Bakfenomeen Rudolph van Veen bakt nu gezonder op tv: ‘Je kunt bloem vervangen door havermeel’
Koken & etenMeer dan duizend baksels heeft chefkok Rudolph van Veen in het verleden gepresenteerd in zijn programma Rudolph's Bakery. Na een hiaat van vijf jaar is hij terug met een nieuwe dagelijkse reeks op 24 Kitchen.
,,Ik ben veranderd, maar de wereld is ook veranderd", stelt Van Veen, vrolijk als altijd. ,,Gezondheid en vitaliteit zijn een grotere rol gaan spelen in ons leven en dus ook in ons bakgedrag. Vroeger kookten we meer eenheidsworst, nu houden we veel meer rekening met zaken als glutenallergie of lactose-intolerantie." Zo geeft de kok vaker alternatieven voor mensen met zo'n voedselbeperking. ,,Je kan bijvoorbeeld bloem meestal eenvoudig vervangen door havermeel. Het is natuurlijk voor ieder mens gezonder om niet overal massaal suiker overheen te gooien maar ook eens op zoek te gaan naar alternatieven.”
Bovendien is het menu dat Van Veen de kijkers voorschotelt veel diverser geworden. ,,Het waren in het verleden toch vooral taartjes", lacht hij. ,,Nu richten we ons ook op zelfgebakken brood, of pretzels, worstenbroodjes en croissants."
De kok had vorige week net een item met alfajores opgenomen toen koningin Máxima het recept van haar moeder deelde ter gelegenheid van haar verjaardag. ,,Het leuke van 24Kitchen is dat we ook veel kijkers over de grens hebben", stelt Van Veen. ,,We worden ook bekeken in de Balkanlanden, Turkije en Portugal. Dus daar probeer ik wat meer rekening mee te houden.”
Meel
De tv-kok merkt dat de coronacrisis een positief effect heeft op het bakgedrag. ,,Veel mensen hebben tijd over en gaan zich eens verdiepen in leuke dingen die ze thuis kunnen doen", bevestigt hij. ,,Je merkte in de eerste weken van de isolatieperiode ook dat de bloem veel uitverkocht was in de supermarkten."
Voor het opnemen van zijn programma waren de coronabeperkingen overigens wel een nadeel. ,,We moeten bij het koken ook de hele tijd anderhalve meter afstand houden en we wassen onze handen meer dan voorheen. Maar dat staat het plezier natuurlijk niet in de weg.”
De nieuwe afleveringen zijn elke werkdag om 15.00 uur te zien op 24Kitchen.
Gelijk weer zin om iets lekkers te maken? Probeer deze cheesecake met aardbeien van Miljuschka een keer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
PREMIUMVraag het ons
Is een tosti ongezonder dan een boterham met kaas?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert een vraag over boterhammen. Is een tosti net zo gezond als een boterham met kaas? -
93
Supers stoppen met gratis plastic en papieren zakjes groenten en fruit
Lidl, Jumbo, Plus en Aldi stoppen dit jaar met de gratis plastic en papieren wegwerpzakjes voor groenten en fruit. In plaats daarvan kunnen klanten herbruikbare zakjes kopen die ze thuis kunnen wassen. De supermarkten hebben dit met de overheid en bedrijven in de kunststofsector afgesproken in het Plastic Pact NL. Vorig jaar deed Albert Heijn al wegwerpzakjes in de ban. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap?
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Zo smaakt koffie van de lekkerste koffiebonen uit de supermarkt: 'zoet en kruidig met weinig bitters’
Echte koffieleuten willen graag het onderste uit de kan. De bonen moeten ‘eerlijk’ geplukt zijn, perfect gebrand en versgemalen. Koffiebonen onder het mes. -
-
-
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’ -
Koken & eten
Waarom je beter een rode dan een groene appel kunt eten
Behalve qua kleur, structuur en smaak verschillen rode en groene appels ook in voedingswaarde. Wil je de meest gezonde keuze maken? Dan is het slim om voor de rode variant te gaan. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink legt uit waarom.