Biologisch product in supermarkt soms al goedkoper dan A-merk
Koken & etenConsumenten die biologische producten kopen, zijn goedkoper uit dan vijf jaar geleden. Waren producten toen gemiddeld twee keer zo duur als reguliere, nu is dan nog 63 procent.
Dat blijkt uit een vergelijking van de Consumentenbond die daarover morgen publiceert. Voor het onderzoek werden 115 producten van dertien gewone supermarkten en vier biowinkels met elkaar vergeleken.
Bij Dirk zijn de goedkoopste biologische producten te koop, op de voet gevolgd door Vomar. Hun producten liggen gemiddeld 13 procent en 11 procent lager dan gemiddeld. Biowinkels zijn duurder dan supermarkten, maar hebben wel een veel groter aanbod: ze hebben duizenden producten in het assortiment terwijl een supermarkt er hooguit duizend aanbiedt. Ter vergelijking: Aldi en Lidl hebben er elk ongeveer honderd.
Productie
Biologische producten pakken duurder uit omdat het maken ervan arbeidsintensiever is, de opbrengst per hectare lager ligt en de producenten geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ook is de productie kleiner, waardoor verpakking en distributie relatief duur zijn. Bij de onderzochte biowinkels (Marqt, EkoPlaza, Natuurwinkel en Odin) lagen de prijzen tussen 15 en 28 procent hoger dan gemiddeld.
Toch hoeven consumenten niet altijd duurder uit te zijn als zij biologisch kiezen: biologische huismerkproducten zijn vaak goedkoper dan reguliere A-merkproducten, ontdekte de Consumentenbond. Sinaasappelsap van Appelsientje kost bij AH 40 eurocent meer dan biologisch sap van het huismerk. En wie een pak halfvolle melk van Campina koopt bij Hoogvliet is 1,21 euro kwijt, terwijl de prijs van de biologische versie van Bio+ in dezelfde winkel 1,02 euro is.
Verpakkingen
Het viel de onderzoekers verder op dat de supermarkten vaak kleine verpakkingen in het schap hebben liggen. Grootverpakkingen zijn duurzamer (als je niet de helft weggooit omdat het niet opgaat). Biowinkels hebben die grote verpakkingen meel, rijst en noten vaak weer wel, waardoor klanten voor die producten weer minder kwijt zijn dan bij een supermarkt.
Nederlandse consumenten kochten in 2017 voor rond de 1,5 miljard euro aan biologische producten, zo laten de recentste cijfers van de branchevereninging Bionext zien. In absolute zin gaan de meeste euro’s naar kruidenierswaren zoals rijst, babyvoeding en koffie. De hardste stijgers zijn biologische eieren (17 procent stijging) en zuivel (11 procent).
Kijk hier waarom biologische groenten vaak in plastic worden verpakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
M&M’s stopt met bekende figuurtjes uit tv-reclames na rel in VS
Snoepmerk M&M’s zegt te stoppen met de geanimeerde chocoladefiguurtjes uit zijn reclames vanwege ophef die er in de Verenigde Staten is ontstaan over de karakters. Met name de rechtse nieuws- en opiniezender Fox News noemde het merk ‘woke’. -
Koken & Eten
Oproep om frikpics te maken: ‘Het is een beetje ordinair, maar frikandel is dé Nederlandse streetfood’
Een oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics. -
PREMIUM101
Als productie van eitje 14 cent kost, waarom betalen we dan dubbele? ‘Truc van de supermarkt’
Geen product in de supermarkt steeg in een jaar zo hard in prijs als het ei. Wat blijkt: de supermarkt is spekkoper. Maar ook de boer heeft financieel een uitzonderlijk goed jaar. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
5
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.
-
Koken & eten
Wakker Dier heeft ‘plofkip’ bijna weggevaagd en dit is het volgende doelwit
Veertig keer voerde Wakker Dier de afgelopen vijf jaar actie tegen plofkippen, stuntvlees en andere kiloknallers. Met succes: de snelgroeiende kip die door haar poten zakt ligt in steeds minder schappen. Dat betekent niet dat de spots ophouden. -
-
-
video
Populaire veganiste valt van haar voetstuk nadat ze betrapt werd met bord vis
Bijna 500.000 abonnees op YouTube, maar liefst 1,3 miljoen volgers op Instagram: Rawvana heeft in zes jaar tijd een heuse fanbasis uitgebouwd als gezicht van het veganisme. Toen de 29-jarige vrouw echter betrapt werd met een bord vis voor haar neus, kreeg ze veel kritiek. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.