Biologisch is heel gewoon geworden: iederéén koopt nu onbespoten fruit en groente
Koken & etenHet aantal mensen dat biologisch eten koopt is opnieuw gegroeid, meldt brancheorganisatie Bionext. Vooral het aantal mensen dat af en toe biologisch kiest groeit. Toch lopen we enorm achter op het buitenland.
Het is inmiddels moeilijker om een huishouden te vinden dat nooit biologische voeding koopt dan een huishouden waar dat wel gebeurt. Volgens nieuw GfK-onderzoek, in opdracht van Bionext blijkt dat bijna elke Nederlander in 2019 wel biologische producten heeft gekocht . 95,1 procent luidt het precieze cijfer in het rapport dat vandaag verschijnt. Met name de groep consumenten die af en toe voor biologisch kiezen, is gegroeid. Vorig jaar kocht nog zo'n 70 procent weleens biologisch voedsel.
Goed nieuws, vindt directeur Michaël Wilde van Bionext, ook al gaat het nog steeds om slechts een klein gedeelte van de markt: 4,3 procent. Dat kun je trouwens ook nog positief opvatten, vindt hij. ,,Er zijn kansen om nog verder te groeien om de wereld beter te maken en leefbaar te houden voor onze kinderen.”
Nederland loopt daar beetje achter. We bungelen ook onderaan de lijst van landen als het gaat om het areaal dat biologisch is in ons land
De overgrote meerderheid van de huishoudens (89 procent) koopt volgens Bionext biologische producten gewoon in de supermarkt. De stijging is volgens de producenten vooral te verklaren door het toenemende aanbod. Opvallend is dat meeste kopers bewust biologisch kopen: 85 procent zegt voor biologisch te kiezen vanwege de achterliggende waarden: milieu-, diervriendelijkheid en puur. Volgens Wilde zijn eieren, groente en fruit ‘instapproducten’. Dat heeft wellicht te maken met de afwezigheid van ‘gewasbeschermingsmiddelen’, zoals de bestrijdingsmiddelen tegen ziekte en insecten officieel heten.
Supermarkten kunnen ook op een positieve manier vertellen over biologische voeding. Een Zweedse supermarkt deed dat op een ludieke manier bij de bananen: de reguliere bananen waren 99 cent en biologische de helft duurder. Een medewerker had op het kaartje van de doorsnee-exemplaren: bespoten bananen gezet. Een Deense super zette een winkelwagen bij het eierenschap en vertelde dat kooikippen precies zo'n zelfde ruimte tot hun beschikking hebben. ,,Ik ben niet zo'n fan van zulke acties, maar het geeft wel aan dat je als supermarkt met je klanten kunt communiceren", zegt Wilde. Voordat hij een half jaar geleden bij Bionext begon, werkte hij 13 jaar in de biologische landbouw. ,,Daar hadden we een campagne ‘Bijen houden van biologisch'. Daar kan niemand tegen zijn. Dat werkte heel goed.”
Wat dat betreft kunnen we veel leren van het buitenland, aldus Wilde. Van de Scandinavische landen bijvoorbeeld, maar ook van Duitsland en Zwitserland. ,,Nederland loopt achter. We bungelen ook onderaan de lijst van landen als het gaat om het areaal dat biologisch is in ons land. Dat is nu 4,1 procent.” Oostenrijk is koploper met 23,4 procent aandeel biologisch van de hele markt, gevolgd door Estland (19,6 procent) en Zweden (19,2 procent).
De klant wil wel. Het is geen kwestie van imago, van ‘kijk mij eens goed bezig zijn’, zo lijkt de enquête uit te wijzen. De meeste kopers (85%) beweren niet te kiezen voor biologisch om die reden, maar omdat ze echt waarde hechten aan alles dat bij biologisch hoort: het milieu, diervriendelijkheid, puur en zonder onnodige toevoegingen.
Soundmixshow
Eerlijk is eerlijk: het prijskaartje is óók erg belangrijk. ,,Als het verschil tussen biologisch en niet-biologisch kleiner wordt, gaat er meer van over de toonbank”, weet Wilde. Toch speelt er volgens hem ook iets curieus’ mee. ,,Buiten de supermarkt zijn mensen bewuste burgers”, schetst hij. ,,Maar ga je naar binnen dan is het alsof je bij Hennie Huisman in de Soundmixshow door het poortje stapt. Dat je heel iemand anders bent geworden en alleen op prijs bent gericht.”
De prijs noemen consumenten inderdaad nog steeds als grootste barrière: twee derde van de huishoudens geeft aan vaker biologisch te kopen als het goedkoper zou zijn. Het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch is wel kleiner dan 5 jaar geleden, zo blijkt uit een vergelijking die de Consumentenbond vorig jaar uitvoerde. ,,Toen waren biologische producten gemiddeld 2 keer zo duur als niet-biologische, nu nog 1,75 keer. Door die verschuiving zijn biologische producten, met name seizoensproducten, nu vaak zelfs goedkoper dan A-merken.”
Zo gaat het eraan toe bij een biologische boerderij:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oud-trainer Adele hekelt kritiek: ‘Ze wilde niet dun worden, maar gezond’
De voormalige personal trainer van Adele vindt het onverteerbaar dat mensen de afgelopen dagen vraagtekens plaatsten bij het aanzienlijke gewichtsverlies van de zangeres. Pete Geracimo benadrukt op Instagram dat de Britse het op eigen kracht heeft gedaan. ‘Deze metamorfose is niet voor de verkoop van albums, publiciteit of om een rolmodel te zijn. Ze doet het voor zichzelf en zoon Angelo.’ -
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk. -
Koken & Eten
Welke groenten kun je veilig rauw eten? Test hier je kennis
Sommige groenten kun je rauw eten. Bij andere soorten is het verstandig om ze te verhitten om giftige stoffen onschadelijk te maken. Hoeveel weet jij van aubergine, witlof en taugé? Wieke van der Vossen, expert bij het Voedingscentrum geeft antwoord. -
Zuivelcampagne ‘onjuist en misleidend’: Wakker Dier krijgt gelijk op twaalf punten
Wakker Dier is door de Reclame Code Commissie deels in het gelijk gesteld bij klachten over een campagne van de Nederlandse zuivelproducenten. De dierenwelzijnsorganisatie had een serie klachten ingediend over de campagne ‘Nederland draait op zuivel’, die volgens Wakker Dier onjuiste en misleidende informatie bevatte. -
PREMIUM100
Als productie van eitje 14 cent kost, waarom betalen we dan dubbele? ‘Truc van de supermarkt’
Geen product in de supermarkt steeg in een jaar zo hard in prijs als het ei. Wat blijkt: de supermarkt is spekkoper. Maar ook de boer heeft financieel een uitzonderlijk goed jaar.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.