze tips houd je je fruit langer goed
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Esther Hogeveen uit hoe je meer grip op je fruitschaal krijgt. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Megawinkel Lidl: modernste snufjes én een tapasbar
Zierikzee krijgt de (voorlopig) grootste Lidl van Zeeland. Eentje die helemaal is ingericht met de nieuwste snufjes uit de keuken van de supermarktketen, zo is de belofte. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40). -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?