Aspergesteker heet straks geen Iwan of Jakub meer, maar Sparter (en dat is een robot)
Koken & etenAspergestekers krijgen serieuze concurrentie van robots. De machines kunnen het arbeidsintensieve en lastige werk van wel twintig medewerkers overnemen. Landbouwmachineproducenten verwachten op termijn 150 aspergerobots per jaar te kunnen bouwen.
Delen per e-mail
Bij het bedrijf Cerescon in Heeze werd gisteravond de champagne ontkurkt. De ontwikkelaar van oogstmachines verkocht de vierde Sparter, een aspergerobot die volgens Thérèse van Vinken, mede-eigenaar van Cerescon, ervoor zorgt dat de asperges niet alleen secuurder maar ook sneller kan oogsten. ,,De Sparter kan tussen de vijftien en twintig aspergestekers vervangen. Zeker in coronatijd is het voor telers lastig om aan personeel uit Oost-Europa te komen. Vorig jaar is in Duitsland, de grootste aspergeproducent van Europa, 19 procent van de aspergevelden niet geoogst omdat er niet genoeg mensen waren om ze uit de grond te halen. Daar heb je met onze machine geen last van.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Zit er puur of wit in een roze paaseitje? Door dit overzicht grijp je niet meer mis
Pasen betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
PREMIUMKoken & eten
Eieren ‘hartstikke gezond’, maar hoeveel mag je er eigenlijk eten met Pasen?
Met Pasen eten we niet alleen veel chocolade paaseitjes, maar ook veel kippeneieren. Zo'n 50 procent meer dan normaal. Is dat erg? En hoeveel mag je er maximaal eten op een dag? Experts geven hun mening. -
Slagersvak enorm veranderd: 'Mijn vader zou driekwart van de producten in de vitrine niet meer herkennen’
In tien jaar tijd verdwenen vijfhonderd slagerijen in ons land. Maar het tij lijkt te keren. Het aantal leerlingen aan de slagersvakschool is dit jaar met 35 procent gestegen en de consument weet de weg naar de ambachtelijke slager weer te vinden. ‘Of je nog worst lust? Nou, dacht het wel.’ -
PREMIUMKoken & eten
Zijn asperges lustopwekkend? Vijf feiten en fabels over het witte goud
Bij sommige boeren vind je ze al, maar donderdag begint het aspergeseizoen echt. Dan zijn we weer even in de ban van de groente waarover veel mythes bestaan. -
Gezelligheid én een gratis kom soep, wie wil dat niet? Er is alleen nog hulp in de keuken nodig
Bewoners van de flat aan het Vierwiekenplein in Oud-Beijerland worden woensdag getrakteerd op een smakelijke kom soep. Als Bezoek op de Stoep genoeg vrijwilligers vindt, tenminste. Kok Pierrôt van Straten en zijn team zoeken hulp in de keuken én uitdelers.
-
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren.