Asperges zijn dit jaar flink duurder, ondanks gunstige omstandigheden: ‘Heel apart’
Koken & EtenTijdens Pasen eten veel mensen traditioneel asperges, maar dit jaar moeten ze dan diep in de buidel tasten. De prijzen van het witte goud gaan door het dak: voor een kilo betaal je nu zo’n 18 euro.
Normaal gesproken kost een kilo asperges gemiddeld 11 euro. Supermarktexpert Paul Moers noemt de prijsstijging een ‘aparte ontwikkeling’. ,,Asperges hoef je namelijk niet in een kas te telen. Als dat zo zou zijn zou ik snappen dat de prijs sky-high gaat. Transport en verpakkingen van asperges zijn wel fors in prijs omhooggegaan, dus in die zin kan ik me wel voorstellen dat er een prijsverhoging is. Maar dit is wel heel veel, dus het lijkt mij een teken dat partijen hieraan willen verdienen. Er is namelijk geen tekort aan asperges of een misoogst. Dat er nu zo’n fors prijsverschil is vind ik dus absoluut overdreven.”
Rini van Rooij, van de Drunense aspergekwekerij Vlaamsche Hofstee, legt uit waarom de prijzen nu zo hoog zijn. ,,Het is nog vroeg in het voorjaar, het is de eerste groente die je kunt kopen en het is ook een lekkere groente. Dus het aanbod is nog laag en de vraag is zeer groot, zeker nu voor de Pasen. Dus het is een kwestie van vraag en aanbod: als het aanbod klein is en de vraag groot, dan zijn de prijzen altijd wat hoger.”
Prijzen zullen dalen
Volgens Van Rooij zullen de prijzen van de asperges na verloop van tijd nog wel wat dalen. ,,Eigenlijk is het altijd zo dat de prijs rond Pasen hoger ligt, maar naar gelang je warmer weer krijgt en er meer aanvoer is zakt de prijs weer. En vorig jaar waren ze eigenlijk nog duurder, toen zaten ze rond de 20 euro rond deze tijd.”
,,De kwaliteit van de oogst is ook wel heel goed”, weet Van Rooij. ,,We hebben uitstekend weer gehad. In maart hadden we veel zonuren, dus de grond is goed opgewarmd. Vorige week was het dan iets minder mooi weer, maar de groei zet toch door, maar ook weer niet te snel. En nu is het prachtig weer voor de Pasen. Voor de verkoop is dat gunstig, want mensen stappen op de fiets. Maar voor de plant is dat ook goed, want ze groeien niet te hard en dat is juist goed voor de kwaliteit.”
,,Ik denk dat er partijen zijn die hier een slaatje uit proberen te slaan”, stelt Moers. ,,Een paar euro is nog wel te verklaren, maar zoveel als nu, meer dan 50 procent, vind ik krankzinnig. Ik vind dit gewoon profiteren van de oorlog in Oekraïne, dat is natuurlijk waardeloos.”
Asperges zijn dit jaar flink duurder, ondanks gunstige omstandigheden
Omdat zo goed als alle producten in de supermarkt in prijs zijn gestegen de afgelopen tijd, denkt Moers dat consumenten nu wel twee keer na zullen denken voordat ze asperges gaan kopen. ,,Met name mensen met een laag inkomen, voor hen zijn dit wel heftige bedragen die je even neer moet tellen. Maar het is denk ik niet zo dat we asperges nu helemaal laten staan, want de mensen die er gek op zijn willen ze toch wel hebben. Ik weet echter zeker dat het wel tot een stukje vraaguitval leidt.” Bij Jumbo en Albert Heijn betaal je wel wat minder dan 18 euro, maar ook daar ligt de prijs hoger dan normaal: een kilo kost daar 13,98 euro.
Ook Van Rooij denkt dat de aspergeliefhebbers het witte goud wel blijven kopen. ,,Voor hen maakt de prijs niet uit, of het nou 10 of 20 euro is. Maar er zijn ook goedkopere varianten, al zijn die misschien net wat minder fraai op het bord. De kwaliteit doet niet zoveel onder voor de duurdere soorten. Die asperges zijn dan 10 tot 12 euro, dat is misschien nog niet goedkoop, maar het is toch wat meer betaalbaar.”
Ga jij lekker knutselen met kinderen dit paasweekend? Ouders van Nu heeft de tien leukste knutseltips op een rij gezet.
Een heerlijk recept met het witte goud: plaattaart met asperges. Hier vind je nog meer recepten van Mevrouw Hamersma.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
22
Van restaurants die schijfje citroen in rekening brengen tot gratis kan water: laat je niet verrassen op vakantie
‘Coperta’ of ‘couvert’, ‘service not included’, ‘IVA no incluido’: als je op vakantie bent kunnen deze zinnetjes je flink in verwarring brengen. Is dat broodmandje overal gratis? En komen die hapjes die zomaar op tafel verschijnen er gewoon uit vriendelijkheid? Pas op voor deze instinkers. -
Koken & Eten
Vijf makkelijke gerechten die je nu vers kunt maken omdat het voorjaar is
Heb je de lente in je bol? Met deze vijf gerechten met lentegroenten lijkt het al bijna echt voorjaar. Compleet met warme zonnestralen. -
PREMIUM
Van oude aardappelen kun je topkwaliteit friet maken: ‘De fabriek geeft er zelfs de voorkeur aan’
Bij frietaardappelen gaat het tegenwoordig bijna als met suikerbieten. De fabriek wil ze op een vooraf bepaald tijdstip hebben. En dat kan zomaar een jaar na de oogst zijn. -
PREMIUMKoken & eten
Eieren zijn hartstikke gezond, maar hoeveel ‘mag’ je er eigenlijk eten met Pasen?
Met Pasen eten we niet alleen veel chocolade paaseitjes, maar ook veel kippeneieren. Zo'n 50 procent meer dan normaal. Is dat erg? En hoeveel mag je er maximaal eten op een dag? Experts geven hun mening. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?”
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
PREMIUMKoken & Eten
Judith inspireert mensen om vegan voedsel te kiezen: ‘Zou je stukje vlees eten voor één miljoen?’
Judith van Willigen prijst al twee jaar lang veganistische producten aan die in de aanbieding zijn bij supermarkten. Haar platform Bonusvegan heeft inmiddels bijna 23.000 volgers, dagelijks ontvangt Van Willigen berichten dat zij het mensen makkelijker maakt om voor een vegan voedingspatroon te kiezen. ,,Ik droom nog van een samenwerking met supermarkten.”