Volledig scherm
Alles wat half maart tijdens rellen aan het restaurant werd verwoest, is hersteld. © AFP

Beroemd café-restaurant Le Fouquet's in ere hersteld na ravage tijdens rellen Parijs

Het oude en beroemde Parijse café-restaurant Le Fouquet's aan de Champs-Élysées heropent op de Franse nationale feestdag, 14 juli, zijn deuren. Begin dit jaar viel het etablissement ten prooi aan brandstichting en plunderaars tijdens betogingen van de Gele Hesjes.

Volledig scherm
Ook de donkerrode zonneschermen die in vlammen opgingen, zijn weer hersteld. © AP

De eigenaars hebben bekendgemaakt dat alles wat half maart tijdens rellen werd verwoest, is hersteld. Alles is weer precies zoals voor de vernielingen en plunderingen tijdens de protesten van de ‘gilets jaunes’. Het etablissement is 120 jaar oud.

De donkerrode zonneschermen met goudkleurige letters hangen er ook weer. Ze gingen destijds in vlammen op. Tijdens de vele betogingen van de Gele Hesjes, vooral gericht tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud, is het vaak tot ongeregeldheden en plunderingen gekomen in verscheidene plaatsen.

Slopers

Vaak maakten in het zwart gehulde relschoppers, die als ‘casseurs’ (slopers) berucht zijn, van de protesten gebruik om te plunderen. De eigenaar van Le Fouquet's, de groep Barrière, kon maandag nog geen betrouwbare schatting geven van de totale schade.

De Gele Hesjes-beweging is het afgelopen najaar spontaan ontstaan op internet, vooral als reactie op de forse verhoging van brandstofprijzen waarmee de regering het milieu zei te dienen. De groep heeft maandenlang honderdduizenden betogers op de been gebracht.

Bekijk hieronder beelden van de rellen die half maart in Parijs plaatsvonden:

Volledig scherm
Oproerpolitie stelt zich op voor de brandende pui van het beroemde Parijse restaurant. © EPA
Volledig scherm
De ravage in Le Fouquet's na de rellen in maart. © AP
  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.