Benevelde groenten stellen klanten AH voor een raadsel
Koken & etenWat is dat toch voor damp die boven de tomaten hangt? Veel klanten van Albert Heijn tonen zich verbaasd als ze zien dat de groente- en fruitafdeling van hun supermarkt in nevelen is gehuld. ‘Heb ik iets gemist?’
Chantal Quak keek raar op toen ze deze week bij haar lokale AH de in plastic verpakte tomaten in de mist zag liggen. Haar verbazing gaf ze ruim baan in haar Instagramstories. Ze vatte haar vertwijfeling samen in de woorden: eh.... oké. ,,Ik vroeg me af: wat is dat voor mysterieuze rook die over mijn tomaten wordt uitgestort", licht de Zwolse desgevraagd telefonisch toe. ,,Het zag er sciencefiction-achtig uit. Spectaculair. Maar ik vroeg me wel af: wat heeft dit voor nut als de groenten in plastic verpakt zijn?”
Chantal Quak is niet de enige die zich verbaast over de mist. Ook twitteraars maakten foto's en stelden AH vragen. Leon Broere vraagt zich af wat ‘dit’ voor zin heeft. En Claudio Salvatore denkt iets te hebben ‘gemist’. Ook is iemand bezorgd over de legionella die zo mogelijk zou worden verspreid.
Lees onder de tweets verder:
Maar wat is het? De mystieke damp is dry misting: een manier om verse producten langer vers te houden. Hiermee gaan steeds meer supermarkten onnodige voedselverspilling tegen. Want hoe langer een tomaat of een krop sla vers blijft, hoe minder de supermarkt hoeft weg te gooien. ,,De mist wordt gemaakt van gefilterd water zonder toevoegingen‘’, legt AH-woordvoerder Anoesjka Aspeslagh uit. ,,Het water wordt met ultrasoon geluid ‘uit elkaar geschud’ en in een mist (microdruppels die 1000 keer kleiner zijn dan een regendruppel) over de producten verspreid. De mist verdampt en vormt een koele, vochtige laag om het product.”
De verpakking van verpakte producten is veelal geperforeerd. Daar komt de mist doorheen
Klanten kijken ervan op, weet Aspeslagh. ,,Klanten reageren over het algemeen positief op de dry misting”, meldt de woordvoerder, maar het nut is hen niet altijd meteen duidelijk. ,,We moeten het inderdaad wel uitleggen omdat het tegenstrijdig lijkt: verpakken én dry misting.” Hoe zit het dan? Uitgangspunt is volgens Aspeslagh dat AH graag de beste kwaliteit groente en fruit aanbiedt. ,,Daarom hebben we in 2018 in tien winkels verspreid over het land een proef uitgevoerd met dry misting. Deze test is succesvol verlopen. Daarom gaan we het verder uitrollen. Naar verwachting hebben in de zomer zo’n 250 winkels het systeem.”
Maar wat doet het dan? En waarom zou je verpakte producten ‘bemisten’? ,,Het positieve effect zien we bij vrijwel alle producten, óók bij verpakte producten. Verpakkingen zijn vaak geperforeerd. Daar komt de mist doorheen. Zelfs zonder perforaties profiteren verpakte producten toch nog van het koeleffect.” Want dat is de essentie: koelen. ,, Overigens willen we", vult Aspeslagh aan, ,,wel toe naar minder plastic op onze groente- en fruitafdeling.” Dat is alleen niet altijd mogelijk. ,,Soms is het nodig om de kwaliteit en versheid van producten optimaal te houden.”
Dan de legionella. Een gevaarlijke ziekte, die zelfs levens kan eisen. Volgens Aspeslagh is dat geen issue, want de producten worden niet natter met deze methode; ze verliezen alleen minder vocht en worden gekoeld. ,,De mist bestaat alleen uit heel fijne waterdeeltjes. Er worden geen andere stoffen aan toegevoegd. Het systeem is voorzien van een speciale waterbehandeling/filter. Dit werkt met omgekeerde osmose, die alle eventuele bacteriën en virussen uit het toevoerwater verwijdert. Hierdoor is het verdampte water altijd schoon.”
Waterklep
Bij een defect wordt de mist direct en automatisch uitgeschakeld, aldus de AH-woordvoerder. ,,Eenmaal per uur wordt het mistsysteem doorgespoeld en de buizen worden regelmatig schoongemaakt. Legionella ontstaat in stilstaand water en dat komt in ons systeem niet voor. Stilstaand water wordt ook voorkomen door een automatische waterklep, die zorgt dat het water uit het apparaat loopt bij een eventuele stroomuitval.”
Om bacteriën te bestrijden die door de lucht in het systeem zouden kunnen komen is verder een ozongenerator ingebouwd. ,,Ozon doodt bacteriën zonder schadelijke stoffen achter te laten. Het ontsmetten met ozon gebeurt elke nacht.” Het RIVM publiceerde in 2018 een artikel over het verband tussen legionella en het koelen van verse producten met mist. Toen was het nog onduidelijk of de leveranciers van de apparaten voldoende maatregelen namen om de bacteriën te bestrijden.
Overigens is er wel verschil tussen dry misting en wet misting. ,,In Amerika zie je in de supermarkt weleens van die kletsnatte appels. Met van die dampdruppeltjes erop", zegt Quak. ,,Dat ziet er chic uit, maar het lijkt me vooral een etalagetrucje.” Het besproeien van groenten met een eenvoudige plantenspuit is een truc die minder goed werkt. De groenten en fruit kunnen te nat worden, waardoor ze juist eerder gaan bederven. De dry misting-techniek gebruikt overigens relatief weinig energie vergeleken met traditionele koeltechnieken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
10 slimme tips voor op de barbecue: grillen zonder stress
Het wordt heerlijk warm komend weekend. De barbecue mag weer uit de berging. Maar hoe zorg je ervoor dat je sateetjes niet aanbranden? En hoe krijg je dat rooster schoon? Grillmaster Steven Aerts, geeft tips. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Rozijnenbol of krentenbol: dit zit er meestal in jouw broodje
De krentenbol: we eten ze met boter, kaas of wat suiker. En of we nou een dagje naar de dierentuin of met vakantie gaan, ze gaan ook eigenlijk overal mee naartoe. Wat maakt dit rondje broodje nou zo populair? -
21
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
PREMIUM
Ilja Gort over leven in Frankrijk: ‘Die Franse ober vindt eigenlijk dat jij hém moet bedienen’
Hij klom op van een jongen die alleen maar wilde drummen tot kasteelheer, wijnboer, schrijver en televisiemaker. En alles op eigen kompas. Selfmade man Ilja Gort (71) onderzocht alles en behield het goede. ‘Toen ik met dope ophield, kwam de drank, maar daar word je bezopen van. Van lsd kreeg je rare hallucinaties, dus dat liet ik liggen. Toen kwam ik erachter dat wijn mijn stuff was.’ -
Koken & Eten
Zo viert Paul de Leeuw Vaderdag met man en zonen: ‘Altijd proberen we de jongens aan tafel te krijgen’
Zondag is het Vaderdag. Voor Paul de Leeuw, zijn echtgenoot Stephan en zonen Kas en Toby een goed moment om samen te eten. Misschien thuis, maar waarschijnlijk in een restaurant. ,,We aten vroeger met feestdagen altijd zalm, croissants, warme broodjes en eieren als ontbijt.” -
Koken & eten
Tot op de gram nauwkeurig: dit zijn de beste keukenweegschalen
In de keuken hoeft niet elk ingrediënt gewogen te worden. Een snufje is vaak prima, maar soms is het toch wel handig om precies te wegen, bij het bakken bijvoorbeeld. Een handzame keukenweegschaal hoeft niet veel te kosten, maar niet elk exemplaar is even goed, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond.