Volledig scherm
Köttbullar, of kleine gehaktballetjes: wereldwijd het bekendste Zweedse gerecht, met dank aan Ikea. © Thinkstock

'Bekentenis': Zweedse gehaktballetjes komen uit Turkije

Köttbullar is het bekendste nationale gerecht van Zweden, maar het originele recept van de beroemde gehaktballetjes blijkt uit een ander land te komen: Turkije. Dat heeft het officiële account van Zweden op Twitter gemeld.

,,Zweedse gehaktballetjes zijn eigenlijk gebaseerd op een recept dat koning Karel XII mee naar huis bracht uit Turkije in het begin van de 18de eeuw'', aldus het Twitteraccount van Zweden. ,,Dat zijn de feiten!''

Turken noemden het op Twitter meteen een 'bekentenis' en wezen erop dat de balletjes niet het enige product zijn dat Karel XII uit Turkije meenam naar Zweden. Volgens Annie Mattson van de universiteit van Uppsala had de koning inderdaad ook koffiebonen en het recept voor gevulde kool bij zich.

Koning Karel regeerde Zweden van 1697 tot 1718 en stond bekend als een oorlogszuchtige vorst. Hij heeft de producten waarschijnlijk meegenomen vanuit de Moldavische stad Bender - destijds Turks grondgebied. Hier leefde hij een tijdje, nadat hij in 1709 een heftige strijd had verloren tegen de Russen.

Bij ons, en in de rest van de wereld, worden de bekende balletjes bijna in een adem genoemd met de gezinsvriendelijke keuken van de Zweedse meubelgigant Ikea. Lekker, betaalbaar, en je hoeft ze niet eens zelf te draaien!

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.