Bijna 60 procent denkt onterecht dat in een fles wijn zes glazen alcohol zitten
risico's onderschatNederlanders onderschatten de gevaren van alcohol. Risico’s zoals dementie en kanker zijn veelal onbekend. Vooral mensen die veel drinken hebben niet goed door welk effect drank op hun gezondheid kan hebben. Ook vinden zij het erg moeilijk een drankje te weigeren als hun vrienden wel drinken.
Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ruim een kwart van de overmatige en zware drinkers denkt dat het gezond is om dagelijks twee glazen rode wijn te drinken. 39 procent meent dat de Gezondheidsraad adviseert om dagelijks maximaal twee glazen te drinken. In werkelijkheid is het advies om niet te drinken, en als dat niet lukt hooguit één glas per dag.
,,Dit onderzoek laat wat mij betreft zien dat we extra ons best moeten doen voor de overmatige en zware drinkers", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie), verantwoordelijk voor het alcoholbeleid. ,,Zij blijven achter als het gaat om kennis van de risico’s en het weerstaan van sociale druk in gezelschap waar gedronken wordt. In december komen we daarom met een campagne die laat zien dat het ook heel gezellig kan zijn als je niet drinkt.”
Overmatige drinkers zijn mensen die op wekelijkse basis te veel drinken (meer dan 14 glazen bij vrouwen, meer dan 21 bij mannen). Zware drinkers drinken minstens één avond in de week meer dan vier glazen (vrouwen) of zes glazen (mannen).
Hoe groot zo'n standaardglas is, weten veel mensen ook niet. 58 procent van de Nederlanders denkt dat in een fles wijn (van 75cl) zes standaardglazen alcohol zitten, terwijl dat er feitelijk 7,5 zijn.
Over de hele linie
Dat alcohol de kans op een aandoening als dementie en diverse soorten kanker vergroot, is ook lang niet bij iedereen bekend. Opvallend, zegt Trimbos-onderzoeker Ninette van Hasselt, is dat het gebrek aan kennis over die gevaren over de gehele linie zichtbaar is. ,,Je ziet het zowel bij laag- als hoogopgeleiden en bij zowel jong als oud. Het enige onderscheid dat er uit springt is dat tussen lichte en zware drinkers. Dat we dat nu zo duidelijk zien, is echt nieuw.”
De resultaten worden de komende maanden verder geanalyseerd. Het onderzoek is een vervolg op een peiling die vorig jaar gedaan werd. Van Hasselt: ,,Dit onderzoek is wetenschappelijk steviger opgezet, en kan in de toekomst ook herhaald worden.”
Wat gaat er eigenlijk met de inzichten gebeuren? ,,Het is belangrijk om te weten waar de leemtes zitten in de kennis van mensen. Daar is veel werk aan de winkel. Het is belangrijk dat mensen zich bewuster worden van de maatschappelijke schade, dan is er ook meer begrip en draagvlak voor maatregelen om dat aan te pakken.”
Voor staatssecretaris Blokhuis was nieuw opgedane kennis eerder wél reden om minder te gaan drinken. ,,Om heel eerlijk te zijn, had ik ook niet precies scherp hoe het zit met alcohol en gezondheid voordat ik staatssecretaris werd. Maar sinds ik meer weet over het verhoogde risico op kanker en dementie, ben ik echt voorzichtiger geworden.”
Wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam? De Universiteit van Nederland zocht het uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tim Knol wandelt: ‘beter dan zuipen en vreten en vroeg dood te gaan’
Nu concerten voor meer dan dertig toeschouwers verboden zijn, wandelt muzikant Tim Knol met zijn fans door bos en veld. Met miniconcertjes tussen de eiken als beloning voor de inspanning. -
Finale van Heel Holland Bakt in zicht, maar er wordt nog flink gestreden: ‘Wat een bevalling’
De spanning is om te snijden in de tent van Heel Holland Bakt. Het is erop of eronder. Iedereen wil natuurlijk naar de finale, maar een van de favorieten lijkt niet in topvorm, een andere bakker verrast de jury. ‘Zuur als je nu naar huis zou moeten’. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUMKoken & Eten
Michelle (nog maar net 17) spaarde jarenlang voor haar droom; nu heeft ze een eigen wafelkraam
Michelle Hoorn (nét 17) spaarde jarenlang om haar droom waar te maken: een eigen wafelkraam. Nu toert ze het land door met verse Brusselse wafels met slagroom, chocolade en toppings. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.
-
Koken & Eten
Hoe komt het dat exotisch fruit zoals een banaan weken onderweg is en toch pas op de fruitschaal rijpt?
Als je exotisch fruit zoals bananen, ananas of kiwi’s ‘vers’ in de winkel koopt, hebben die meestal al een lange reis achter de rug. Gemiddeld zijn ze vijf weken onderweg. Zelfs dan zijn ze groen, hoe kan dat? -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
Natuurwijn is hip, maar wat is het? En krijg je er echt geen kater van?
De terrasjes en cafés moeten we nog even missen, maar gelukkig kunnen we thuis ‘quarantwijnen’. Met een goed glas natuurwijn, bijvoorbeeld. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe smaakt het? Klopt het dat je er geen kater van krijgt? De Vlaamse sommelier Iphy Dubois (28) is er dol op.