Volledig scherm
Impressie van de automatiek. © Zwarte Cross

Bij dit festival trek je sterreneten uit de muur

Koken & etenEen sterrengerechtje voor de prijs van een paar munten? Bezoekers van Zwarte Cross kunnen zich straks uitleven op serieus goed eten voor een prikkie. Het onorthodoxe festival serveert al jaren sterrenwaardig voedsel, maar nog nooit uit de muur. ,,We wilden eens iets anders.”

Hij gaat La Clique Claque heten, de automatiek die bezoekers van festival Zwarte Cross drie dagen lang van topsnacks moet voorzien. In de vakjes zitten drie gerechten: Kemperlandhoen (kip uit IJzevoorde) met zwarte truffelprei en Pata Negra ham, gepocheerd hoeve-ei met kaviaar, bieslookmayonaise, crème fraîche en aardappel en tot slot lauwwarme croque monsieur met tomaat, kreeft en basilicum. Hoe chic de friemel het allemaal ook klinkt: voor dit sterrenvoer hoef je echt geen miljonair te zijn. De gerechten kosten maar drie muntjes, oftewel 7,50 euro. 

Het idee voor een automatiek kwam van het creatieve team van het festival. De gedachte erachter: tijd is kostbaar. Sterrenchef Rik Jansma van restaurant De Basiliek in Harderwijk draait al een paar jaar zijn pop-uprestaurant ‘Le Carburateur’ op het festival, maar niet iedereen heeft de rust om aan tafel te zitten. Konden ze ‘snel’ en ‘hemels’ niet combineren, was de vraag. Gedurende een driegangendiner mis je tenslotte al snel 12 bands, 150 theaterartiesten en vijf crossklassen, berekende de organisatie. 

Spannend

Het was nog wel even spannend of het zou lukken, meldt Elianne Weijers van Zwarte Cross. Want de gerechtjes mogen niet (te) lang achter glas liggen. ,,Daarom moeten we zorgen dat het keukentje erachter goed kan werken.” 
Dat komt in orde, verzekert chef Rik Jansma. Als er een rij ontstaat, kunnen leden van het restaurantteam bijspringen, want Le Carburateur gaat ook weer gewoon open op het festivalterrein.  Om te zorgen dat de gerechtjes niet liggen te verpieteren, haalt de klant het bamboebordje met hierop het gerecht naar keuze uit de muur, waarna een van de koks ervoor zorgt dat het wordt afgemaakt. ,,Dan blijft het blaadje sla bovenop ook gewoon nog tof.” 

De gerechten kosten allemaal 2 à 3 muntjes. ,,Dan krijg je geen blikje kaviaar", nuanceert Jansma, die de gerechten hufterproof noemt. ,,Maar de kwaliteit moet wel goed zijn. Het is sterreneten to go.” 

Zwarte Cross, van 18 tot en met 21 juli in Lichtenvoorde, is uitverkocht. 

Er was al een ‘Febo’ voor groente en fruit, de Vebo:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.