Bert brouwt het lekkerste bier van Nederland: 'Er zijn nog dingen die beter kunnen'
Koken & EtenBierliefhebbers hebben deze week een goed biertje om te proeven: blond bier De Weldoener van brouwerij Maallust. Het bier van brouwer Bert Calkhoven kreeg gisteren de titel ‘Beste Bier van Nederland’ tijdens de Dutch Beer Challenge.
Brouwer Bert Calkhoven van Maallust grijnst van oor tot oor maar toch blijft hij nuchter onder de overwinning. „Wat een verrassing, hè? Zoveel extreme smaken en dan winnen wij met een blond bier”, reageert hij verbaasd. De brouwers van Maallust wonnen niet alleen goud, maar ook brons: De Deerne, ook een blond bier, eindigde op de derde plaats in de categorie Blond/Meibock. De Weldoener was écht de nummer één: deze won van alle categorieën.
Ik ben iemand die altijd wil verbeteren. Dat is goed, maar ook wel irritant
„Er zijn alsnog dingen die beter kunnen. Ik ben iemand die altijd wil verbeteren. Dat is goed, maar ook wel irritant,” vertelt de brouwer. „Ik vind het een goede eigenschap, want zo blijf je altijd kritisch” reageert Henk Timmerman, eigenaar en medeoprichter van Maallust. De rijen bij de bars en kraampjes vullen zich met steeds meer bezoekers, mede-finalisten en journalisten.
Drone bezorgt bier
En dat is niet het enige wat gevuld is net na de bekendmaking van het beste biertje van Nederland. Op het podium staat een klein vat met daarin het winnende bier. Het eerste glas wordt volgeschonken en overhandigd aan de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Er klinkt een galm van gejuich in de Grote Kerk in Den Haag, de prachtige locatie waar het Bierproeffestival is geopend. Een drone komt aangevlogen en overhandigt op spectaculaire wijze een klein flesje van het blond bier aan één van de winnaars op het podium.
‘Best bitter voor een blond bier’
De Weldoener is een blond bier van hoge gisting, geïnspireerd op de klassieke Belgische bierstijl. De mannen vinden het biertje zelf ‘best bitter voor een blond bier’. Het bevat een alcoholpercentage van 6,5 procent en veel hop, wat voor een bittere smaak zorgt. Hoeveel hop dat dan is weten de mannen niet precies. „Maar ik denk wel 1,5 keer zoveel als in de meeste blond bieren” schat de brouwerij-eigenaar in.
Aan de bierwedstrijd deden 550 bieren mee afkomstig van 150 verschillende brouwerijen uit Nederland. De bieren zijn beoordeeld op verschillende aspecten zoals smaak, geur, schuimkwaliteit, kleur, bitterheid en de nasmaak. De jury, die bestaat uit 45 erkende bierkeurmeesters uit Nederland, België en Duitsland, heeft alle bieren blind geproefd zodat ze onafhankelijk waren in hun oordeel.
Volgens Feder Vogel, voorzitter van de wedstrijd, blonk De Weldoener uit in vrijwel alle categorieën. Het juryrapport willen de organisatoren niet delen met de media.
Het verhaal gaat verder onder de foto
‘Het is net een puzzel die precies in elkaar past’
De mannen van bierbrouwerij Maallust begonnen tien jaar geleden met de ontwikkeling van het recept voor De Weldoener. Bierkenner Alain Schepers van bieropleiding Bierista spreekt vol lof over Maallust. Het is een relatief kleine brouwerij in Drenthe die bekend is in de bierwereld. „Bij de bieren van Maallust proef je echt het vakmanschap. Alles versterkt elkaar: het fruitige van de gist, het zoete tintje van de moutsoorten: het is absoluut geen lucky shot.”
Schepers maakt de vergelijking met een goedkope puzzel. „Bij een puzzel twijfel je nog wel eens of alle stukjes wel in elkaar passen. Bij de bieren van Maallust is dat precies het tegenovergestelde: het past allemaal precies.”
De bekendmaking van het beste bier van Nederland was meteen het begin van de negende editie van het Nederlands Bierproeffestival. Tot en met 29 mei organiseren bierbrouwerijen door het hele land proeverijen, workshops, bierwandelingen en rondleidingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Russische versie van McDonald's onthult logo: ‘Groene achtergrond symboliseert kwaliteit’
De Russische fastfoodketen die voorheen McDonald's heette, heeft het nieuwe logo onthuld. Dat bevat een rode cirkel en twee gele lijnen die een burger en twee frietjes moeten voorstellen. -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen meer voor onze zak chips, en dat komt niet alleen doordat aardappels duurder zijn
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: chips. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Koken & Eten
Intuïtief eten: wat is het en waarom is het een trend?
De term spreekt eigenlijk voor zich: bij intuïtief eten volg je tijdens het eten je intuïtie. Het wordt ook wel omschreven als de anti-dieetmethode. Je laat de eetregels volledig los en luistert naar je eigen lichaam. Maar wat houdt dat nou eigenlijk precies in?
-
PREMIUM
'Elf uur 's ochtends is de beste tijd voor een goede slok bier'
Fiona de Lange heeft misschien wel het mooiste beroep van de wereld. Ze is voor haar werk de hele dag met bier bezig. Een dag per week staat voor haar het proeven centraal. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.