Bakkers luiden noodklok: brood gaat flink in prijs stijgen
De bakkers luiden de noodklok: zij verwachten dat de prijs van brood de komende maanden met 7 tot 10 procent zal stijgen.
Delen per e-mail
Als belangrijkste oorzaak van de stijging voert het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) de btw-verhoging van komend jaar aan. Die gaat voor levensmiddelen van 6 naar 9 procent per 1 januari 2019, aldus het kennis- en adviescentrum voor de bakkerij.
De hogere grondstofprijzen (tarwe) en toenemende loon- en transportkosten maken een prijsstijging onvermijdelijk, stellen de bakkers. Ze moeten de hogere kosten in de prijs van het eindproduct doorberekenen. ,,We willen de consumenten laten weten dat de prijsverhogingen eraan komen”, aldus Elice Verbunt, woordvoerder van het NBC.
Het is geen verkapte manier om meer winst te maken op brood, benadrukt zij. ,,Bakkerijen kunnen uitleggen aan hun klanten waar de prijsverhoging vandaan komt.”
Warme zomer
De tarweprijs is door de warme en droge zomer gestegen met 25 procent, melden de bakkers. Toch, zegt het kenniscentrum, is brood nog goedkoop ten opzichte van andere producten.
Weet jij al wat je eet vanavond? Hier vind je het recept van uientaart:
Verder in het nieuws
-
Koken & Eten Verbluffend: Jennifer valt 55 kilo af binnen een jaar. ‘Deze vijf tips bleken voor mij te werken’
Jennifer Still is een schrijfster en editor uit New York, die geniet van eten, drinken, televisie kijken en al haar hele leven kampt met overgewicht. Zij viel toch 55 kilo af in minder dan een jaar tijd en vertelde onlangs aan Business Insider hoe ze dit gedaan heeft. -
Duitse Bierstube neemt intrek in de Markthal: bier en braadworsten
De Markthal krijgt er weer een restaurant bij: Die Bierstube neemt binnenkort zijn intrek in de beroemde koopkathedraal aan de Binnenrotte. Behalve bier en braadworst zullen ook andere puur Duitse lekkernijen op het menu komen te staan, zegt een woordvoerster van eigenaar Klépierre. ,,Je kunt er ook eten afhalen en ’s avonds is de mogelijkheid om besloten feesten en partijen te houden.’’ -
Koken & eten Vis uit blik saai? Niet met deze recepten
Vis uit blik minderwaardig? Welnee, als je maar goeie blikken koopt, vindt Bart van Olphen. Zijn tweede boek met recepten met vis uit blik is net uit. Drie makkelijke gerechten. -
Einde van een tijdperk: Ikea neemt het één euro-ontbijt op de schop
Liefhebbers van een Ikea-ontbijt mogen vanaf nu hun knip trekken. Althans, als ze geen lid zijn van de Ikea-familie. Wie geen pasje heeft, moet voortaan in de buidel tasten voor het geliefde één euro-ontbijt. Voor pashouders blijft de schade beperkt tot 20 cent meer. -
PREMIUM
Koken & Eten Ruby is ‘de vierde smaak’ naast puur, melk en wit
Het is hommeles in chocoladeland. Steen des aanstoots: een fruitige roze chocoladesoort van ongefermenteerde cacaobonen.
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde pita’s met homemade vegaballetjes
Het is weekend en dus heb je de tijd om uit te pakken. Daarvoor zijn deze gevulde pita’s perfect geschikt voor: je maakt zelf de vegaballetjes en ook de knoflooksaus is zelfgemaakt. Dat wordt smullen! -
Deze bonenschotel staat binnen 15 minuten op tafel
Kookboekenschrijvers Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie hebben samen een dochter van 1,5 jaar en runnen de site lekkerensimpel.com. Hun Italiaanse bonenschotel staat binnen 15 minuten op tafel. -
Bijna niemand kent ze, maar deze tweelingzussen verkopen miljoenen flessen frisdrank
De Nederlandse tweelingzussen Raissa en Joyce de Haas (28) maken vanuit Londen furore met hun luxe en suikervrije frisdrankjes. De twee - geboren in Helmond, getogen in Antwerpen - richtten vijf jaar geleden Double Dutch Drinks op en verkochten al meer dan 10 miljoen flessen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de jonge ondernemers in de prestigieuze 30 under 30 Europe-lijst gezet. ,,Wij waren nooit zo van het bier.’’