Volledig scherm
© Shutterstock

Bewezen: door op een ander tijdstip te ontbijten en te dineren verlies je makkelijker gewicht

Als het gaat om een kilootje minder op de weegschaal, grijpen we vaak naar een dieet. Maar uit een recente studie blijkt dat je alleen maar je ontbijt hoeft uit te stellen en vroeger je diner naar binnen te werken. 

Voor een studie werden twee groepen mensen bestudeerd. Daarbij moest de ene groep 90 minuten later ontbijten en 90 minuten vroeger dineren dan normaal. De andere groep mocht hun gewone eetpatroon aanhouden. Leuk weetje: allebei de groepen mochten eten wat ze wilden.

Wat bleek? De eerste groep verloor twee keer zoveel lichaamsvet als degenen die hun gewone eetpatroon aanhielden, had minder honger en snackte minder tussendoor. ,,Dit onderzoek bewijst dat ons typische eetpatroon: weinig en snel ontbijten en laat en rijkelijk dineren in combinatie met ons drukke leven en urenlang over en weer pendelen, leidt tot gewichtstoename”, aldus diëtiste Samantha Cassetty.

Cassetty raadt aan om af en toe een beetje te vasten en te experimenteren met de tijdstippen waarop je je maaltijden nuttigt, zeker ‘s avonds. ,,Je moet je lichaam de kans geven om je eten te verteren voor het slapengaan. Daarom verorber je je laatste maaltijd of snack het liefst een aantal uren voordat je in bed kruipt. Niet alleen om je gewicht onder controle te houden, maar ook om de kans op slaapmoeilijkheden te verminderen.”

Volgens haar geldt de leuze ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’ dus ook nog altijd. ,,Ik zie vaak in mijn praktijk dat ultralichte ontbijtjes en lunches leiden tot honger en een onweerstaanbare trek in ongezonde kost later op de dag, met alle gevolgen van dien. Als je je dag daarentegen begint met een maaltijd vol eiwitten, gezonde vetten en vezels, gaat je bloedsuikerspiegel overdag minder schommelen, waardoor je niet plots om 15 uur hunkert naar een heel pak koek.”

Zin in iets lichts? Hier vind je het recept van quinoasalade met gegrilde halloumi:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.