Bijna 90.000 medewerkers keren horeca de rug toe: is er straks nog iemand die je biertje brengt?
Koken & etenDe horeca kampt met een ongekende leegloop. Bijna 90.000 medewerkers, omgerekend één op de vijf werknemers, heeft vorig jaar de branche de rug toegekeerd. Het leeuwendeel vertrok nadat het kabinet halverwege oktober opnieuw de deuren van restaurants en cafés sloot.
Dat stelt FNV Horeca op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca noemt de uitstroom ‘funest voor de sector’. ,,Nu zijn de coronamaatregelen nog de grootste vijand van de horeca, maar door de massale uitstroom van horecamedewerkers is er straks een immens personeelstekort. Als de horecabedrijven hun deuren weer mogen openen – wanneer dit ook moge zijn – is het zoeken met een lantaarntje naar medewerkers die de zaak weer kunnen opbouwen.’’
Volgens Vlek zijn veel medewerkers vertrokken vanwege het gebrek aan zekerheid en onvoldoende financiële middelen bij de werkgever. ,,Het voortdurende gebrek aan perspectief en de ontoereikende tegemoetkoming in de loonkosten terwijl er sprake is van een verplichte sluiting, hebben deze negatieve ontwikkeling in de hand gewerkt’’, luidt het.
FNV Horeca drukt het kabinet nogmaals op het hart om de NOW-regeling te verhogen naar 100 procent van de loonkosten, om op die manier de overgebleven horecamedewerkers in dienst te kunnen houden. Zeker nu het kabinet de coronaregels voorlopig nog niet wil versoepelen, is de verwachting dat de leegloop van horecamedewerkers nog wel even aanhoudt. Volgens de vakbond daalt ondertussen ook de animo voor een horecaopleiding. Het aantal aanmeldingen voor het schooljaar 2021-2022 zou voor mbo-horecaopleiding met 75 procent zijn afgenomen.
Die enorme leegloop zorgt voor veel zorgen bij bedrijven. Zoals bij het Apeldoorns biercafé De Graaf van Vlaanderen. De eigenaar Thomas Nobel vertelt hoe hij vreest zijn klanten geen goede kwaliteit te bieden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wakker Dier: Picnic bezorgt enkel nog verse kip mét ster
Picnic bezorgt vanaf zaterdag alleen nog verse kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming, meldt Wakker Dier. -
Foodtrucks steeds populairder, aantal in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2017 waren in Nederland bijna 1200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2500, zo blijkt uit cijfers van het KVK Handelsregister. Het gaat om een toename van 110 procent. -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMMet video
Foodtrucks steeds populairder: ‘Deze trend zal nog twintig jaar duren’
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Waarom blijven mensen ervan smullen? En komt er een einde aan de groei nu corona voorbij is? Wij spreken drie enthousiaste foodtruckers over hun succes en toekomst. -
PREMIUMKoken & eten
Dominique heeft parkinson: 'Was het mijn eigen schuld? Had ik geen melk moeten drinken?’
We komen om in de boeken met leefstijldiëten die beloven ons van allerhande kwalen af te helpen. Journalist Dominique Prins, die zelf parkinson heeft, ziet ook negatieve kanten aan al die goedbedoelde adviezen. ‘Heb ik die ziekte vanwege mijn leefstijl?’
-
Wat Eten We Vandaag: Gnocchi met chorizo in tomatensaus
Chorizo is een Spaanse worst vol smaak. Door het bakken van de worst neemt de saus de kruiden en specerijen op en kan er met weinig ingrediënten een smaakvol gerecht worden gemaakt. -
1
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?