'Babi pangang moet Nederlands cultureel erfgoed worden'
Vijf vragenChinees-Indische restaurants verdwijnen uit het straatbeeld. Daarom moet babi pangang - het gerecht dat niet Chinees of Indisch is, maar Nederlands - cultureel erfgoed worden. Vijf vragen aan de Brabantse producent San Fu Maltha, initiator van dit voorstel.
Wat betekent babi pangang voor jou?
,,Ik ben van Chinees-Indische afkomst en het is voor mij een geheel vreemd gerecht. Toen ik jong was en nog in Oudenbosch woonde, gingen wij vaak eten bij een Chinees-Indisch restaurant in Etten-Leur. Ook wij aten babi pangang, maar dat is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Babi pangang is niet Chinees en ook niet Indisch, het is in Nederland verzonnen en ook alleen maar in dit land te eten."
En daarom moet het Nederlands cultureel erfgoed worden?
,,Ja, want dit is iets wat in Nederland is ontdekt en nu niet meer weg is te denken. Het is misschien het bekendste gerecht van de Chinees-Indische restaurants en die dreigen te verdwijnen uit het Nederlandse straatbeeld. Nederland telde in 2008 nog 2.123 Chinees-Indische Restaurants en nu is dit teruggelopen naar 1.734. Het sluiten van deze restaurants bedreigt ook het bestaan van de babi pangang."
Waarom is de stichting 'Meer dan Babi Pangang' opgericht?
,,Het toevoegen van babi pangang aan de lijst van Nederlands cultureel erfgoed is maar één uiting van de stichting. Julie Ng uit Hong Kong, In-Soo Radstake uit Zuid-Korea en ik willen een bijdrage leveren aan het ontdekken, ontwikkelen, begeleiden en promoten van nieuwe creatievelingen uit de Aziatische gemeenschap."
Jullie hebben ook plannen voor een documentaire?
,,Ja. Julie Ng is opgegroeid in het Chinese restaurant van haar ouders. Vroeger schaamde ze zich voor haar afkomst. Ze werd poepchinees genoemd of kreeg opmerkingen als Hanky Panky Shanghai naar haar hoofd geslingerd. Babi pangang betekent voor haar doelwit zijn van discriminatie. Maar nu de babi pangang-Chinees dreigt te verdwijnen, is ze haar cultuur gaan herwaarderen. In de documentaire gaat ze op zoek naar de afkomst van babi pangang. De Chinese cultuur is verborgen gebleven, de gemeenschap is erg op zichzelf. Gaandeweg is ze zich gaan beseffen dat niet de afkomst van het gerecht is wat ertoe doet, maar juist de betekenis."
Waarom zijn jullie crowdfunding gestart?
,,Om een deel van budget voor de documentaire te realiseren. In drie dagen tijd hebben we bijna 4.000 euro opgehaald. We hebben nog 28 dagen voor de rest van de 15.000 euro. We hopen eind 2019 de film te kunnen laten zien."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten20
Klassiekers: met deze ijsjes groeiden hele generaties op
Tijdens de zomer zijn we allemaal op zoek naar wat verkoeling. Een lekker ijsje gaat er daarom bij velen van ons wel in. Wist je dat sommige ijsjes al tientallen jaren bestaan? Dit zijn de populairste ijsjes op een rij. -
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
PREMIUMMet video
Populaire TikTok-chef zet eindelijk masker af: ‘Nooit verwacht dat het zover zou komen’
Wat uit nieuwsgierigheid begon, is ondertussen beter een uit de hand gelopen hobby te noemen. De 30-jarige chef Robin is met zijn razend populaire kanaal Haagschekeuken een vaste waarde op TikTok. Hij verscheen jaren anoniem, maar nu heeft hij eindelijk zijn gezicht onthuld. ,,Een lach op het gezicht van mijn maatjes toveren is meer waard dan wat dan ook.” -
PREMIUMKoken & Eten
Koken met de zon: zo maak je van een pizzadoos een oventje
Als het heel heet is, kun je bij wijze van spreken een eitje bakken op de motorkap van je auto. Maar ook met veel lagere temperaturen kun je puur op zonnestralen koken.
-
Koken & Eten
Taart met pikant plaatje bestellen voor een feest? Pas op, bakkers drukken niet alles zomaar af
Niets zo leuk als een persoonlijke taart. Je doet de doos open en je leest een tekst die helemaal op jou slaat. Of een foto die precies bij jou als jarige Job of Jet past. Zo'n foto moet de gulle gever wel met zorg uitkiezen, want niet alles mag, zo blijkt uit een rondgang langs de bestelsites. -
Koken & Eten
Dag van de lasagne: met deze zes verrassende varianten maak je er iets speciaals van
Heb je een excuus nodig om lasagne te eten? Grijp de feestdag van de lasagne aan om er een te maken deze week. Het is onduidelijk waar de Dag van de Lasagne (29 juli) vandaan komt, maar de Italiaanse klassieker heeft veel fans. Hieronder vind je zes verrassende varianten van Eatertainment. -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’