Volledig scherm
PREMIUM
© Shody Careman

‘Arme gezinnen leefden eeuwenlang op een dieet van oesters’

In 1626 kocht een Nederlander het eiland Manhattan en de nabijgelegen oesterbanken. De rest is geschiedenis.

Quote

Deze schelpdie­ren hebben New York groot gemaakt

Ronald Giphart

Bij luxe feestjes duikt tegenwoordig regelmatig een half ontblote hardbody op met een gevulde zak oesters voor zijn torso. Oesters worden geassocieerd met rijkdom en pronkerige weelde, maar dat is niet altijd zo geweest.

Een paar jaar geleden las ik het geweldige boek Oesters van New York van Mark Kurlansky, die meerdere boeken publiceerde over de geschiedenis van de wereld in relatie tot culinaire zaken. Aan de hand van oesters beschreef hij de opkomst van de stad die oorspronkelijk Nieuw Amsterdam heette, waarin onze Nederlandse voorouders een bepalende rol spelen.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.