Biologen slaan alarm: vis raakt op in de Oosterschelde
Biologen slaan alarm over het onderwaterleven in de Oosterschelde: de biodiversiteit staat volgens hen zwaar onder druk. Duikers komen geen vis meer tegen en hengelaars halen niets boven.
Van de Grevelingen was dit bekend, maar nu doet het fenomeen zich ook voor in de Oosterschelde. Volgens onderwaterbioloog Peter van Bragt van Stichting Anemoon, tevens fanatiek duiker, zijn veel soorten compleet verdwenen. ,,Platvissen met name, maar ook andere soorten. Van groot tot klein. Je ziet ze gewoon amper meer. Dat geldt ook voor sepia’s. Twintig jaar geleden telde je er dertig tijdens één duik, nu moet je blij zijn met een paar in het hele seizoen.”
Voor de veranderingen wijst de bioloog verschillende oorzaken aan. ,,Belangrijke factor vormen exoten die door de visserij zijn meegenomen. De Japanse knotzakpijp bijvoorbeeld, de gele wratspons en Amerikaanse mesheften. Van sommige soorten zijn er zo veel, dat autochtone soorten simpelweg zijn verdreven. Het ligt ook aan de afsluiting van de Philipsdam en de Oesterdam. Maar ook, en ik besef dat ik nu vloek in de kerk, aan de visserij. We hebben het hier over een Nationaal Park dat continu in beslag wordt genomen. Dat hoef je in de Veluwe niet te proberen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
Actie tegen ban op namen vleesvervangers: ‘Slavink net zo misleidend als kipstuckjes’
Als de productnamen ‘vegetarische kipstuckjes’ of ‘visvrije tonyn’ misleidend zijn, dan geldt dat óók voor een slavink of een kogelbiefstuk. Alleen al om die reden is het volgens De Vegetarische Slager onzin een Europees verbod door te voeren op vleesnamen voor vegetarische producten. -
Koken & eten
Misleidend FrieslandCampina moet toch echt vanille in vanillevla gaan stoppen
FrieslandCampina handelt in strijd met de Europese wetgeving tegen misleiding door in zijn Optimel Vanillevla geen vanille te stoppen. Dat heeft het College van Beroep van de Reclame Code Commissie geoordeeld. Daarmee is een eerdere uitspraak van de commissie bevestigd en definitief. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren.
-
Koken & Eten
Spaanse gerechten: haal het vakantiegevoel in huis met kip, tortilla en patatas bravas
Op vakantie gaan in Spanje is heerlijk, maar je kunt de smaken natuurlijk ook gewoon in huis halen met Spaanse gerechten. Eatertainment koos vijf fijne gerechten uit. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit is waarom de prijzen van patat en chips omhoog zullen gaan
De prijs van patat en chips gaat omhoog. Aanhoudende droogte bedreigt de oogst van onder meer aardappelen en uien. Een kleinere oogst leidt tot minder inkomsten voor akkerbouwers en uiteindelijk hogere prijzen in de winkel, melden de akkerbouwers. ,,Je ziet nu al dat de markt reageert op de verwachte prijzen.’’ -
PREMIUMKoken & Eten
Barbecue-gekte slaat toe: waarom mensen steeds luxere barbecues en ‘beter’ vlees kopen
Met mooi weer komen ze massaal uit de schuur: de barbecue. Leveranciers van barbecues en barbecuevlees merken het direct. Ray van Voorthuijzen van Rays Barbecue Place in Alphen en Willem Zwart van The Smoke Pit in Schoonhoven zien bovendien na twee jaar corona dat de vraag naar betere en luxe barbecues toeneemt.