Biefstuk voor 50 cent, pak melk voor 25 cent: Lidl pakt voedselverspilling aan met stuntprijzen
Klanten van supermarktketen Lidl vinden vanaf vandaag in alle winkels een assortiment heel goedkoop voedsel. Artikelen die alleen nog die dag te nuttigen zijn, liggen voor een habbekrats in de schappen van de 436 filialen. Producten als kaas, brood en melk kosten 25 cent. Vlees, vis en vegaproducten worden verkocht voor 50 cent.
Voor afgeprijsde groenten en fruit geldt een andere procedure: daarvoor dien je via de app van de organisatieToo Good To Go een box met 2 kilogram groenten en fruit te bestellen voor 2,99.
,,Het is onze volgende stap in het terugdringen van voedselverspilling. Het afgelopen jaar experimenteerden we in 24 winkels met deze aanpak, onder de naam ‘Verspil mij niet, ik ben nog goed’. Het aanbieden van producten voor een kwartje leidde gemiddeld tot een derde minder voedselverspilling per filiaal. Proef geslaagd, vandaar dat we het nu in alle winkels introduceren. Al hebben we wel besloten vlees, vis en vega te verhogen naar vijftig cent’’, vertelt Quirine de Weerd van Lidl.
Twee kanten
Volgens haar snijdt het mes aan twee kanten. ,,In tegenstelling tot andere supermarkten kon je onze boodschappen nooit tot op de laatste dag van de houdbaarheidsdatum kopen, we hielden altijd de dag ervoor aan. Klanten kunnen vanaf nu voor een kleine prijs goede spullen kopen en daarmee zorgen ze er tegelijkertijd voor dat we minder eten verspillen. Hierdoor liggen we goed op koers om het algemene doel van 50 procent minder voedselverspilling al ver voor 2030 te halen.’’
In tegenstelling tot andere supermarkten kon je bij ons nooit boodschappen tot op de laatste dag van de houdbaarheidsdatum kopen
De Weerd is niet bang dat klanten vooral het afgeprijsde eten en drinken gaan kopen en overige producten links laten liggen. ,,De proef wijst uit dat dit erg meevalt. We denken eerder dat we andere doelgroepen bereiken.’’ Lidl benadrukt dat klanten de producten die dag dienen op te eten op moeten invriezen.
Diervoer
De discounter probeert het eten dat overblijft zoveel mogelijk te recyclen. Zo wordt brood dat niet meer kan worden verkocht, retour gestuurd naar de bakkerij. ,,Een deel wordt opnieuw gebruikt voor brood en van een ander deel wordt diervoer gemaakt. Onder meer geschikt voor kippen.’’ Andere verse producten als vlees, groente en fruit wordt vergist en omgezet in biogas. En een deel gaat naar de voedselbank.
Op het gebied van verpakkingsmateriaal wil de keten ook stappen maken. Uit onderzoek van de Stichting Natuur&Milieu over het hergebruik van voedselverpakkingen in supermarkten, scoorde Lidl met 30 procent relatief laag. ,,Ons doel is om in 2025 alleen nog recyclebaar plastic in ons assortiment op te nemen. Daar zijn we volop mee bezig’’, zegt De Weerd.
Consument is grootste verspiller
Gemiddeld komt 1,7 procent van het voedsel dat alle supermarkten aanbieden in de afvalstroom terecht, het gaat om zo’n 200 duizend ton per jaar. Dat is volgens Toine Timmermans, directeur Stichting Samen tegen Voedselverspilling, een niet onbelangrijk deel van de 1,7 tot 2,5 miljard kilo die jaarlijks in Nederland wordt verspild. ,,Het met flinke korting verkopen van producten kort tegen de houdbaarheidsdatum is een effectieve manier om dit eten een goede bestemming te geven en verspilling te voorkomen.’’ Vooralsnog is de consument volgens Timmermans de grootste verspiller in de keten, al is de gemiddelde voedselverspilling bij consumenten de afgelopen jaren met meer dan een kwart gedaald.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM13
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit. -
PREMIUMDe Hamersma's
Na de feestdagen begonnen aan de afvalrace? Probeer deze koolhydraatarme gerechten
Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. Alcoholvrije wijnen, een warme salade, Curry van kip en Libanese Makreel: De Hamersmaatjes tippen verschillende Low Carb recepten om 2023 gezond en bewust te beginnen. -
PREMIUM100
Als productie van eitje 14 cent kost, waarom betalen we dan dubbele? ‘Truc van de supermarkt’
Geen product in de supermarkt steeg in een jaar zo hard in prijs als het ei. Wat blijkt: de supermarkt is spekkoper. Maar ook de boer heeft financieel een uitzonderlijk goed jaar.
-
PREMIUMKoken & Eten
Geen vlees eten echt niet ongezond, zegt deze diëtist: ijzer zit ook in boerenkool en spinazie
Voor veel mensen is januari hét moment om gezonder en bewuster te gaan eten, met meer groenten en minder vlees. Lobke Faasen, plantaardig diëtist, vertelt hoe je dat aanpakt. -
-
-
Koken & eten
Lidl doet proef met voedsel dat nog net eetbaar is: te koop voor maar 25 cent
Klanten van supermarktketen Lidl vinden vanaf vandaag in een aantal winkels een assortiment heel goedkoop voedsel. Artikelen die alleen nog die dag te nuttigen zijn, liggen voor een habbekrats in de schappen. Alles kost 25 cent. Dat kan een pak yoghurt zijn of zelfs een biefstuk. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.