Bang voor pindakaas of groente? Je bent niet alleen
Een goed ontbijt, een uitgebreide lunch of een bourgondisch diner. Bijna iedereen wordt blij van lekker eten. Toch zijn er mensen die vrees hebben voor voedsel.
Voedselangst wordt ook wel cibofobie genoemd. Deze fobie heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid, bijvoorbeeld door veel gewichtsverlies met een lage weerstand als gevolg. Cibofoben kunnen de geur van eten vaak niet verdragen en vinden het soms ook moeilijk om anderen te zien eten.
Een fobie voor eten wordt vaak veroorzaakt door een trauma, bijvoorbeeld als iemand bijna is gestikt in eten. De oorsprong kan ook liggen bij een vrees om ziek te worden van eten, vaak nadat degene eerder voedselvergiftiging heeft opgelopen. Dit kan het vermijden van alle voedingsmiddelen tot gevolg hebben, omdat consumptie hiervan bij de patiënten leidt tot misselijkheid en overgeven. De Angst, Dwang en Fobie stichting kent de aandoening, maar heeft geen inzicht in het aantal mensen in Nederland dat kampt met deze fobie.
Het is verschrikkelijk om mee te maken, vertelt ene Wendy op een forum over angsten. Na ernstig ziek te zijn geweest, kreeg ze maandenlang sondevoeding. Dat was het begin van de problemen. ,,Ze [de artsen in het ziekenhuis, red.] vonden het tijd dat ik weer gewoon leerde eten, maar dat gaat niet. Ik heb een afkeer gekregen van voedsel, ik wil het niet zien. Ik kan er niet tegen als anderen eten en ik kan niet tegen de lucht.''
Er zijn voedselfobieën in alle soorten en maten. Hieronder enkele fobieën voor specifieke producten.
Arachibutyrofobie
Deze fobie leidt ertoe dat je bang bent voor pindakaas die aan het gehemelte blijft plakken. De oorsprong van deze fobie ligt vaak bij het bijna stikken door pindakaas.
Turofobie
Angst voor kaas betekent het letterlijk. Deze angst heeft vaak als gevolg dat je niet bij kaas in de buurt kan komen. Sommige turofoben hebben een aversie voor woorden als kaas, kazig en zelfs woorden die hierop lijken.
Lachanofobie
Veel kinderen lijken deze fobie te hebben, maar er is maar een kleine groep die daadwerkelijk een angst voor groente heeft. Opvallend is dan ook dat veel mensen er juist aan leiden doordat ze tijdens hun jeugd gedwongen zijn om groenten te eten. Deze fobie kan ook ontstaan zijn uit vrees dat je een zaadje doorslikt en een plant in je groeit
Carnofobie
Tegenover lachanofobie staat carnofobie, de angst voor vlees. Deze fobie kan ontstaan door vele oorzaken, bijvoorbeeld een traumatische ervaring bij een slager, een ongeluk tijdens het bereiden van vlees of als iemand ooit ziek is geworden door vlees. Wel handig voor de veganisten onder ons.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Foto's en video's
Mysterieuze 'drakenadem'-ijsjes niet aan te slepen in VS
Nee, het meisje op de foto is niet aan het roken; ze eet een zogenoemd Dragon's Breath-ijsje. De cornflakes-achtige balletjes worden overgoten met vloeibare stikstof, waardoor er bij het eten rook uit je mond en neus komt. Net als bij, jawel, een draak. De koele lekkernij gaat in Amerika als warme broodjes over de toonbank, maar het eten van het goedje is niet zonder gevaar. -
18
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
voedseltrend
Vloeibaar eten: in Amerika zijn ze om, nu Nederland nog
Op de overbevolkte aarde wordt een vloeistof gedronken als maaltijdvervanger. 'Echt' eten is schaars. Het plot van de speelfilm Soylent Green uit 1973 is in 2017 bijna werkelijkheid. Met het verschil dat voedseldrank Soylent hier nog alleen door start-upmedewerkers in Silicon Valley lijkt te zijn omarmd. Maar vanaf vandaag zijn de flesjes in de VS ook gewoon bij supermarktketen 7-Eleven te vinden. Gaat binnenkort Nederland om? -
Koken & Eten
Dit is de kracht van kersen van Nederlandse bodem: 'Ze zijn uitzonderlijk goed dit jaar’
Ze zijn er weer! De roodzwarte vruchten zijn inmiddels rijp genoeg om geplukt te worden, dus de kersenstallen hebben hun deuren geopend.
-
PREMIUMmet video
Robot plukt aardbeien wegens personeelstekort, maar is hij wel snel genoeg?
Met een robot die aardbeien plukt kan de tuinbouwsector het personeelstekort het hoofd bieden, maar nog niet iedereen is enthousiast. ,,Mensen plukken dertig aardbeien per minuut, deze robot slechts vijftien.” -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Wereldprimeur: de vega varkenshaas is nauwelijks van echt te onderscheiden
Een Nederlands ontwikkelde ’s werelds eerste plantaardige varkenshaas. Een eigentijdse versie van een ouderwets zondagsgerecht.