Volledig scherm
PREMIUM
Bianca Roemaat schreef een boek over menukaarten. © Jan Ruland van den Brink

Bianca strijdt tegen vage menukaarten: ‘Zuurgraad? Dat klinkt niet lekker’

Koken & etenEen bedje van sla, lamellen van prei of een bonbon van zalm. Om de restaurantgast te verleiden, halen restaurateurs en hun koks heel wat creatief taalgebruik uit de kast. Dat leidt tot hilarische teksten maar onbegrijpelijke menukaarten, vindt journalist Bianca Roemaat. Ze gaat er de strijd mee aan.

,,Bij een bonbon denk ik aan een chocolaatje, maar niet aan een stuk zalm dat opgerold is in de vorm van een bonbon’’, zegt de Doetinchemse Roemaat nuchter. En een ‘pallet’ kaas? ,,Dan krijg je wel heel veel kaas. Het mag met een l minder: een palet.’’

Roemaat komt bij horecazaken over de vloer in heel Nederland. Vaak om te eten en daarover te schrijven, maar ook om met de ondernemers in gesprek te gaan over zaken als de menukaart. ,,In mijn ogen zijn menukaarten het ultieme communicatiemiddel’’, zegt ze. ,,In deze tijd waarin alles online gaat, is de kaart – en niet te vergeten het krijtbord – er gelukkig nog.’’

Maar omdat er volgens de journalist ontzettend veel fout gaat in dat belangrijke communicatiemiddel, geeft ze de workshop ‘Boost je menukaart!’ en is er nu het boek Wat maak je me nu!?.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.