‘Anorexia is niet alleen een psychische, maar ook een lichamelijke ziekte’
Anorexia werd lange tijd gezien als een puur psychische stoornis, maar blijkt ook een lichamelijke ziekte te zijn. Een nieuw grootschalig onderzoek laat zien dat er een link bestaat tussen de aandoening en de stofwisseling.
Voor de studie, die gepubliceerd werd in het vermaarde wetenschappelijke blad Nature Genetics, werd het dna gecontroleerd van 17.000 mensen met de eetstoornis en 55.000 mensen met een gezond gewicht. Die mensen kwamen uit Noord-Amerika, Europa, Australië en Azië. Mensen met anorexia blijken een genetische (en dus lichamelijke afwijking) te hebben.
,,Het onderzoek toont aan dat anorexia nervosa niet alleen een psychische stoornis is, maar dat het metabolisme blijkbaar ook een rol speelt”, zegt hoofdonderzoeker en bekend hoogleraar Eetstoornissen Cynthia Bulik. Metabolisme is de medische aanduiding voor stofwisseling.
Wat de precieze invloed van die afwijking zou zijn, is niet duidelijk. ,,Er zit iets in die systemen wat mis is gegaan”, zegt professor Janet Treasure van het Psychiatrisch Instituut van King's College tegen BBC News. De genetische afwijking zorgt er vermoedelijk voor dat mensen met anorexia hun lichaam langer kunnen uithongeren dan andere mensen. Waar ‘normale’ mensen na het afvallen een seintje krijgen van hun lichaam om weer te gaan eten, kan het zijn dat dit signaal bij mensen met anorexia niet goed werkt, denken de onderzoekers. De psychische en lichamelijke kanten van de ziekte lijken dus wel in samenspel te zijn.
Medicatie
De onderzoekers vinden de nieuwe bevindingen belangrijk, omdat anorexia tot nu toe louter gezien werd als een psychische stoornis. Daarom was de behandeling vaak een vorm van therapie. Deze studie laat zien dat mogelijk oplossingen te vinden zijn in andere, alternatieve behandelingen.
Dit kan misschien leiden tot de ontwikkeling van medicatie om de eetstoornis te behandelen, al zou daarvoor nog meer onderzoek nodig zijn. Dan zou het belangrijk zijn om te achterhalen wat de rol is van de stofwisseling en hoe dit het risico op anorexia beïnvloedt. De wetenschappers hopen hun studie uit te breiden en het dna van meer dan 100.000 mensen te analyseren.
Anorexia is een groot probleem: minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemde het onlangs zelfs zijn grootste hoofdpijndossier.
In deze video legt neuropsycholoog Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht uit hoe het komt dat anorexiapatiënten zichzelf dik vinden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Ellen (30) kampte met anorexia: ‘Ik had geen grammetje vet meer op mijn botten’
Heel langzaam sloop de ziekte haar leven binnen. Ellen Roetgerink (30) kampte jarenlang met anorexia en leefde haar eigen nachtmerrie. Na vier jaar zit ze gelukkig weer op de goede weg en is ze klaar om het taboe te doorbreken: anorexia komt veel vaker voor dan iedereen denkt. In Oldenzaal is ze daarom haar eigen praktijk begonnen: ESR Coaching. -
Koken & eten
‘Apps die helpen om af te vallen kunnen eetstoornissen in de hand werken’
De makers van apps als MyFitnessPal en Lose It! krijgen felle kritiek van sommige mensen die ze gebruiken. De Britse omroep BBC maakte een reportage waaruit blijkt dat de apps die je helpen om af te vallen eetstoornissen ook in de hand kunnen werken of zelfs verergeren.
-
Koken & Eten
Dit is de lekkerste versie van Máxima's lievelingskoekje (maar hij bevat niet dat ene heerlijke ingrediënt)
Een uitgebalanceerde vulling die niet te zoet is. De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes. -
Koken & Eten
Pepernoten extra vroeg in de supermarkt? Dit zou weleens de verklaring kunnen zijn
Pepernoten in de zomer: sommige Nederlanders ergeren zich er groen en geel aan. Anderen slaan ze alweer in, dromend van de feestdagen. Maar waarom zijn ze er nu wel heel vroeg? -
PREMIUMKoken&Eten
Barbecuetips: neem de tijd en leg het vlees niet koud uit de koelkast zo op het hete rooster
Heerlijk rolbevestigend: op vakantie in Zuid-Frankrijk is het ineens meneer Hamersma die voor de spijzen zorgt. Want daar gloeien de kooltjes elke dag.