Ben je helemaal klaar met thuiszitten? Dit zou weleens rustgevend kunnen zijn
Koken & etenAls je thuis vastzit in de coronacrisis, is het niet raar dat je hongerig bent naar manieren om de tijd te doden tijdens de quarantaine. Iets lekkers bakken is dan best een goed idee. Het vermindert stress en stimuleert de creativiteit.
,,In onzekere tijden, waarin je het gevoel hebt dat je geen controle hebt en waarin veel dingen onzeker zijn, is het prettig om iets te doen waar je zelf zeggenschap over hebt’’, zegt psycholoog Thijs Launspach, schrijver van het boek Fokking Druk. Volgens hem kan iets zo goed mogelijk bakken daarbij helpen.
De psycholoog neemt een persoonlijke ervaring als voorbeeld. ,,In mijn werk ben ik vaak bezig met mijn hoofd. Voor mij helpt het daarom om een boekenkast te bouwen. Ik heb iets in m’n handen en gebruik m’n hoofd op een andere manier.’’ In tegenstelling tot andere ‘langetermijntaken’ heb je aan het einde een tastbaar resultaat. ,,Met bakken is dat hetzelfde: je weet wat je doet, je hebt controle en je hebt het resultaat zelf in handen.’’
,,We weten dat taken doen waarbij je maar een deel van je hersenen hoeft te gebruiken, zoals eiwit kloppen of deeg kneden, dingen zijn waarbij je je gedachten kunt laten afdwalen’’, zegt Launspach. Hij noemt dit soort routinetaken mind wandering. ,,Dat heb je nodig om alles op een rijtje te zetten en te kunnen nadenken.’’
Social media
De term anxiety baking, oftewel ‘stressbakken’ of ‘angstbakken’, circuleert al op social media. Net als procrastibaking, de gewoonte om iets volledig onnodig te bakken met de bedoeling om ‘echt’ werk te vermijden. Het lijkt een reactie op de huidige noodsituatie en veranderde arbeidsomstandigheden.
,,Men lijkt over te zijn gegaan op weekendbakken als een soort zalf voor de omgevingsangst van het leven’’, stelt Amanda Mull in het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic. De Amerikaanse schrijfster Kat Kinsman, die zelf ook angsten ervaart, vertelt dat bakken een vorm is van zelfzorg. ,,Een die goedkoop en gemakkelijk is.’’
Meer horen over stressbakken? Ellen den Hollander, redacteur van deze site, vertelt in deze podcast hoe zij omgaat met de spanning:
Mindfulness
Dat mensen spontaan beginnen met bakken als zij in een lastige situatie zitten, is niet zo raar. Psychologen beweren dat een baksessie veel voordelen heeft voor je mentale gezondheid. Het is te vergelijken met mindfulness, omdat je bezig bent met iets zelf te creëren. Het is een manier om je creativiteit te uiten en dat zorgt er weer voor dat je minder stress hebt.
,,Mensen die vaak bakken, kunnen beter met stress omgaan omdat ze op bepaalde momenten hun emoties of creativiteit kwijt kunnen’’, zegt psycholoog en hersenwetenschapper Donna Pincus van de universiteit van Boston hierover. Launspach zegt dat anxiety baking nog wel wat anders is dan mindfulness. ,,Met meditatie probeer je juist heel bewust in je hoofd te zitten en alle handelingen heel bewust uit te voeren. Met bakken doe je dat niet per se, maar ik kan me wel voorstellen dat het rustgevend is.’’
Uitsteltaken
Voor mensen die stress ervaren vanwege het coronavirus geeft Launspach dan ook als tip mee: ,,Wanneer je thuis zit en niet kunt werken, is dit het uitgelezen moment om dat ene klusje in huis te doen dat je anders nooit doet. Reorganiseer je fotoalbum, bak een taart of maak een wandeling.’’
Zit je thuis, maar moet je wel werken? Dan is het volgens de psycholoog handig om onderscheid te maken tussen werk en vrije tijd, ook al is dat op dat moment op dezelfde plek. ,,Probeer te werken op een andere plek dan waar je normaal thuis zit, hanteer dezelfde werktijden als op het werk, of kleed je aan alsof je ook echt naar kantoor gaat.’’
Voor wie de neiging tot hamsteren niet kan onderdrukken, heeft de Amerikaanse culinair schrijfster Katie Okamoto nog een advies: boter en suiker kopen. ,,Dit blijft lang houdbaar en je kunt het gebruiken om zelf te bakken. Bakken is comfortabel en bevredigend, en ik denk dat we dat op dit moment allemaal nodig hebben.’’ Voor mensen die lege schappen aantreffen waar de bloem had moeten staan: je kunt ook havermout verpulveren in je keukenmachine en die als basis gebruiken.
Makkelijke recepten
Dus, wat gaat het worden de komende tijd? Makkelijke projectjes zijn leuk voor iedereen die binnen vastzit. Deze chocolade panna cotta is bijvoorbeeld zo gebeurd, met slechts enkele ingrediënten. Of probeer een citroentaart met amandel: een nieuwe draai aan de klassieke koffietaart of ideaal als last minute dessert. Op de site van The New York Times vind je nog meer makkelijke anxiety baking-recepten.
Citroentaart met amandel
4 personen – 20 min.
INGREDIËNTEN
4 eieren
½ tot ¾ cup suiker (ca. 125 – 180 ml, afhankelijk van persoonlijke smaak)
Snufje zout
½ cup gemalen amandelen
ca. 125 ml room
½ cup gesneden amandelen, wat achterhouden voor garnering
1 citroen, schil en sap
2 el boter
poedersuiker voor garnering
KEUKENSPULLEN
Ovenvaste koekenpan
Grill
BEREIDING
1. Verwarm de oven op 200 graden. Doe eieren, suiker, zout, gemalen amandelen, room, gesneden amandelen, citroenschil en het sap in een schaal.
2. Smelt de boter in een ovenvaste koekenpan van ca. 20 centimeter doorsnee op laag vuur. Wanneer het schuim is afgenomen, voeg dan het mengsel toe, kantel de pan om het beslag gelijkmatig te verdelen. Ga door met het koken van de taart op de kookplaat tot de randen net beginnen te harden, zet dan de pan in de oven en bak af, gedurende 10 tot 15 min.
3. Als de taart klaar is, doe die dan een minuut onder de grill of tot die net goudbruin is. Bestrooi met poedersuiker en gesneden amandelen. Serveren maar!
Hieronder vind je meer bakinspiratie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Bijna niemand kan de perfecte druiventros nog plukken: ‘Ambacht sterft uit’
Supermarktdruiven? Verschrikkelijk, vinden de weinige druivenkrenters die ons land nog kent. Een tros hoort ‘breed in de schouders te zijn en smal in de punt. Niet zo’n vormloze klont’. Maar er zijn nog maar héél weinig mensen die druiven perfect kunnen ‘krenten’. Om te voorkomen dat het aloude ambacht verdwijnt gaat de Volksuniversiteit cursussen aanbieden.Westland -
PREMIUMKoken & eten
Kinderen hele dag thuis? Leer ze koken! ‘Begin met iets eenvoudigs, zoals een aardappel schillen’
Hoe vermaak je kinderen nu zij thuiszitten omdat de scholen gesloten zijn? Een optie met duidelijk merkbaar resultaat: leer ze koken. ‘We zoeken manieren die ervoor zorgen dat de kinderen niet de hele dag achter een schermpje zitten.’ -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
Koken & Eten
Voor in de vriezer of maak iemand anders blij: bij deze maaltijden maak je makkelijk een extra portie
Als je toch kookt, kun je net zo goed meteen wat meer maken zodat je die extra portie in je vriezer kunt stoppen. Of je maakt er iemand anders blij mee. -
-
-
PREMIUM
Insecten op het menu: ‘Ik gooi weleens krekelballetjes in de oven als borrelhap. Net een bitterbal’
Ze worden het voedsel van de toekomst genoemd, maar we lopen nog niet echt warm voor een gebakken eitje met meelwormen of salade met gefrituurde sprinkhaan. Toch kunnen we er maar beter aan wennen. -
Koken & eten
Zo maak je heerlijke desserts: met maar een handvol ingrediënten
Desserts maken: iedereen kan het volgens Janneke Philippi. Met haar receptenboek Desserts bij Janneke thuis wil ze laten zien hoe makkelijk het is om een leuk dessert op tafel te zetten. Je hebt echt niet veel ingrediënten nodig.