Bijna ieder kind kreeg ze mee naar school: drinkbekers en broodtrommels van Mepal
Koken & etenBijna ieder overblijvend schoolkind groeide er in de jaren 80 mee op: de plastic lunchtrommels en melkbekers van het bedrijf Mepal uit Lochem. Ze waren meer dan een commercieel schot in de roos. De broodtrommeltjes luidden een nieuwe traditie in van simpel lunchen met een broodje kaas. Tussendoor gaf het bedrijf de vrouwenemancipatie een behoorlijke duw in de rug.
De emancipatie zorgde wel voor een probleem, want waar moesten de kinderen lunchen?
Bij innovatie wordt snel gedacht aan techreuzen als Apple en Google, maar sinds de jaren 70 is het Lochemse Mepal juist vaak betrokken bij grote maatschappelijke veranderingen in Nederland.
Het grootste huzarenstukje was de vooruitziende blik in de jaren 80 dat kinderen niet meer thuis zouden eten tussen de middag, maar op school. Nagenoeg elk kind in Nederland heeft in de afgelopen dertig jaar met de welbekende broodtrommel of hersluitbare beker met melk of Taksi rondgelopen. Uit deze plastic bewaardoosjes kwamen de soms al wat kleffe broodjes om je voor te bereiden op de laatste paar uur op school.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Koken & eten
Tip van chef-kok Joris Bijdendijk: zo snijd je ui in kleine, gelijke stukjes
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Dit keer: een ui snipperen. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit onbekende graan is rijk aan vitaminen, mineralen en ligt wat Solange betreft snel in alle supermarkten
Solange Domaye heeft een missie: het Afrikaanse graan fonio wereldwijd op de kaart zetten, in de strijd tegen de Oekraïnse graancrisis. Domaye is een hoogopgeleide moeder en ondernemer. En ze is consul van Tsjaad. ,,Door de oorlog ligt de graantoevoer stil en lijden veel mensen in Afrika extra honger.” Fonio is de oplossing, betoogt zij. -
PREMIUM
Hoe Bols van de ondergang werd gered: ‘In Nederland kwamen we niet veel verder dan rum-cola’
Het was doorbijten, in coronatijd. De sluiting van de horeca wereldwijd deed de Amsterdamse likeurkampioen Lucas Bols flink pijn. Maar nu kan Bolsredder Huub van Doorne Nederland de cocktailcultuur verder bijbrengen. ,,Ik zag dat Bols verwelkte.’’ -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Koken & Eten
Waarom je aardbeien beter niet in de koelkast kunt bewaren
Julius Jaspers, bekend als kok, jurylid en kookboekenauteur, staat erom bekend dol te zijn op eten. En hij vertelt er graag over. Aardbeien brengen hem terug naar zijn jeugd, vertelt hij in zijn nieuwste podcast. -
En IS HET WAT?
Gloednieuwe pindakaas zónder palmolie in het schap: ‘Ik vind deze smaak nog dieper’
Nooit eerder was het aanbod aan voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: ‘En, is het wat?’ Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel Smeris Pindakaas.