Volledig scherm
© Remko Kraaijeveld

Beer can chicken smokey style

De beer can chicken is in korte tijd uitgegroeid tot een gerecht met barbecue cultstatus en mag daarom zeker niet ontbreken. Door de plaatsing op het bierblik, rooster je de kip rechtop en heb je overal een krokant gekruid velletje wat toch echt het lekkerste onderdeel van de kip is. Het is een simpel recept dat je gasten zeker zal verrassen als je de deksel van de barbecue verwijdert. Bier, kip en barbecue is toch ook een uitstekende combinatie?

Ingrediënten (4 personen):
2 scharrelkippen à 1,4 kg van een goed ras
- 8 el Smokey Goodness Cheeky Chicken Barbecue kruiden (of je eigen favoriete kipkruiden)
- 2 blikjes van je favoriete bier
- 1 citroen, in partjes gesneden
- 1 bos verse rozemarijn

Benodigdheden:
- Barbecue met deksel ingesteld op indirect grillen
- 1 handje geweekte appel, kers of mesquite houtsnippers
- Injectiespuit
- Kernthermometer
- Beer can chicken houder (optioneel)

Bereidingswijze (voorbereiding 10 minuten, bereiding 1 uur):
Bereid de barbecue voor op indirect grillen en breng deze naar 170 °C. Een oven mag ook maar dan ga je wel wat accenten missen.
Open de twee bierblikjes en neem uit ieder blik een grote slok. Dat is alvast je eerste winst.
- Vul vervolgens de injectiespuit met bier en injecteer de kip op meerdere plaatsen in de borst en beide dijen.
- Mocht er weinig bier uit het blik verdampen weet je zeker dat jouw kip toch naar bier zal smaken.
- Droog de twee kippen af met keukenpapier en kruid rondom gelijkmatig met de chicken mix barbecue kruiden.
- Plaats de twee bierblikken op het heetste deel van de barbecue en verwarm de bierblikken voor.
- Zodra het bier in de blikken begint te dampen werp je de geweekte en afgegoten rookhoutsnippers en het bosje rozemarijn, op een paar takjes na, op de hete kolen.
- Vervolgens schuif je de kippen over de bierblikken en trek je de twee poten uit zodat het bierblik en de twee poten samen een driepoot vormen op het rooster.
- Draai de borst naar het warmste gedeelte van de barbecue toe en plaats de deksel terug op de barbecue.
- Houd de temperatuur van de barbecue constant op 170 °C en gaar de kip in circa 50 à 60 minuten tot deze een kerntemperatuur heeft van 70 °C in de borst en 75 °C in de dijen.
- Verwijder de kip van de barbecue, plaats hem rechtop met blik en al op een snijplank en laat kort rusten.
- Terwijl de kip rust, de citroenpartjes grillen en deze met de kip serveren.

Eet smakelijk!

Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.

Volledig scherm
© Remko Kraaijeveld

poll

Wat heeft jouw voorkeur?

Wat heeft jouw voorkeur?

  • Italiaans diner in restaurantje (67%)
  • All-inclusive buffet met ruime keuze (22%)
  • Om het even (10%)
15308 stemmen